Dostupni linkovi

Životno partnerstvo – i za susjede


Ilustracija
Ilustracija

U sedam dana važenja Zakona o životnom partnerstvu u Hrvatskoj samo su se u Zagrebu prijavila tri para. Beograđanin Ivan i njegov zagrebački partner pred matičara izlaze u rujnu. Kao muzička pozadina svirat će im Elton John.

Zakon o životnom partnerstvu koji je u Hrvatskoj na snazi unazad sedam dana olakšat će život istospolnim parovima, kako domaćima, tako i onima gdje jedan partner ima hrvatsko državljanstvo, a drugi državljanstvo neke od zemalja u kojima institut životnog partnerstva ne postoji.

Iz jedne takve priče dolazi naš sugovornik Ivan iz Beograda, koji će za mjesec dana u Zagrebu izići pred matičara sa svojim partnerom iz Zagreba.

„Mi smo se prijavili u ponedeljak. Bili smo kod matičara, prijavili smo sklapanje partnerstva, dobili smo datum. To je prošlo jako glatko, vrlo lepo, elegantno. Nikakav problem, nikakvo prevrtanje očima. Niko nije imao tipa matičari ništa protiv ili šta već. To uopšte ne postoji! Ja ne znam odakle je ta vest plasirana, ali dobro. I, pošto sam ja strani državljanin, istovremeno sam morao da se dogovaram sa policijom oko mog boravka, odnosno produženja boravka i slično. I policija je vrlo lepo reagovala“, ovaj Beograđanin.

Ivan je ugodno iznenađen kako sve glatko teče.

„Ne možemo da verujemo! Do pred mesec dana ja sam bio turista. I dalje sam turista – je li – u Hrvatskoj, ali nekako kada je ovaj zakon stupio na snagu svi se ponašaju kao da ja već imam sva prava. Jer smo mi podneli zahtev, dobili datum, podneli policiji da imamo datum, jer mi još malo ističe boravak, pa da me ne bi udaljili iz Hrvatske, i sve se menja! Kao neka druga ploča da je stavljena. Potpuno suludo! Ali – na dobro ide!“, dodaje Ivan.

Hrvatski Zakon o životnom partnerstvu istospolnim partnerima daje sva prava kao klasični brak osim naziva i mogućnosti zajedničkog posvajanja djece.

Daniel Martinović iz Zagreb Pridea, koji je i sam sudjelovao u izradi zakona, kaže kako su jako zadovoljni konačnim tekstom.

„Zakon je dodatno poboljšan između prvog i drugog čitanja. Tekst je stvarno dobar i radi se o jednom od boljih zakona o životnom partnerstvu u Europi. Stvar je u tome da je zadnji donesen, pa smo ga mogli uspoređivati sa zakonima u drugim državama i vidjeti gdje su tu neke manjkavosti, što je njihova praksa pokazala, i kako napraviti da zakon bude bolji“, navodi Martinović.

Trošak ceremonije je 300 kuna – oko 40 eura. Partneri trebaju osobno doći i prijaviti se i matičar određuje datum registracije za 30 do najkasnije 45 dana. Na ceremoniji matičar će izreći i prigodni tekst, a partneri će reći „da“. „Muzička podloga bit će instrumentalne verzije pjesama Elton Johna 'Don't Let the Sun Go Down on Me' i 'Candle in the Wind',“ kaže za naš radio pomoćnica pročelnika za građanska stanja u Gradskom uredu za opću upravu grada Zagreba Asja Ettinger.

„Netko je pitao – je li to zbog njegove orijentacije? Doista nije, nego kada smo birali glazbu kolegica je donijela nekoliko instrumentala, jer kada se sklapa brak, a na koncu i na sprovodima važno je da bude neka glazba koja ne odvlači pažnju. Znači trebala nam je tiha pozadinska glazba, da – kako volim reći – ne počneš cupkati nogom i dobiješ želju za plesom, nego da ne ometa u radu niti matičara ni mladence, a opet – da ne bude tiho“, pojašnjava Asja Ettinger.

Još par pravnih detalja – ako neki par koji nije iz Europske unije sklopi u Hrvatskoj životno partnerstvo, bit će tretirani kao i drugi bračni parovi iz takvih zemalja. Osoba koja je u životnom partnerstvu s hrvatskim državljaninom može steći hrvatsko državljanstvo pod istim uvjetima kao i osoba koja je u braku s hrvatskim državljaninom.

Zakon pozna i neformalno životno partnerstvo – zajednicu obiteljskog života dviju osoba istog spola, koje nisu pred matičarom sklopile životno partnerstvo, ako ta zajednica traje najmanje tri godine.

XS
SM
MD
LG