Dostupni linkovi

Žele li Beograd i Priština zeleno svetlo EU za evrointegracije


Jedna od prethodnih rundi dijaloga u Briselu
Jedna od prethodnih rundi dijaloga u Briselu

Na briselskom stolu je već dobro poznat set nerešenih pitanja o kojima treba da se postigne dogovor, žele li Beograd i Priština zeleno svetlo EU za nastavak za sledeći korak u evrointegracijama. Kako javlja dopisnik RSE iz Brisela Rikard Džozviak, u tekućoj rundi tehničkog dijaloga i na sastanku srpskog i kosovskog premijera Aleksandra Vučića i Ise Mustafe u sredu, predstoji postizanje dogovora o energetici i “Telekomu”, preciznije o međunarodnom pozivnom broju za Kosovo, o uspostavljanju Zajednice srpskih opština i njenim ovlašćenjima i slobodi kretanja na mostu u Mitrovici.

U svim ovim pitanjima u prethodna dva meseca odmaklo se od početnih ukopanih pozicija, ali konačne saglasnosti o njima još uvek nema, podseća Jozwiak.

„U suštini, delimičan napredak u razgovorima o ovih nekoliko tačaka je već postignut, ali to još nisu potpuni sporazumi. Uzmite, recimo, problem jezera Gazivode koje je kamen spoticanja između dve strane. Dogovoreno je da će ono biti intergrisano u kosovski hidroenergetski sistem, ali deo jezera je na teritoriji centralne Srbije i otuda pat-pozicija.

Kad je reč o Zajednici srpskih opština, Beograd insistira na njenim izvršnim ovlašćenjima, kao i na tome da zaposleni u toj zajednici imaju status državnih službenika, što, međutim, kosovska strana ne prihvata, tvrdeći da će se time formirati paralelna struktura.

O međunarodnom pozivnom broju za Kosovo između dveju strana već je postignut dogovor, ali sad je kamen spoticanja oko toga kako će Kosovo aplicirati za taj broj u Međunarodnoj telefonskoj uniji, koja izdaje te pozivne kodove. Beograd insistira na tome da Srbija podnese aplikaciju u ime Kosova, tako da ni o tome nije postignut konačan sporazum. Sada je u toku tehnički dijalog, a sutra ujutru stižu dvojica premijera. Da li su u izgledu neki sporazumi? Konačni dogovori trebalo je da budu postignuti još pre početka leta. Čini se, međutim, da je sada poslednji trenutak za sporazume jer za par dana počinje samit o Zapadnom Balkanu u Beču, gde će učestvovati i nemačka kancelarka Angela Merkel, a ona lično je vrlo jasno rekla da želi da vidi napredak, ako Srbija želi podršku Nemačke za otvaranje prvih pregovaračkih poglavlja pre kraja godine. U tom smislu utisak je da o najmanje jednoj ili dve oblasti mora da se postigne dogovor. U suporotnom, biće to loše vesti za Beograd i loše vesti za Kosova“, javlja Jozwiak.

Premijer Srbije Aleksandar Vučić novinarima je rekao da na srpskoj strani postoji spremnost za dogovor, ali da to neće biti nauštrb srpskih interesa:

„Mi nećemo da pristajemo na ono što je protivno interesima Republike Srbije i našeg naroda na Kosovu i Metohiji, ali idemo u Brisel i spremni smo da se dogovaramo i da se dogovorimo. Da li će druga strana biti spremna da dođe da se dogovara i da se dogovori – vi znate da se ja nikada ne igram tih igara prebacivanja krivice – ali sam prošli put jedini put do sada rekao da su oni došli u Brisel da ne potpišu ništa. Nadam se da će se sutra ta situacija promeniti“, rekao je Vučić.

Zamoljen da pred novu rundu dijaloga u Briselu prokomentariše izjavu kosovskog potpredsednika Vlade i šefa diplomatije Hašima Tačija da Zajednica srpskih opština ne može da ima izvršna ovlašćenja, rekao da mnogi, među njima i kosovski ministar inostranih poslova Tači, ne znaju šta su izvršna ovlašćenja, te poručio da Srbija neće pristati da Kosovo bude suverena država kao što je Bosna i Hercegovina. Ovako je tekao taj dijalog sa novinarkom:

“Tači ne zna ni šta su izvršna ovlašćenja, ‘ajte, ljudi, pustite to...Evo, ja vas pitam šta su izvršna ovlašćenja, pošto sam video da mnogi novinari postavljaju to pitanje, evo sad vas sve zajedno pitam šta su izvršna ovlašćenja. Osim što ste to pročitali kao floskulu Prištine, ja vas pitam, kao što sam pitao i Tačija i Mustafu, pa nisu znali da mi odgovore – i nikad ne govorim ovakve detalje, ali sad vas sve zajedno pitam – šta su izvršna ovlašćenja. I videćete da ne znate da mi odgovorite svi zajedno, zato što je to Tači izmislio – e, sad ne piše izvršna ovlašćenja. Ne znam šta će da piše, videćemo kad završimo. Samo ja vidimo do sada da su oni odbijali da potpišu, a ne mi. Videćemo kad se završi, ja ne volim da trčim pred rudu”, kazao je Vučić, a na novinarkinu konstataciju da je Tači rekao da Priština neće pristati na to da Zajednica srpskih opština bude nova Republika Srpska, ovako je odgovorio:

“Pa, ni mi nećemo da pristanemo da oni budu suverena država kao što je Bosna i Hercegovina. Podrazumeva se, naravno.”

XS
SM
MD
LG