Nedjelja, 23. novembar/studeni 2014, 09:25 CET

Projekat EU za bolji poslovni ambijent u više bh. opština

U Sarajevu je predstavljen projekat EU kojim se želi unaprijediti poslovni ambijent i konkurentnost malih i srednjih poduzeća. Predstavljene su studije izvodljivosti i planovi za izgradnju poslovnih zona u 11 bh. gradova
Dalje/More

Poboljšati saradnju između vlade i civilnog društva

Civilno društvo u Bosni i Hercegovini još nije zaživjelo. Bh. vlast organizacije civilnog društva teško prepoznaje kao ravnopravne i rijetki su primjeri uspješne saradnje. Ovo se navodi u izvještaju Poljskog instituta za međunarodne odnose
Dalje/More

Sarajevo: Konferencija o prenošenju prava EU u nacionalno pravo

Prenošenje prava Evropske unije u nacionalno pravo – iskustva Njemačke i Hrvatske, naziv je konferencije koju su u Sarajevu organizovali Goethe-institut BiH, Njemačka fondacija za međunarodnu pravnu saradnju, Delegacija EU u BiH i Pravni fakultet Univerziteta u Sarajevu
Dalje/More

EU integracije regiona: Novi pristup starim problemima

Niz novih inicijativa Evropske unije za brže integrisanje BiH i drugih zemalja regiona pokazuje da postoji novi pristup EU prema regionu, rečeno je na konferenciji "Novi elan za evropsku integraciju zapadnog Balkana". Nakon dolaska novog rukovodstva Evropske komisije u Briselu i izbora u Bosni i Hercegovini, bh. vlasti imaju novi podsticaj za evropske integracije, a na njima je da rade, rečeno je na konferenciji.
Dalje/More

Štiglmajer: EU ne treba da blokira put BiH zbog slučaja Sejdić-Finci

Zaključke Konferencije u Berlinu analizira i Aleksandra Štiglmajer, analitičarka Inicijative za stabilnost u Evropi (ESI). Ona naglašava kako u ovoj organizaciji pozdravljaju novi prijedlog ministara vanjskih poslova Njemačke i Velike Britanije. Već ranije, ESI je sačinio analizu pod nazivom 'Izgubljeni u bosanskohercegovačkom labirintu', u kojoj je ocijenjeno da Evropska unija ne treba da blokira put Bosne i Hercegovine zbog slučaja Sejdić-Finci. Analitičarka ESI-ja smatra da je međunarodna zajednica suodgovorna, jer je insistirajući na jednom, zapostavila sva druga važna pitanja u BiH. Međutim, presuda Sejdić-Finci ostaje ključna obaveza za BiH, ali prije nje na redu su i druge važne reforme.
Dalje/More

Obrazovanje uskladiti sa razvojnom politikom

„Ishodi obrazovanja i tržište rada“ tema je okruglog stola koja je u Konjicu okupila predstavnike obrazovanja iz Bosne i Hercegovine, Srbije i Hrvatske.
Dalje/More

Omladinska novinska asocijacija BiH član European Youth Press

Bosna i Hercegovina već godinama teži postati članicom Europske unije. Iako je proces iznimno spor u ovom slučaju, u zemlji postoje ljudi i organizacije koji su uspjeli pristupiti Europi i postati članovi brojnih važnih europskih udruženja. Jedno od njih je European Youth Press čija je punopravna članica Omladinska novinska asocijacija iz Bosne i Hercegovine. Osim toga, u Upravnom odboru EYP sjedi Haris Dedović, mladi novinar iz Sarajeva.
Dalje/More

Japanci pomažu obnovu uništenih malinjaka u Podrinju

Tokom ovogodišnjih poplava, u okolini Bratunca mogi malinjaci su potpuno uništeni. Japanska Agencija za razvoj Džajka i Opština doniraće 700.000 sadnica maline proizvođačima ovog jagodičastog voća kako bi se obnovile plantaže.
Dalje/More

Luksemburg očima Miše iz Fojnice

Luksemburg je zemlja sa najvećim životnim standardom, ne samo u EU nego i u svijetu. Država nudi brojne pogodnosti, osobito za mlade, poput stipendiranja prilikom studiranja ili jednostavnog dodjeljivanja kredita. Postoje i dobre mogućnosti za posao. U ovoj zemlji sa oko 600.000 stanovnika živi preko 170 nacija, među kojima su i Bosanci i Hercegovci. Jedna od njih je i Mišo Pecirep iz Fojnice, koji u Luksemburugu živi punih dvadeset godina.
Dalje/More

Muzeji - prilagođavanje osobama s invaliditetom

Koliko su muzeji u regiji uspjeli svoju kulturno-historijsku građu prilagoditi i približiti osobama sa invaliditetom, jedno je od pitanja o kojem se razgovaralo na nedavnoj regionalnoj konferenciji u Sarajevu. Iako su načinjeni pomaci, još predstoji dosta posla, kako bi i osobe sa invaliditetom mogle uživati puna prava u pristupu kulturnoj baštini svoje zemlje.
Dalje/More

Sarajevo: Usvojena Deklaracija o bržem integriranju zemalja regije u EU

Na završetku trodnevnog rada Međunarodne konferencije „Bosna i Hercegovina na prekretnici – Novi pristup euroatlantskim integracijama“, usvojena je Deklaracija u kojoj se zagovara da BiH, kao i zemlje Jugoistočne Europe, što prije postanu članice EU
Dalje/More

Zakon o lobiranju – za uspješno komuniciranje BiH sa EU

U Vanjskotrgovinskoj komori u Sarajevu je nedavno održan seminar na temu "Lobiranje u Briselu: Čemu služi i kako funkcionira?" Cilj je bio upoznati domaću poslovnu zajednicu sa načinima komuniciranja sa europskim institucijama radi postizanja rezultata za gospodarske projekte i poslovne inicijative iz Bosne i Hercegovine
Dalje/More

Zašto studenti iz Hrvatske studiraju u Mostaru?

Sve više mladih napušta Bosnu i Hercegovinu – jedni u potrazi za poslom, drugi želeći nastaviti obrazovanje negdje drugo. Međutim, bilježimo i sasvim suprotan slučaj: sve više studenata iz Hrvatske akademsko znanje stiče na Sveučilištu u Mostaru
Dalje/More

Konferencija u bh. distriktu: Brčko je dokaz da BiH može ići ka EU

Institut regija Europe u suradnji sa Distriktom Brčko organizirao je 20. i 21. oktobra u Brčkom konferenciju predsjednika skupština regija iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske i Srbije na kojoj su sudjelovali i predstavnici iz Rumunjske, Njemačke i Austrije. Tema konferencije bila je „Implementacija i komunikacije trenutnih EU politika"
Dalje/More

Crveni prag "Barometra slobode"

U Bosni i Hercegovini su ove godine načinjeni mali pomaci u unapređenju političkih i ekonomskih sloboda, kao i vladavine prava. Ovo pokazuju rezultati publikacije "Barometar slobode"
Dalje/More