Utorak, 01. decembar/prosinac 2015, 13:53 CET

Popularna nauka

Život na Zemlji će potrajati još 2,8 milijardi godina

Ilustracija
Ilustracija
Naučnici prognoziraju da će život na Zemlji potrajati još 2,8 milijardi godina, ali nisu sasvim saglasni u ocjeni da li će opstati neka forma života i gdje bi se to moglo desiti.
 
Rezultati istraživanja pokazuju da će uporedo sa starenjem Sunca kompleksniji oblici života nestajati.

Okeani će ispariti, tektonske ploče će prestati da se kreću. U najvlažnijim predjelima bit će stvoreni rezervoari vrele slane vode, u kojima će još milijardu godina stanovati mikrobi, pa će i oni nestati.

Stručnjaci žele da saznaju kakve hemijske tragove svog postojanja mogu ostaviti mikrobi na kraju svog života na Zemlji da bi se takvi tragovi tražili na drugim planetama.

Naučnici dozvoljavaju mogućnost i nekih ranijih apokalipsa. Recimo, u vidu udara velikih meteora.

Osim poznatog "Apofisa", prijetnju predstavljaju još dva velika asteroida, čija će orbita, kako se čini, morati da bude promijenjena da bi se izbjegao sudar, izjavio je predsjednik Raketno-kosmičke korporacije "Energija" Vitalij Lopota.

Zato je potreban nosač raketa nosivosti oko 70 tona koji će izvesti na trajektoriju asteroida kosmički aparat sposoban da promijeni pravac njegovog kretanja, izjavio je Lopota.

Prema njegovim riječima, moguće je da će u te svrhe poslužiti kosmički teretnjak koji će ponijeti atomsko oružje.
Ovaj forum je zaključen
Sortiranje komentara
Komentari
     
Ime: Anonimni posjetilac
14.11.2012 09:42
Kako ono kazu? Nije do kvantiteta nego do kvaliteta zivota koji se racuna. Zivot prije nekih 200 miliona godina je imao vise smisla i balansa nego sto je to danas uz virus pod nazivom covjek.
Novi serijal RSE
Vaš JavaScript je isključen ili imate staru verziju Adobe Flash Player-a. Preuzmite posljednju verziju Flash Player-a.
"Perspektiva": Prva epizoda - Ulcinji
|| 0:00:00
...  
 
X
29.11.2015
RSE u saradnji sa The National Endowment for Democracy emituje TV serijal o omladini i najosjetljivijim društvenim temama na Balkanu. Ovo je prva epizoda devetog ciklusa Serijala koja govori o mladima Ulcinja. Voditelj je Marčelo. Producent je Mebius film iz Sarajeva.