Subota, 30. april/travanj 2016, 20:46 CET

  Intervju

  Busuladžić: Zemaljski muzej - lakmus papir bh. društva

  Zemaljski muzej u Sarajevu, 4. januar 2013.
  Zemaljski muzej u Sarajevu, 4. januar 2013.
  Zemaljski muzej Bosne i Hercegovine je prije tačno tri mjeseca zatvorio vrata za javnost – četvrtog oktobra 2012. Nakon 124-ogodišnjeg postojanja, budućnost najstarije kulturno-naučne ustanove u ovoj zemlji i dalje je neizvjesna. Zapravo, od 1995. godine do danas država nije riješila pravni i finansijski status sedam značajnijih institucija kulture, među kojima i Zemaljskog muzeja. Političke volje ni na vidiku. Da li će 2013. donijeti ikakve promjene, odgovara u intervjuu za RSE direktor Muzeja Adnan Busuladžić.

  RSE: Još početkom decembra 2012. najavili ste moguće pregovore nadležnih nivoa vlasti o rješavanju dugogodišnjeg problema Zemaljskog muzeja BiH. Da li je išta postignuto?

  Busuladžić: Priče o tome da li će krajem 2012. biti riješen naš problem su se od starta pokazale iracionalnim. Jedino sam rekao da se nadam da će krajem 2012. godine, prema nekim informacijama, početi neke stvari da se otpetljavaju, barem u tehničkom smislu. Nažalost, ne mogu ništa konkretno da kažem osim da, prema mojim informacijama, postoje neke ozbiljne namjere na razini Federacije BiH i, eventualno, Kantona Sarajevo u smislu spašavanja Zemaljskog muzeja BiH, ali ne i rješavanja institucije u pravnom i punom smislu te riječi. Realno, mislim da ne postoji politička volja da se to riješi na sistemski način, pogotovo ne na državnom nivou, a bio bih najsretniji da griješim.

  RSE: Gospodine Busuladžiću, ko koči rješavanje pravnog pitanja Zemaljskog muzeja BiH?

  Adnan BusuladžićAdnan Busuladžić
  x
  Adnan Busuladžić
  Adnan Busuladžić
  Busuladžić: Pa, nije to nikakva tajna. To se zna već 17 godina. Imate dvije političke koncepcije. Jedna insistira na svemu onome što jeste i što nije po Dejtonskom sporazumu, odnosno da je što manje ingerencija na državnoj razini. Druga politička koncepcija je za Bosnu i Hercegovinu, odnosno za što veći državni kapacitet. Treba biti iskren i reći da su tu i neke iracionalne, sumanute i maksimalističke želje i ideje koje su samo još više udaljavale dva suprotstavljena politička koncepta i stvarale još veći jaz. Imam potvrdnu informaciju da je postojala, u jednom momentu – prije pet ili šest godina, politička volja da se riješi Zemaljski muzej BiH kao državna institucija, ali nažalost, ne i svih sedam institucija kulture. Političke opcije u Federaciji Bosne i Hercegovine su tada forsirale priču o sto posto BiH i da moraju svih sedam, te nismo dobili ništa. Mislim da je sadašnja politička atmosfera promijenjena tako da predstavnici Republike Srpske, koji su i htjeli tada neko kompromisno rješenje mislim da sada ne žele nikakvo rješenje na razini države. Smatram da je sva ta priča o Muzeju daleko od realnog i konkretnog rješenja.

  RSE: Kako onda tumačite taj stav kada se ne želi pomoći instituciji koja baštini naslijeđe svih naroda Bosne i Hercegovine?

  Busuladžić: Ko papagaj ponavljam po sto puta izjavu Abdulaha Sidrana: „Gdje prestaje logika počinje Bosna“. Ovdje je sve moguće. Ne znam kako bih to, iskren da budem, i komentirao, odnosno kako bih objasnio javnosti i samome sebi da se dešava to što se dešava ne samo sa Zemaljskim muzejom BiH. Vidite kako je generalno stanje u društvu i zemlji. Muzej je samo lakmus papir koji pokazuje kakvo je stanje u društvu. Kad je bilo dobro u zemlji, bilo je dobro i Zemaljskom muzeju, a kad je bilo loše u zemlji - bilo je loše i Muzeju. Mislim da Muzeju u 125 godina, koliko će imati u februaru 2013. godine, nikad nije bilo gore. Prema tome, možete sami izvući zaključak.

  Ne može se biti imun na ugrožavanje baštine

  RSE: Spomenuli ste godišnjicu Zemaljskog muzeja BiH u februaru 2013. godine. Da li ćete tada, barem na jedan dan, otvoriti vrata Muzeja i obilježiti 125-ogodišnji jubilej?

  Zemaljski muzej u Sarajevu, 4. januar 2013.Zemaljski muzej u Sarajevu, 4. januar 2013.
  x
  Zemaljski muzej u Sarajevu, 4. januar 2013.
  Zemaljski muzej u Sarajevu, 4. januar 2013.
  Busuladžić: Dok se neke stvari ne riješe i ne postave na svoje mjesto, zaista je iluzorno očekivati bilo kakav rad ili aktivnosti. Mi već sada živimo od danas do sutra. Kada govorimo o sudskoj tužbi, koju smo podnijeli protiv Bosne i Hercegovine zbog neispunjavanja dužnosti, ta sudska procedura u odnosu na našu tužbu će, očito, trajati jako dugo, te će prelaziti sa različitih sudova od državnog do općinskog, pa od općinskog do kantonalnog, federalnog i ustavnog. Nadam se da će, i mimo te dugotrajne sudske i neizvjesne procedure, taj politički faktor, koji je presudan, donijeti neku konačnu ili barem privremenu ali stabilnu odluku o spašavanju institucije. Dok se to ne desi, nezahvalno je govoriti o nekim planovima.

  RSE: Šta je sa vrijednom kolekcijom Muzeja koja broji oko četiri miliona eksponata? Obilazite li je iako je Muzej zatvoren?

  Busuladžić: Postoje permanentne dežure 24 sata. Bezbjedonosni sistemi su u funkciji. Sve je pod nadzorom i minimalni parametri su u potpunosti u funkciji.

  RSE: Pretpostavljam da vaše kolege jedva čekaju da se vrate na posao?

  Busuladžić: Svako želi da radi i zaradi svoju plaću. Mi jedva čekamo da počnemo raditi, ali niko ne može raditi godinama bez plaće. U to budite sigurni.

  RSE: Recite nam za kraj, gospodine Busuladžiću, kakve su obaveze Bosne i Hercegovine na njenom putu ka Evropskoj uniji, barem kada govorimo o segmentu kulturno-historijskog naslijeđa?

  Busuladžić: Bosna i Hercegovina je potpisnica gotovo svih konvencija koje tretiraju te stvari. Osnovna ideja i poruka svih tih međunarodnih akata je da svaka pojedinačna nacionalna baština nije samo baština tog naroda i te države nego evropsko ili svjetsko naslijeđe. Dakle, ne može niko biti imun na bilo kakvo ugrožavanje takve baštine ne samo na lokalnoj, državnoj razini cijelog svijeta, u ovom slučaju Evropske unije. Međutim, bojim se da je to samo u teoriji tako. U praksi, nažalost, svjedoci smo svakakvih dešavanja, pogotovo fragmentiranosti društva u kojem, praktično, svaka mjesna zajednica i selo žele da glume državu, te da gazduje svojim resursima za koja imaju realno i zakonsko uporište, ali i za ona za koja nemaju, i uz potpuni nedostatak infrastrukturnih, institucionalnih i kadrovskih kapaciteta - tako da je to jedno, blago rečeno, haotično stanje. Iskreno se nadam da ćemo, kako budemo išli prema tim standardima, valjda za nekih 20 ili 30 godina, i tu napraviti ove minimalne pomake koji će značiti funkcionalno gazdovanje takvim lokacijama.

  Zvjezdan Živković

  zivkovicz+rferl.org

  Magistar komunikologije. Izvještava o kulturi, socijalnim temama i eurointegracijama. Kreira multimedijalne sadržaje i uređuje portal Balkanskog servisa RSE.

  Ovaj forum je zaključen
  Sortiranje komentara
  Komentari
       
  Ime: Časlav Grad: Srpska
  06.01.2013 19:32
  Pročitao sam samo naslov iako sam dok živio u Sarajevu volio otići u Zemaljski muzeji i vjerovatno ću ga opet posjetiti kad nađem vremena.Pročitao sam samo naslov jer je naslov ustvari jedna provokacija ili odraz neznanja.Ne postoji bosanskohercegovačko društvo,u BiH postoje dva društva,srpsko i federalno.
  Odgovor

  Ime: Sumski muzeji
  11.01.2013 00:09
  Caslav
  Postoji srpsko drustvo u Srbiji i bosansko-hercegovacko drustvo u BiH koje se prostire od Une i Save pa do Drine i dole do Adriatika. Sumski entitet u BiH je prolazna kategorija koja ce za par godina nestati i isceznuti. Emil Vlajki iz Banja Luke,Dodikov privatni Hrvat i podlica priprema se za "Dejton 2" krajem ove ili pocetkom sljedece godine sa namjerom da predje u Sarajevo i odrekne se svog propalog bossa (shefa) Dodika.
  Odgovor

  Ime: Jasar Grad: Svedska
  07.01.2013 14:51
  Caslav@
  Nemoj da se trudis,niti da pronalazis slobodno vrijeme,takvi nam u Sarajevu ne trebaju.Zrak se procistio otkako takvih nema u Sarajevu. U Bosni nema nista srpsko,jedino mozda pravoslavno?
  Ali,ni u kom slucaju drustvo.Vama koji ne priznajete nista bosansko,vama u inat ce uvijek biti Bosne i Bosanaca. Mozete zbog toga da pocrkate od muke.
  Odgovor

  Ime: Гојко Grad: Република Српска
  07.01.2013 15:08
  Е мој гос. Јашаре ево ја сам србин из Бања Луке а нисам православац !!!!
  ".Zrak se procistio otkako takvih nema u Sarajevu." - РСЕ !!!! Не разумем, ја кад написем о 9 Јанурау Ви не пуштате моје коментаре?!
  Odgovor

  Ime: Гојко Grad: Република Српска
  08.01.2013 11:32
  "Političke opcije u Federaciji Bosne i Hercegovine su tada forsirale priču o sto posto BiH i da moraju svih sedam, te nismo dobili ništa. Mislim da je sadašnja politička atmosfera promijenjena tako da predstavnici Republike Srpske, koji su i htjeli tada neko kompromisno rješenje mislim da sada ne žele nikakvo rješenje na razini države. "
  Odgovor

  Ime: stipu ga nime Grad: r.sumska
  08.01.2013 12:25
  Gojko@
  Na kraju ce te ostati bez icega,kao na Kosovu.Tiha voda brijegove
  valja...
  Odgovor

  Ime: malo morgen Grad: Skandinavija
  07.01.2013 17:46
  Gojko@
  Nije ti nimalo zasmetao komentar od Caslava,ha Gojko ?Zar to nije
  negiranje drzave BiH ? Treba li ostati miran na takve izjave ?
  Odgovor

  Ime: Jasar Grad: Svedska
  07.01.2013 16:27
  Gojko@
  Druze Gojko,to je samo adekvatan odgovor na provokaciju od
  Caslava,koji negira bosansko-hercegovacko drustvo !? Ako taj lik
  negira to drustvo,on automatski negira drzavu BiH ! Zasto bih mu ostao duzan,objasni mi to ? Nije ti to zasmetalo,ali moj odgovor ti zasmeta ? Receno vam je davno,ostavite se provokacija na racun Bosne,ali pojedinci to jednostavno ne mogu !
  Na svaku provokaciju,bice uzvraceno jos vecom provokacijom,a vi se onda zalite RSE .Nisu vas oni vukli za jezik.
  Odgovor

  Ime: Benjamin Grad: Frankfurt
  07.01.2013 13:38
  Caslave,mozes komotno ostati u njemu kada ga posjetis.Tamo su svakako primitivni primjerci doba prije nase civilizacije.Bih je bila i biti ce tebi zainat.ravnogorska primitivcino!!!!!Sto se tice samoga muzeja vec sam jednom dao zajedljivi komentar tipa Fahro bi mogao uskoro u basti muzeja raspaliti rostilj.Izgleda da nisam puno ni pogrijesio sudeci po razvoju situacije!!!?
  Novi serijal RSE
  Vaš JavaScript je isključen ili imate staru verziju Adobe Flash Player-a. Preuzmite posljednju verziju Flash Player-a.
  "Perspektiva": Prva epizoda – Podgoricai
  || 0:00:00
  ...  
   
  X
  24.04.2016
  RSE u saradnji sa NED emituje TV serijal o omladini i najosjetljivijim društvenim temama na Balkanu. U novom ciklusu Serijala razgovaramo sa mladima Podgorice. Voditelj je Marčelo. Producent je Mebius film iz Sarajeva.