Dostupni linkovi

Zaštitnik građana opet naišao na zid vlasti


Saša Janković
Saša Janković

Direktor Vojno-bezbednosne agencije (VBA) neće biti razrešen. Predsednik Srbije Tomislav Nikolić misli da je ombudsman koji je tražio to razrešenje pogrešio u proceduri. Nikolić je prethodno obavestio Zaštitnika građana da nema uslova za razrešenje direktora VBA jer je ministar odbrane predložio da on bude vanredno unapređen. Ovo je još jedan u nizu primera za zapitanost čemu služe kontrolna tela ako se državni organi oglušuju o njihove preporuke?

Zaštitnik građana još jednom je naišao na zid. Na javnu preporuku koju je ombudsman Saša Janković uputio premijeru i predsedniku države da razreše ministra odbrane i direktora Vojno-bezbednosne agnecije (VBA) predsednik Tomislav Nikolić je odgovorio da za razrešenje direktora VBA Petra Cvetkovića nema uslova, jer je ministar odbrane, koji formalno podnosi predlog, predložio da brigadni general Petar Cvetković bude vanredno unapređen. U pisanom odgovoru iz Predsedništva Srbije kaže se i da je “ministar odbrane osporio odgovornost direktora Vojno-bezbednosne agencije i konstatovao da nema nezakonitosti u njegovom radu”.

Tomislav Nikolić je nakon toga novinarima pojasnio da misli da je ombudsman pogrešio u proceduri kada je tražio smenu direktora Vojno-bezbednosne agencije. “Ja sam ga na proceduru upozorio i on je to prihvatio", kaže Nikolić.

Tomislav Nikolić
Tomislav Nikolić

"Upoznao sam se detaljno sa slučajem. Nadzor nad tom službom vrši Skupština, a kontrolu Vlada i oni su imali pozitivne nalaze. I jedni i drugi. Ja pripadam ovoj državi i ne mogu da sumnjam u skupštinske odbore", rekao je Nikolić.

Upitan da li će unaprediti Cvetkovića predsednik države je odgovorio da je to "samo predlog ministra odbrane", a da on neke predloge usvoji, a neke odbaci.

Da li je bilo za očekivati da ministar odbrane čije razrešenje ombudsman takođe traži i to zbog istog slučaja reaguje na drugačiji način? Teško. Ali zašto bi prvog čoveka VBA trebalo unaprediti? To pitanje postavili smo predsedniku Odbora za kontrolu službi bezbednosti Skupštine Srbije Momiru Stojanoviću.

“Tačno je to da na predlog ministra odbrane predsednik Republike postavlja i razrešava direktora Vojno-bezbednosne agencije. I na zahtev zaštitnika građana predsednik Republike je ispravno zatražio mišljenje ministra odbrane. Međutim, ministar odbrane je mogao u najmanju ruku da se ne složi sa razrešenjem, odnosno da predloži predsedniku da gospodin Cvetković ostane direktor Vojno-bezbednosne agencije, ali je on otišao dalje u preporuci da suprotno zahtevu za razrešenje gospodin Cvetković bude unapređen. To ne doprinosi saradnji institucija sa nezavisnim regulatornim telima i mislim da to nije u dobrom pravcu, taj sukob između ministra odbrane i zaštitnika građana šteti i Ministarstvu odbrane i na neki način urušava kredibilitet i nezavisnost nezavisnih regulatornih tela”, kaže Stojanović.

Podsetimo, Zaštitnik građana je 21. septembra podneo preporuke premijeru Aleksandru Vučiću za razrešenje ministra odbrane Bratislava Gašića i predsedniku Srbije Tomislavu Nikoliću za razrešenje direktora VBA zbog njihove odgovornosti za nezakonit i nepravilan rad organa kojima su na čelu, i zbog nesaradnje sa zaštitnikom građana u vezi sa incidentom tokom prošlogodišnje Parade ponosa u kom je pretučen premijerov brat Andrej Vučić.

Komentarišući odgovor koji je zaštitniku građana stigao iz Predsedništva Srbije vojni analitičar Aleksandar Radić kaže da je ton tog saopštenja izuzetno arogantan i omalovažavajući, ne samo za ombudsmana nego i za srpsko javno mnenje.

Aleksandar Radić
Aleksandar Radić

“Kad god otvorite pitanje poverenja nekom visokom funkcioneru, ima li razloga ili ne, bio on u pravu ili ne, barem o tome morate ozbiljno da razgovarate jer je tad na ljudima koji su na vlasti da dokažu nečiju nevinost a ne da se postave tako arogantno da pošalju poruku da pomenuti general Cvetković radi posao baš kako treba. Kako drugačije shvatiti ako kažete da bi on trebalo da bude general-major za nagradu za ono što je radio, onda se pitate šta je to radio. S obzirom da je takav papir poslat na adresu ombudsmana onda se zaista s razlogom pitamo šta se tu dešava? Da li su ljudi na vlasti postali toliko arogantni i toliko smatraju da su iznad svakog pojedinca da mogu onda doslovce da poručuju baš nas briga šta vi kritikujete i šta vi hoćete?”, pita se Radić.

Premijer Aleksandar Vučić je odmah po dobijanjupreporuke zaštitnika građana za razrešenje ministra odbrane izjavio da će odluku doneti na osnovu ozbiljne procene i u skladu sa činjenicama. No, još uvek je sveže sećanje na prilično arogantne poruke premijera da ne da svoje ministre prilikom ranijih kritika rada pojedinih članova njegove vlade.

Neretko je da se državni funkcioneri oglušuju na preporuke kontrolnih tela, poput Agencije za borbu protiv korpucije. Što nas onda dovodi do pitanja čemu služe regulatorna tela ako državni organi ne mare za njihove odluke?

“Mislim da je to najbolji put da se umesto stvarnog života demokratskih institucija naprave institucije senke, dakle institucije koje niko ne zarezuje”, kaže politički analitičar Vladimir Goati.

A podizanje relevatnosti institucija bilo je i ostalo test za svaku, pa i za ovu vlast u Srbiji.

XS
SM
MD
LG