Dostupni linkovi

Andrej Nikolaidis


Andrej Nikolaidis rodio se 1974. godine u Sarajevu, gdje živi sve do četvrtog razreda srednje škole kada, zbog rata, odlazi u Ulcinj. On je bosansko-hercegovacki, crnogorski, albanski pisac i kolumnist, grčkog porijekla.

“To me je formiralo, ali me formira i ono što čitam i radim. Naravno da je moje porijeklo istovremeno i brana protiv nacionalizma, sprječava me prošlost. Ja i da hoću, ne mogu biti nacionalist”, kaže Andrej.

Spada u prvi red hrabrih i odvažnih, koji se pisanom riječi bore za ono što danas zovemo sloboda misli, riječi, govora… Zanimaju ga politička i društvena dešavanja: “ Ovaj prostor, ove naše države, uopšte nisu normalne. Kad je tako, normalnim mi se čini da pišem o tome. Što znači ne baviti se prljavom i trivijalnom sadašnjošću, kada se ona itekako bavi sa mnom? Ljudi poput sarajevsko-zagrebačkog književnika Miljenka Jergovića ili Aleksandra Hemona imaju sjajne i književne i kolumnističke, dakle paraknjiževne karijere. Pa hrvatski književnik Zoran Ferić… I mnogi drugi…”

To je često njegov “kamen spoticanja.” Predstavili smo ga kao književnika, ovih dana u medijima se ne govori o njegovim knjigama, već o sudskom procesu. Emir Kusturica i Andrej Nikolaidis, jedino što zajedničko imaju je rodni grad, a presuda je izazvala brojne reakcije javnosti. Za cijeli slučaj Andrej kaže: “U blesavom, paradoksalnom obratu, niko na mojoj promidžbi nije uradio više od Kusturice…”
XS
SM
MD
LG