Petak, 19. decembar/prosinac 2014, 03:15 CET

Nacionalnom parku Una dodijeljeno prestižno evropsko priznanje

Nacionalni park Una prvo je zaštićeno područje u BiH koje je dobitnik Evropskog certifikata za održivi turizam i jedan je od pet parkova prirode u regiji koji se upisao na listu najprestižnijih zaštićenih područja Evrope.
Dalje/More

Bajović: Crnogorce je najteže nasmijati

Uskoro će deset godina koliko Peđa Bajović nasmijava publiku u više od 15 zemalja svijeta. Pionir je regionalne stand-up komedije i pokretač ovog humorističkog žanra u BiH. U intervjuu on govori o izazovima u poslu, ali i o pokretanju prvog u regiji nastupa na engleskom jeziku
Dalje/More

Učenici iz pet zemalja odnose pozitivne utiske o Mostaru i bh. školstvu

Iako bh. obrazovni sistem nije na najboljem glasu, te uprkos tome što Mostar važi za problematičan, podijeljen grad, učenici iz Albanije, Crne Gore, Hrvatske, Italije i Slovenije kažu da iz središta Hercegovine odlaze sa pozitivnim iskustvima.
Dalje/More

Volonterizam ne poznaje granice

Povodom svjetskog dana volontera posjetili smo mlade Srebrenice, grada u kojem ovaj vid društvenog djelovanja nema veliko uporište, ali ima izvanredne "dobrovoljce"
Dalje/More

Ohrabriti bh. gospodarstvo da koristi EU fondove

Fondacija Konrad Adenauer u Bosni i Hercegovini i Centar za regionalne inicijative, održali su u Brčkom okrugli sto na temu "Mogućnosti za unapređenje prekogranične suradnje"
Dalje/More

Fotogalerija Ljudska prava na međunarodnim plakatima

Povodom Međunarodnog dana ljudskih prava 10. decembra u Galeriji Akademije likovnih umjetnosti Sarajevo otvorena je izložba plakata koja predstavlja 100 najoriginalnijih idejnih rješenja grafičkog dizajna rađenih na temu osnovnih ljudskih prava
Dalje/More

Begić za RSE: Većina čelnika kantona ne zna šta su eurointegracije

Profesor Univerziteta u Tuzli i član radne grupe za izmjene Ustava Federacije, Zlatan Begić, govori o procesu integracija u BiH, o najvažnijim zadacima za bh. političare te komentariše njemačko-britansku inicijativu za brže integrisanje Bosne i Hercegovine
Dalje/More

Zenica: Hiljade mladih na Sajmu obrazovanja i zapošljavanja

Tržište rada i obrazovanja nastoji se uskladiti na različite načine, između ostalog i putem sajmova. Jedan takav održan je u Zenici, uz podršku Ureda specijalnog predstavnika Evropske unije u BiH i Ambasade Norveške. 'Sajam obrazovanja i zapošljavanja' privukao je više hiljada mladih iz cijele BiH.
Dalje/More

BiH: Može li se u EU bez NATO?

Ovih dana u Banjaluci je održana regionalna konferencija pod nazivom „Evropska bezbjednost i javne politike u BiH“. Učesnici su se, između ostalog, dotakli pitanja koliko je proces pristupanja Evropskoj uniji moguć i preporučljiv bez ulaska Bosne i Hercegovine u NATO. Jasna je podijeljenost političkih stavova o politici pristupa NATO-u, no jasna je i potreba da BiH, ako želi biti dijelom EU, mora imati i svoju ulogu u njenoj bezbjednosnoj politici. Sa gostima iz Hrvatske i Srbije, predstavnici Bosne i Hercegovine razmijenili su iskustva o prednostima i manama članstva jedne države u evropskim savezima.
Dalje/More

Fajon: Na studentima je da prave promjene

Univerzitet u Tuzli nedavno je posjetila Tanja Fajon, zastupnica u Europskom parlamentu. Došla je podržati studente, uz poruku da Brisel od mladih očekuje da upravo oni uvedu svoju zemlju u Europsku uniju. Tuzlanski studenti su, za sada, članovi su više europskih obrazovnih organizacija, a zapaženo je i njihovo učešće u više projekata. Da li je to put kojim će se ubrzati proces integriranja Bosne i Hercegovine?
Dalje/More

Mladenke iz "uvoza" u Bosanskom Grahovu

Pronaći buduću suprugu, suputnicu, mnogim neženjama u skoro svim općinama Županije 10 postala je gotovo nemoguća misija. No, u rješavanju tog problema, neobične i vrlo konkretne korake poduzela je općina od koje se to najmanje očekivalo.
Dalje/More

Sindikat – faktor zaštite radnika ili servis poslodavaca?

Dok je kuljalo nezadovoljstvo radnika koji su obespravljeni, opljačkani i dovedeni do ivice životnog standarda, bh. vlasti jedino su ponudile, ispostaviće se, prazna obećanja. Od obećanih reformi - ništa.
Dalje/More

Srebrenica: Dani Nansen dijalog centra

U Srebrenici je održana kulturno-sportska manifestacija Dani Nansen dijalog centra. Mladi iz Srebrenice predstavili su se kroz predstavu “Sve će to narod pozlatiti”, a srednjoškolci iz Jajca izveli su predstavu pod nazivom „Kapak“. Druženje i sklapanje novih prijateljstava osnova je ove manifestacije.
Dalje/More

Projekat EU za bolji poslovni ambijent u više bh. opština

U Sarajevu je predstavljen projekat EU kojim se želi unaprijediti poslovni ambijent i konkurentnost malih i srednjih poduzeća. Predstavljene su studije izvodljivosti i planovi za izgradnju poslovnih zona u 11 bh. gradova
Dalje/More

Poboljšati saradnju između vlade i civilnog društva

Civilno društvo u Bosni i Hercegovini još nije zaživjelo. Bh. vlast organizacije civilnog društva teško prepoznaje kao ravnopravne i rijetki su primjeri uspješne saradnje. Ovo se navodi u izvještaju Poljskog instituta za međunarodne odnose
Dalje/More