Dostupni linkovi

Komemoracija u UN: Zločin u Srebrenici je genocid


Komemorativna sjednica povodom 20. obljetnice genocida u Srebrenici, 1. juli 2015.
Komemorativna sjednica povodom 20. obljetnice genocida u Srebrenici, 1. juli 2015.

Rusija i njeni saveznici sa Balkana smatraju uvredljivim nazivati pokolj nad hiljadama Bošnjaka u Srebrenici genocidom, međutim u Ujedinjenim nacijama (UN) su rijetki oni koji to oklijevaju učiniti.

Na komemorativnoj sjednici UN-a održanoj u srijedu u New Yorku, na kojoj se raspravljalo o rezoluciji o Srebrenici povodom obilježavanja 20. obljetnice najstravičnijeg zločina u Europi od Drugog svjetskog rata, generalni sekretar UN-a Ban Ki-moon je bez oklijevanja upotrijebio riječ - genocid.

Isto je učinio i glavni Haški tužitelj Serge Brammertz i američka ambasadorica Samantha Power koja je u vrijeme masovnih ubojstava u julu 1995. godine boravila u Bosni i Hercegovini kao slobodni novinar.

Ambasadorica SAD u UN: Negatori genocida u Srebrenici sramote sebe

Samantha Power
Samantha Power

Ambasadorica SAD u UN: Negatori genocida u Srebrenici sramote sebe

"Ekstremisti bosanskih Srba su bili sigurni da genocid nikada neće biti priznat i da će njihovi zločini biti zaboravljeni. Oni koji danas negiraju genocid u Srebrenici samo sramote sami sebe", rekla je ambasadorica SAD u UN Samantha Power. Cijeli govor možete pročitati OVDJE.

"Oni koji poriču genocid u Srebrenici se samo sramote i ponižavaju", rekla je Powell i pozvala da "ista ova odlučnost koju je pobudio stravični zločin u Srebrenici bude prisutna ne samo kada se prisjećamo prošlosti već i kako bismo učinili što je mogue više da spriječimo genocid i masovne zločine i u sadašnjosti."

Abisada Dudić je rasplakala prisutne svojom pričom o tome kako je kao dijete pobjegla iz rodne kuće u blizini Srebrenice sa sjećanjima na "strah, krvoproliće i vatru". Njena obitelj se nada da će biti pronađeni ostaci njihovih najmilijih, uključujući i ujaka koji je posljednji put viđen kako trči kroz šumu kako bi izbjegao pokolj u Srebrenici.

"Nazivati ono što se desilo u Srebrenici nekim drugim imenom kao recimo masakr, tragedija, katastrofa ili nekako drugačije, ne samo da usporava proces pomirenja već podstiče one koji negiraju genocid da nastave sa procesom odcjepljenja", kaže Dudić.

"Time se omalovažava bol i patnja žrtava genocida te se ponovo viktimiziraju preživjeli čime se umanjuje strahota zločina", rekla je Dudić.

Bosanskohercegovačka ambasadorica u UN-u, Mirsada Čolaković, koja je predsjedala komemoracijom, nazvala je poricanje "posljednjim stadijem genocida".

"To je neka vrsta dvostrukog ubijanja, u kojem su žrtve prvo ubijene, a onda su uništena i sjećanja na ta strašna djela", rekla je ona.

Prizor sa kolektivne dženaze i ukopa, Srebrenica, 11. juli 2014.
Prizor sa kolektivne dženaze i ukopa, Srebrenica, 11. juli 2014.

Komemoracija UN-a je održana unatoč snažnom protivljenju Rusije, Srbije i Republike Srpske koji su se suprotstavili bilo kakvom spominjanju genocida u rezoluciji Vijeća sigurnosti UN-a povodom obilježavanja 20. obljetnice zločina u Srebrenici.

Premijer Srbije Aleksandar Vučić je to nazvao "velikim, strašnim zločinom", ali je odbio upotrijebiti riječ genocid.

Velika Britanija je u nacrtu rezolucije "najoštrije osudila genocid u Srebrenici" i podsjetila da su Haški tribunal za ratne zločine u bivšoj Jugoslaviji 2004. godine i Međunarodni sud pravde 2007. godine utvrdili da su masovna ubojstva u Srebrenici zapravo bila genocid.

Britanski ambasador u UN-u Matthew Rycroft, bivši izaslanik u Bosni i Hercegovini, rekao je da neuspjeh UN-a da zaštiti nevine civile u gradu koji je nazvan sigurnim područjem UN-a "i dalje proganja ovu organizaciju".

Rycroft je dodao da rezolucija, koju će Vijeće sigurnosti razmotriti iduće sedmice, ne želi "podsjećati na bolne podjele i upirati prstom na krivce", već se prisjetiti žrtava, pokazati solidarnost prema preživjelima i pozvati na pomirenje.

Međutim, Rusija koja ima snažne veze sa Srbijom, sastavila je drugačiji nacrt rezolucije u kojem se ne spominje ni Srebrenica ni genocid.

Zamjenik ruskog ambasadora u UN-u Petr Iličev je 30. juna nazvao britansku rezoluciju "jednostranom", rekavši da se fokusira "samo na jednu stranu sukoba". Ruski nacrt rezolucije je, prema riječima Iličeva, općenitiji i pomiriteljski.

U svom tekstu ruska rezolucija "osuđuje najteže zločine od interesa za međunarodno povjerenstvo", što su najoštrije riječi koje su upotrijebljene u tekstu nacrta rezolucije.

XS
SM
MD
LG