Dostupni linkovi

Sergej Ćetković: Zašto sam usvojio dvije djevojčice


Sergej Ćetković
Sergej Ćetković

Popularni pjevač Sergaj Ćetković, autor brojnih hitova poput pjesama „Zbog nas“, „Dva minuta“, „Znaj da moja si“ u javnosti je poznat i kao otac koji je sa suprugom usvojio dvije djevojčice. To je bio povod da ga UNICEF pozove za prijatelja kampanje „Svako dijete treba porodicu“ koja ima za cilj da djeca umjesto u Domu za djecu bez roditeljskog staranja, rastu i žive u porodici. Iako privatni život drži daleko od očiju javnosti, Sergej Ćetković za RSE priča o svom životnom iskustvu i motivima zašto je prijatelj kampanje.

Pošto nijesam od onih koji će konstantno biti u medijima i pričati o svom slučaju, mislio sam da će biti dovoljno da svi oni koji razmišljaju o tome vide moju sreću i sve ono što sam uradio i što mi se dešava... Pričam o najpozitivnijoj stvari – postati roditelj i da će to biti, na neki način i njima podstrek, pomoć i da će iz mog slučaja naučiti šta treba raditi dalje.

Apelujem na sve ljude koji razmišljaju o hraniteljstvu, a na prvom mjestu o usvajanju, da potraže stručnu pomoć u smislu razgovora u institucijama, kao što su centri za socijalni rad. Meni je to bilo od pomoći i ono što je, najbitnije da sami donesu tu najveću, po meni, odluku u životu. Naravno, uz podršku svojih najbližih, svojih porodica i da krenu...“, priča nam svoje iskustvo Ćetković.

UNICEF i Vlada tri godine sprovode kampanju kako bi uticali na povećanje broja hranitelja u Crnoj Gori. Tako bi se smanjio broj djece u institucijama i uticalo na podizanje svijesti o osnovnoj ljudskoj potrebi i pravu svakog djeteta da raste u toplom porodičnom okruženju

Inače, u Domu za djecu bez roditejskog staranja „Mladost“ u Bijeloj, jedinoj ustanovi te vrste u Crnoj Gori, trenutno boravi 96 djece. A od početka ove kampanje zabilježen je porast od 200 odsto djece smještene u nesrodničke hraniteljske porodice u odnosu na period prije kampanje. Što, kada se procenti prevedu u brojke znači da u hraniteljskim porodicama trenutno živi 373 mališana.

Situacija je nešto drugačija kada je o usvajanju djece riječ. Pa je u Crnoj Gori prošle godine usvojeno samo jedno dijete, a se za usvajanje prijavilo 12 bračnih parova.

Ne krijući zadovoljstvo zbog toga dosadašnjeg uspjeha kampanje i zbog toga „što se slika o hraniteljstvu i usvajanju djece iz dana u dan u Crnoj Gori mijenja“, Sergej Ćetković onima koji se još razmišljaju objašnjava da imaju na umu da je dječija i njihova sreća važnija od društvenih predrasuda.

„I da je njihova i sreća te djece bitnija od onoga 'što će reći ljudi' ili šta će se pričati po čaršiji. Tako da onima koji me, tim povodom, pitaju ili priđu na ulici, a bilo je toga više puta, kažem neki savjet i podijelim svoje iskustvo sa njima. I kažem da je moja sreća najbolje iskustvo, najbolji pokazatelj onima neodlučnim šta treba činiti dalje.

Ali ima i onih koji toliko tiho pričaju o tome jer se boje da to neko ne čuje, da pričamo uopšte o tome. Uvijek sam se trudio da ne slušam sredinu, da idem svojim putem i da sebe činim što srećnijim i ispunjenijim“, kaže Sergej Ćetković

XS
SM
MD
LG