Utorak, 24. maj/svibanj 2016, 17:42 CET

  Srbija

  Zašto su haški osuđenici privilegovani

  Prostorija za posete u Sheveningenu
  Prostorija za posete u Sheveningenu
  Savetnik predsednika Srbije za pravna pitanja Oliver Antić nalazi se u trodnevnoj poseti Hagu, pre toga u poseti Tribunalu i optuženicima bio je ministar pravde Nikola Selaković čija je izjava da se država u prošlosti nije primereno angažovala za svoje građane izazvala različite reakcije u Beogradu. Menja li Srbija svoju politiku prema haškim optuženicima i osuđenicima pitanje je koje se postavlja i u vezi sa odlukom da se proširi državna pomoć ne samo onima koji su se dobrovoljno predali Hagu, već i onima koje je država isporučila međunarodnom sudu, kao i licima osuđenim za ratne zločine. Iz opozicije stiže otužba da je ta odluka protivustavna, jer diskriminiše druge zatvorenike u odnosu na haške.

  Za 16 državljana Srbije koji se nalaze u Ševeningenu a dobrovoljno su se predali država Srbija plaća mesečno 200 evra, a porodicama četiri avionske karte godišnje za posete i 250 evra za troškove boravka. Ubuduće će troškove putovanja i boravka članova porodice dobijati i 12 već osuđenih za ratne zločine, kao i oni koji se nisu dobrovoljno predali, kaže za RSE ministar i predsednik Nacionalnog saveta za saradnju sa Hagom Rasim Ljajić.

  Time se, tvrdi on, ne menja politika prema haškim osuđenicima. Cilj ranije odluke kojom su se različito tretirali oni koji su dobrovoljno odlazili u Hag i koje je država isporučivala bio je da se pospeši dobrovoljna predaja, kaže Rasim Ljajić koji je godinama na čelu Nacionalnog saveta. 

  „Pošto nema više optuženih koje Tribunal traži, mi smo revidirali tu odluku i ona će se ubuduće odnositi i na osuđenike koji se nalaze na izdržavanju kazne, i to će biti četiri avionske karte godišnje za porodice osuđenika. I moram da kažem da je ovakvu odluku podržao i Međunarodni crveni krst i i Sekretarijat Tribunala jer ona doprinosi resocijalizaciji i redovnoj komunikaciji članova porodice sa osuđenicima", istakao je Ljajić.
  Rasim LjajićRasim Ljajić
  x
  Rasim Ljajić
  Rasim Ljajić

  RSE: Da li svi optuženici i osuđenici srpske nacionalnosti imaju državljanstvo Srbije?

  Ljajić: Nemaju. Neki su u postupku dobijanja državljanstva, neki nisu ni tražili. Mislim da Karadžić nema državljnastvo Srbije, Milanu Lukiću je odbijen zahtev i u postupku je rešenje o žalbi.

  RSE: Šta je cilj posete savetnika Haškom tribunalu predsednika države Olivera Antića?

  Ljajić: To je pitanje za profesora Antića.

  RSE: Vi niste bili uključeni u pripremu te posete

  Ljajić: Ne.

  Udar na ravnopravnost

  Bojan Đurić poslanik LDP-a smatra da Vlada vodi pogrešnu politiku i više od toga donosi protivustavnu odluku. Đurić očekuje da se povede postupak pred Ustavnim sudom povodom najnovije odluke o pomoći osuđenim za ratne zločine zbog diskriminacije građana.
  Sudnica u HaguSudnica u Hagu
  x
  Sudnica u Hagu
  Sudnica u Hagu

  "Zato što je to udar na pravni poredak zemlje, na ravnopravnost građana, sa druge strane to je potpuno pogrešna politička odluka“, ocenjuje on.

  Nataša Kandić iz Rekoma i dugogodišnji beskompromisni borac za privođenje pravdi onih koji su počinili zločine kaže da je država Srbija i do sada davala podršku haškim optuženicima i osuđenicima.

  „To je praksa svih država regiona da država finansira putne i hotelske troškove  članova porodice, optuženih za zločine“, navodi Kandić.

  Ali, kaže ona, zaista nema razloga da se pravi razlika između onih koji su se navodno dobrovoljno predali i onih koje je država silom prosledila za Hag. Jer, i oni koji su se sami predali zapravo su prihvatili političke nagodbe sa nekim obećanim, često i materijalnim beneficijama. Briga o optuženicima kojima još nije dokazana krivica nije upitna, ali sasvim je druga stvar odnos države prema osuđenim za ratne zločine, kaže Kandićeva, jer je to „zbilja bruka za državu, ukoliko pomaže nekoga ko je osuđen za genocid, za učešće u zajedničkom zločinačkom poduhvatu kada se posledice mere u hiljadama života,“ kaže Nataša Kandić.

  Bojan Đurić naglašava da ako je ambicija ove vlasti da pomaže žrtvama rata i ratnih zločina, onda onda treba da se fokusira na one koji su zaista žrtve. Oni koji su osuđeni ili optuženi u Hagu to svakako nisu.

  „Paraleleno sa novom politikom, koja je simbolizovana posetama ministra Selakovića i savetnika Antića (a preko njega predsednika Nikolića) istovremeno traju neki sudski postupci u Hrvatskoj, gde su žrtve Srbi a ova država ne čini ništa da u tim slučajevima pomogne“, kaže Đurić.

  Srbija je nakon oslobađujućih presuda bivšem komandantu OVK-a Ramušu Haradinaju i hrvatskim generalima Gotovini i Markaču u znak protesta svela saradnju sa Haškim tribunalom na tehnički nivo. Predsedavajući Skupštine UN Vuk Jeremić priprema sednicu o učinku Tribunala, očekujući nepovoljnu ocenu za ovaj sud čiji su osnivač Ujedinjene nacije. Prethodna vlast je Haškom tribunalu izručila sve tražene optuženike, uključujući one glavne od Slobodana Miloševića do Ratka Mladića, Radovana Karadžića i Gorana Hadžića. Svi su oni boravili, odnosno, krili se u Srbiji.

  Time su ispunjeni briselski uslovi vezano za to poglavlje. Sadašnju vlast, inače bivše bliske saradnike nekih od haških optuženika Vojilsava Šešelja i Slobodana Miloševića čija je smrt pretekla presudu, nije čekala ni jedna odluka koja bi za njih bila više nego delikatna. Njima se sada čini da mogu preko Ševeningena da stvaraju  imidž vlasti koja brine za svoje građane, ma gde bili i ma šta činili, a naročito za one koji su optuženi ili osuđeni za ratne zločine.

  Branka Mihajlović

  mihajlovicb+rferl.org

  Novinarstvom se bavi od 1972. godine. Od 1995. do 2006. radi u Radiju Slobodna Evropa u Pragu kao novinar, od 2006. je dopisnik RSE u beogradskom birou.

  Ovaj forum je zaključen
  Sortiranje komentara
  Komentari
       
  Ime: VB Grad: Beograd
  26.02.2013 21:17
  Izgleda da vlastodrsci koji nas vode u Evropu,idu precicama gde se veruje da je Miloseviceva strategija bila ispravna,bratoubilacki rat spas za Srbiju,a djenerali i ostali su Obilici i inkarnacije svetog Georgija ili Dimitrija.
  Svaki put me uvredi i ponizi kolicina bahatosti i nedostatka empatije prema gradjanima ove jadne zemlje.Meni to lici na blblijsku:ko ima,dace mu se,a ko nema,uzecemu se i ono sto ima ili na moderniju varijantu nepravde u vidu nacionalnih penzija umetnicima i ostalim zasluznim gradjanima kojima je i pre omoguceno da bogato zive i dobro zaradjuju,pa da im se nadje...Tu nesto nema ucitelja,tesara i slicnih koji su radili tesko za male plate,pa im nije tesko da gladuju kad odu u penziju.
  Svaka prokleta para koja se uzme od dece ulice,zitelja domova za beskucnike i slicnih uboznica je sramota ove drzave i priznanje da se zlocin isplati.Nemojte da kazete da nema para za operacije,da mediji sakupljaju za siromasne,dok vlast bez pitanja trosi pare na zlotvore.Sve nase vlasti su obicni prevaranti koji jedno govore,drugo misle a trece rade i svi treba da prodju kao Milosevic.
  Dok god tim nakazama budu isle nase jadne pare,svako dete ce znati da se jedino zlocin u Srbiji stvarno isplati dok je sve ostalo privid.

  Poslušajte: Program za Srbiju

  Galerija

  Fotogalerija Karikature Predraga Koraksića Coraxa

  Jedan od najprepoznatljivijih karikaturista u Srbiji Predrag Koraksić Corax stalni je saradnik Radija Slobodna Evropa i jednom sedmično objavljujemo njegov komentar političkog života Srbije bez reči.

  Srpski s mukom

  Vučić, Savamala i predvorje Zlatnog doba

  Možda u nespretnom pokušaju kontrole štete, premijer je izgovorio nešto što ne može biti ništa drugo nego apoteoza bespravnog nasilja, urbane kaubojštine, mafijaškog siledžijstva u kojem neće sudovi i policija deliti pravdu, nego će ista biti u rukama onih koji imaju veći, recimo, bager
  Dalje/More
  Novi serijal RSE
  Vaš JavaScript je isključen ili imate staru verziju Adobe Flash Player-a. Preuzmite posljednju verziju Flash Player-a.
  "Perspektiva" u Cazinu i Velikoj Kladuši (1. dio)i
  X
  22.05.2016
  RSE u saradnji sa NED emituje TV serijal o omladini i najosjetljivijim društvenim temama na Balkanu. U novom ciklusu Serijala razgovaramo sa mladima u Velikoj Kladuši. Voditelj je Edo Maajka. Producent je Mebius film iz Sarajeva.

  Server: Snažna romansa Srbije sa Rusijom

  Američki analitičar i stručnjak za Balkan, Danijel Server nedavno se vratio iz posete Srbiji, Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini, u toku koje se sastao sa zvaničnicima kao i predstavnicima nevladinog sektora. Kaže da je u regionu primetio pozitivne trendove, ali i nastavak nekih višegodišnjih problema. Jedna promena koju je uočio jeste veće prisustvo Rusije na Balkanu. Danijel Server naglašava da je posetio zemlje regiona u privatnom svojstvu i da nije prenosio poruke američke...

  Nikolić poverio mandat Vučiću

  Nakon razgovora prošle nedelje sa liderom SNS i nosiocem liste "Srbija pobeđuje" Aleksandrom Vučićem, predsednik Srbije Tomislav Nikolić je danas obavio konsultacije o formiranju vlade i sa predstavnicima preostalih 11 lista koje su ušle u parlament. Nikolić je odlučio da mandat za sastav vlade poveri Vučiću. Predsednik Srbije Tomislav Nikolić izjavio je danas da će poveriti mandat za sastav nove vlade lideru SNS-a i nosiocu liste “Srbija pobeđuje” Aleksandru Vučiću. U obraćanju...

  Oslobodjen policajac u slučaju Fredija Greja

  Policajac u Baltimoru optužen za ubistvo Afroamerikanca Fredija Greja pre godinu dana, koji je pretrpeo teške povrede leđa prilikom transporta policijskim kombijem do zatvora, danas je na sudu oslobođen krivice. Policajac Edvard Nero bio je optužen za fizički napad drugog stepena, neobavljanje dužnosti i nesmotreno ugrožavanje života Fredija Greja, zbog nelegalnog hapšenja i nepropisnog prevoza 25-godišnjeg Greja, 12. aprila prošle godine Danas su sve optužbe protiv policajca Edvarda...