Četvrtak, 05. maj/svibanj 2016, 06:48 CET

  Programi / Na vratima Evrope

  Zatvoreni krug nefunkcionalne dejtonske BiH

  Christophe Solioz
  Christophe Solioz
  Uz posljednji skup Vijeća za implementaciju mira u BiH i u svjetlu aktuelnih prilika u zemlji, iz Ženeve se oglasio Centar za evropske integracijske studije koji upozorava: Dayton je postao zlokobni krug u kojem je BiH zatvorena. Posljednji je trenutak da iz njega izađe, poručuje ova organizacija.

  Daytonska BiH je tada, prije 17 godina, smatrana ambicioznim projektom izgradnje države. Uspjela je, za određeno vrijeme i u ograničenom obimu, da zabilježi rezultate u rekonstrukciji u postratnom pomirenju, da uspostavi institucije države i sve je izgledalo da ide uzlaznom putanjom do 2005. godine. Od tada - blokada.

  Asimetrična i kompleksna struktura države, zatrpana sa previše nivoa vlasti -  državnom, entiteskom, kantonalnom i opštinskom - blokirala je bh. državu da postane funkcionalna. Generalni sekretar Centra za evropske integracijske strategije iz Ženeve, Christophe Solioz kaže:

  „Godine 1995. Daytonski mirovni sporazum je bio rješenje - sada je problem. Nakon 17 godina panela, seminara i konferencija, svi odlično znaju snage i slabosti Sporazuma.“

  Svemu tome je u znatnoj mjeri kumovala i međunarodna zajednica - nikada nije jedinstveno stajala iza Ureda visokog predstavnika, kojem su moći bile dodatno dokinute i činjenicom da ni vojna komponenta međunarodnog prisustva nije bila pod njegovom komandom. Direktna posljedica: nepotpuna implementacija Daytona, što je postalo posebno vidljivo u situaciji gdje su se lokalne političke snage oštro podijelile na one koji su željeli snažniju državu i druge koji su sanjali njenu federalizaciju.
   
  „Međunarodna zajednica, ne baveći se ovim problemom, dovela je sebe samu u slijepu ulicu, iz koje, čini se, nije voljna ili nije sposobna da izađe. U međuvremenu, bh. politička elita je oko sebe uspostavila zid nedodirljivosti i nema interesa za reforme.“

  Previše ili premalo Daytona - stalna je diskusija među lokalnim političkim snagama, koje, u međuvremenu, vrijedno rade na jačanju političkog uticaja tamo gdje ga ne smije biti, njeguju korupciju vlasti.

  U takvoj situaciji, plan prebacivanja odgovornosti za budućnost zemlje sa međunarodnih faktora na domaće političke snage nikada nije uspješno proveden do kraja, ilustrujući problematični balans između međunarodne i domaće odgovornosti.Oni koji se bave problemom prelaska uprave sa međunarodnih na domaće snage, generalno, ukazuju da je, pored ostalih faktora, neohodno efikasno liderstvo, jedinstvena uprava i snažna koordinacija. Dodaju: ključna je i sposobnost domaćih lidera da postižu kompromise, mire se sa različitostima, te dođu do tačke koja znači zajedničku viziju budućnosti zemlje. Sve to zajedno nedostaje Bosni i Hercegovini.

  Domaći političari ne samo da nisu preuzeli sudbinu zemlje u svoje ruke, već su se pokazali i nesposobnim da podnesu ozbiljnu aplikaciju za evropsko članstvo, između ostalog, odsustvom koordinacije i godinama zaobilazeći primjenu presude Evropskog suda za ljudska prava po slučaju Sejdić-Finci. U isto vrijeme, socijalna situacija sve više se pogoršava, produbljuje blokada institucija, a lideri Republike Srpske koriste situaciju da ojačaju secesionističku politiku i retoriku otvoreno zagovarajući otcjepljenje.

  Republici Srpskoj, kao i Kataloniji u Španiji, Flandriji u Belgiji, potrebno je suočavanje sa realnošću, ukazuje analiza Centra za evropske integracijske strategije iz Ženeve, tvrdeći da za te regione nema budućnosti van njihovih matičnih država i Evropske unije.
   
  S druge strane, integracijski proces, na kojem u posljednje vrijeme insistiraju brojne zvanične delegacije koje su posjetile BiH, ostaje bez motorne snage ukoliko ga ne pokrenu domaće političke snage.
   
  U najkraćem - neophodna je akcija: napuštanje kulture zavisnosti od međunarodne zajednice, koja sama mora pronaći nove sfere djelovanja i fokusa u BiH. Svi zajedno, moraju se odmaći od Daytona, fokusirati na dugoročnu političku alternativu baziranu, prije svega, na političkim, ekonomskim i socijalnim reformama, te na ustavnim pitanjima.

  "Riječ je o zlokobnom zatvorenom krugu u koji je Bosna i Hercegovina zatvorena. Krajnje je vrijeme da iz njega izađe! Zemlja treba promjene i posljednji je trenutak da se nešto učini", smatra Christophe Solioz.
   
  Dok Bosna i Hercegovina kao država dolazi do ivice nestanka, krajnje je vrijeme za Evropsku uniju da preuzme političko liderstvo, reagujući odlučno, koristeći novu strategiju. Formula je: evropske integracije, koje trebaju donijeti okvir ukupnih reformi, baziranih na demokratiji, a ne na etničkoj pripadnosti.

  Elvir Bucalo

  Novinar s diplomom Akademije likovnih umjetnosti i tri decenije iskustva, nakon rada na sarajevskoj 202-ci i Yutelu prijete i na nezavisnom radiju ISV za vrijeme rata, od 1997. izvještava iz Brisela za brojne bh. i međunarodne medija.

  Ovaj forum je zaključen
  Sortiranje komentara
  Komentari
       
  Ime: viza za pakao
  04.12.2012 11:16
  Oni koji su ga nametnuli, trena da ga i promijene. Mi Bosanci nemamo sa tim smecem nista zajednickog. Nama ne trebaju granice i zidovi kao onomad u Berlinu. A etno-rasisticke partije koje danas kao vladaju pod patronatom CRO ili SRB moraju sici sa politicke bine i prepustiti vlast i vodjenje drzava pravim bosanicm i hercegovcima :-)

  Ime: Kako Tako Grad: Ovde na Brdu EU
  04.12.2012 05:38
  moze li nam neko ovde na RSE objasniti kako to u Federacije BiH Predložen je budžet u iznosu od 2,2 milijarde KM.
  u RS. Prijedlog budžeta za 2013. godinu iznosi više od 1,9 milijardi KM....kako to...zar nebi trebalo da bude 2prema 1 zbog broja stanovnistva jer FBiH ima 2.3 miliona stanovnika a RS 1.2...kakva je to pravda nek nam objasni MMF,OHR,EU...jer kad pare odu u RS dodik i onako samo koristi da refenancira kompanije od srbijanskih tajkuna ko u vezi s miskovicem i sa prodajom/obnovom Boske
  Odgovor

  Ime: Dodikdzic
  04.12.2012 22:39
  Jeste, jeste, u pravu si, ovaj Dodik potrosi sve pare, bas tako kako ti kazes. On po zakonu moze biti jos u vlasti 4 godine, onda ce doci sigurno neki novi Dodikdzic pa se trostit BH pare.

  Ime: Mostarac Grad: Mostar
  04.12.2012 03:41
  posjetimo se :Dojam je posjetitelju da je Mostar najtužnija paradigma međureligijskih odnosa u BiH, a ostala BiH je tužna. Nad Mostarom nasilno dominira toranj franjevačke crkve neodmjereno i neukusno izdignut nad gradom. Taj bi toranj trebao biti jedan od znakova koji upućuje ljude na Boga i zadnji smisao života, a gledajući taj toranj, ta na Boga upućena misao neće pasti na pamet ni njegovim graditeljima, a kamoli onima kojima je poruka tornja upućena da znaju čija je ovo zemlja i čiji je Bog pravi.
  I još k tome iz istih pobuda nad gradom se izdiže golemi, noću nametljivo osvijetljeni križ s istom porukomKada dođem u Mostar i pogledam u taj toranj i križ nad Mostarom, zastidim se kao kršćanin i vjernik...


  Ime: Davor Grad: Blj
  03.12.2012 12:48
  Kakav paradox...90 tih su zemlje EZ podrzavale etnicke referenudme o otcepljenje iz Jugoslavije obrazlazuci to demokratijom ..pravom naroda da odliuce gde ce da zive jer je komunizam pravo na nacionalnu svest i slobodu zabranjivao..nefunkcionalnom konfederalnom ustrojstvu SFRJ gde se sve uskladjivao ineteresima svih naroda pa je kao bolje i funkcionalnije bilo da narodi zive samostalno nego zajedno.....U BiH sve suprotno ..Kao da neko zeli da pravi Jugoslaviju u Bih iako je taj koncept srusen pre zvega zahvaljujuci Nemackoj i njenim domacim satelitima ..Prema tome Srbi Hrvati Muslimani mogu da zive zajedno u miru i slozi ..ali samo u Jugoslaviji ili necemu slicnom ..
  Odgovor

  Ime: Javor Grad: Balkan
  04.12.2012 05:45
  SFRJ nije bila u nefunkcionalnom konfederalnom ustrojstvu....sve do 1980 kad su je usmrtili milosevic i tudjman...a ni BiH nije bila u nefunkcionalnom konfederalnom ustrojstvu dok nije dobila dajton ...i dodika ...al ti to neznas davore jer si mlad i nefunkcionaln...prouci malo istoriju...ako znas citat
  Odgovor

  Ime: Novak Grad: les
  04.12.2012 08:22
  Dobro ti je znanje istorije ....da puknes od smeha ..1980 Milosevica i Tudjmana niko nije znao a ..sve sto je bilo funkcionalno u Jugi samim tim i u Bosni je plod komunistcke diktature koja se tebi ocito svidela
  Odgovor

  Ime: Anonimni posjetilac
  05.12.2012 15:58
  Hajde, hajde, zna se sta je covjek mislio. Milosevic je dosao na vlast 80-tih i zapoceo proces raspada SFRJ razlicitim legislativnim potezima koji su direktno podrivali federalni Ustav. Kome se citaju bas svi fakti ima izvjestaj Badinterove komisije koja je sve to lijepo dokumentirala za historiju, pravnu znanost i buduca pokoljenja. Zvanicno se smatra kako se SFRJ raspala sama od sebe u decembru 1991. a tome su ali tek u zadnjoj fazi doprinijele i novoizabrane vlasti u Sloveniji i Hrvatskoj.
  BiH je funkcionirala i prije Jugoslavije kao zemlja u sastavu Austro-Ugarske monarhije, a jos i prije toga kao autonomna jedinica u Osmanskoj imperiji, a jos prije toga kao manje ili vise samostalna drzava u Srednjem vijeku. Sad jesu li komunisti povecali ili podrili to funkcioniranje sasvim je druga tema.
  Odgovor

  Ime: Anonimni posjetilac
  03.12.2012 14:26
  Porediti razne Jugoslavije i BiH je bespredmetno jer je BiH drzava sa svojom historijom drzavnosti koja seze 1000 godina unazad a Jugoslavije su bile umjetne tvorevine i plod dogovora velikih sila. Kada su iste odlucile da Jugoslavije vise ne treba biti ona se sama i raspala, a referendumi koji su uslijedili NAKON tog raspada samo su bili zato da se potvrdi stanje. Iz Jugoslavije su narodi iznosili svoj suverenitet kojeg su u nju unijele, a iz BIH se ne moze nista iznijeti osim zemlje koje su vam preci donijeli na opancima kad su se ovdje naseljavali.
  Odgovor

  Ime: Igor
  03.12.2012 17:57
  Pogresio si nije hiljadu nego 10 hiljada godina ..onaj film 10000 B.C sa mamutima ..se desava u tadasnjoj Bosni
  Odgovor

  Ime: Jasar Grad: Svedska
  07.12.2012 13:16
  Igor@
  To sto si naveo u svom komentaru,to je segacenje sa istorijom?Ocito,istorija ti je nepoznanica?
  Kada bi ti covjek rekao da je do 1377.g.Bosna bila nezavisna,suverena banovina,ti bi opet lupio nesto u svom stilu.Da li ti je poznato da je od 1377-me do 1463.god.Bosna bila kraljevina?Da li ti je poznato da su imali svoje pismo"bosancicu"?
  Da ti pisem nesto vise o Bosni,mislim da ne bi vrijedilo!Jer,vi jednostavno ne mozete da svarite tu cinjenicu,a to je,da je Bosna postojala u to vrijeme kao drzava!Za vas Bosna postoji od Daytona,nista vise!! I zato ja smatram da bi bilo iluzorno s vama o tome polemizirati.
  Odgovor

  Ime: Anonimni posjetilac
  07.12.2012 10:45
  A Srbija postoji od 1804.

  Ime: Anonimni posjetilac
  03.12.2012 12:31
  Dobra analiza samo se ne ulazi u dubinu. Do 2005. nista nije islo naprijed bez upotrebe sile protiv srpskih i hrvatskih secesionista, pa i to "naprijed" bilo je popraceno teroristickim akcijama (napadi na dzematlije u Trebinju i Banjaluci samo su dva od medijski najbolje propracenih), te incidentima poput zakletvi Republici Srpskoj umjesto BiH prilikom novacenja u OS BiH. Dan kada su Srbi zakljucili da ne mogu vise odlagati secesionisticke aktivnosti je kad je Dragan Cavic, tada visoki funkcioner RS izasao na TV i javno priznao genocid u Srebrenici. Taj cin okrenuo je sve naglavacke, zavrsio Cavicevu politicku karijeru i doveo Dodika na vlast. Od tada imamo ovo sto imamo - Srbi su odlucili da idu do kraja a u tome ih podrzavaju Rusija i Srbija jer im je jasno kuda ovaj proces u BiH ide i da tu nema nikakvog mjesta za RS onakvu kakvu je oni zele. RS je izgubila Brcko (mada to jos ne priznaju), svoje auto-tablice, licna dokumenta, valutu, grb, himnu (ona je doduse samo zamijenjena), vojsku, policijske ovlasti u granicnom pojasu, ustavnu formulaciju o RS kao administrativnoj jedinici samo srpskog naroda i da ne nabrajam dalje. Istovremeno, broj Bosnjaka u RS raste, a ne postoji zakonski mehanizam da se osigura srpska dominacija u RS osim premocne srpske vecine u procentu lokalnog stanovnistva. Srbima je jasno da moraju poduzeti nesto radikalno inace ce vrag odnijeti shalu i sve stecevine "otadzbinskog rata". Dosta je novca zatim ulozeno na lobiranje iskrivljene istine o ratu, te preformulaciju tumacenja Daytonskog sporazuma. U ovom zadnjem se ide tako daleko da se minimizira sve sto je napisano u samom sporazumu jer je on navodno samo pravni okvir koji upucuje na anekse, potpisane izmedju ostalog od FBiH i RS. Ovakvo amatersko tumacenje ozbiljnog pravnog dokumenta je radikalan pravni potez kojim se ponistava drzavnost BiH i njen kontinuitet sa Republikom BiH, koja je potpisala sam sporazum zajedno sa Hrvatskom, Srbijom i ostalima.
  Zato BiH nece ici dalje u dogledno vrijeme.
  Odgovor

  Ime: Alo Grad: RS
  03.12.2012 14:21
  " ..broj Bosnjaka u RS raste, a ne postoji zakonski mehanizam da se osigura srpska dominacija u RS..." Samo jos jedan dokaz bolesnog razmiljanja jednog bosnjackog nacionaliste i zbog cega Srbi i Hrvati nezele da zive sa istim
  Odgovor

  Ime: Mladi BiH i balkana Grad: balkan
  04.12.2012 02:05
  .@alo.broj Bosnjaka , Hravt i ostalih gradjan u RS ne raste vec se smanjiva svakim danom od 1999...a od 1992 do 1996 Etničkim čišćenjem tijekom rata u Bosni i Hercegovini sa teritorija genocidne tvorevine Republike Srpske protjerano je nekoliko stotina tisuća Hrvata iz Bosanske Posavine i Bosanske krajine, te Bošnjaka, iz Bosanske krajine i Podrinja. Broj Hrvata je smanjen za 135.386, a broj Bošnjaka za 434.144. sto znaci 45% stanovnistva sa tog rteritorija je protjerato....srpska vojske i vojske placene od srbije i rusije je ubila,silovala i stavljala u koncentracione logore na desetine hiljada bosnjaka,hrvata, i ostalih ne-srba....pri tome na kraju rata 95% stanovnika je nestalo i ne-srbi su etnicki ocisceni iz sledecih gradova Banja Luka,Bijeljina Prijedor Doboj Kasindo Trebinje Derventa Zvornik Gradiška Šamac Novi Grad Dubica Prnjavor Pale Nevesinje Trn Ribnik Janja Laktaši Teslić Lukavica Novo Sarajevo Foča Višegrad Vlasenica Kostajnica...i poslije svega ovog srbima je ovo sve za nagradu medjunarodna zajednica dodjelila srpsku i sve etnicki ciste gradove stavila u genocidnu srpsku....sram nek je svjeta i tzv sila zapada i istoka.... hvala za komentar...i nadajmo se da ce EU sto prije pravit novi dajtonski bez etnickih podjela BiH i bez fasisticko-genocidni tvorevina kao sto je to srpska i njihova diskriminlna vlada i presednici i stranke i pozdrav za dopisnika koji je najbolje do sada opisao sto se desava BiH i njenim narodima
  Odgovor

  Ime: Anonimni posjetilac
  05.12.2012 16:00
  Broj Bosnjaka raste u proporciji ako ne bas apsolutno. Prije rata su Bosnjaci bili 44%, danas su 55% stanovnistva BiH. Broj Bosnjaka u RS je porastao i procentualno i relativno od 1995.
  Odgovor

  Ime: Miska
  09.12.2012 00:04
  zasto niko ne kaze gdje je i koji je Broj Bosnjaka i hrvata i ostalih ne-srba u RS ...on nije porastao ni procentualno ni relativno od od 1995 . zasto niko u RSE i u europskim institucijama i medijima niko ne prica i nepise o ovome...bih volio znati ko ce prebrojati sve one bosnjake, hrvate i ostale gradjane BiH iz BiH sto ih je srpska vojska prognala nijh 450,000 a sad zive po americi,australiji, novom zelandu i oni su planski raseljeni uz pomoc medjunarodni organizacija,njemacke vlade (najvise ovih ljudi je raseljeno iz njemacke i zasto njemacka nije htjela da zadrzi ove ljude-upitajmu njemacku)isto ovi ljudi su raseljeni od balkanski/europski njima i njihovoj bosni i hercegovini neprijateljskih drzava i neprijateljskih organizacija..da ih sad ne nabrajamo ali zna se koje su a organizacije se nalaze u Zargebu/Beogradu..Zasto je neko raselio ove jadne i ponosne ljuda...a sad oni rade i ciste Wc-eje i hotele i rade mizerne poslove i zive po losim/opustosenim zbog kriminala gradovima i erijama gdje su planski naseljeni...Zasto se ovo desava i ko ce popraviti ovima ljudima kuce u BiH i kad vratiti ove ljude nazad u BiH...ovo se treba da upita vlada BiH, entitetske vlade BiH, EU, Transperency Internacional, IOM i ostale svjetske i europske organizacije
  Odgovor

  Ime: Slusamo te Grad: Balkan
  04.12.2012 01:45
  @alo...jel to ono alo kad je kardzic i mladic pricali sa milosevicem sa pala ....da im ide dodbro ciscenje i ubijanje bosnajka i hrvata sa BIH prostora...nisu uspjeli a ti mislim da si na pogresnom sajtu trebas otici na B92 ili neku drugu srbijanso-nacionalisticku mediju
  Odgovor

  Ime: ps Grad: bosna
  03.12.2012 23:49
  separatizam znaci ne zelis da zivis ovdje. idi slobodno kud god hoces ali zemlju i vodu odnijet neces.
  Novi serijal RSE
  Vaš JavaScript je isključen ili imate staru verziju Adobe Flash Player-a. Preuzmite posljednju verziju Flash Player-a.
  "Perspektiva": Druga epizoda – Podgoricai
  X
  01.05.2016
  RSE u saradnji sa NED emituje TV serijal o omladini i najosjetljivijim društvenim temama na Balkanu. U novom ciklusu Serijala razgovaramo sa mladima Podgorice. Voditelj je Marčelo. Producent je Mebius film iz Sarajeva.