Dostupni linkovi

Zajednica srpskih opština ili razlike u interpretaciji


Severna Mitrovica, centar grada
Severna Mitrovica, centar grada

Runda tehničkog dijaloga u Briselu, na kome je tema trebalo da bude Zajednica ili Asocijacija srpskih opština, otkazana je na zahtev kosovske delegacije.

Dopisnik RSE iz Brisela Rikard Jozwiak javlja da otkazivanju ne treba pridavati preveliki značaj jer je u pitanju samo to što kosovska delegacija tehnički nije mogla da prihvati ovaj termin, ali da će se runda najverovatnije održati tokom sledeće nedelje, neposredno pre sastanka Beograda i Prištine na najvišem političkom nivou, koji se očekuje početkom juna.

Već dve godine, međutim, dve strane se dijametralno razilaze kad je u pitanju Zajednica ili Asocijacija srpskih opština na Kosovu, preciznije, kad su u pitanju njena ovlašćenja, i pri tome sve vreme jedna drugu optužuju za opstrukciju, podseća Jozwiak.

“Radi se o razlikama u interpretaciji odredbi Briselskog sporazuma o Zajednici ili Asocijaciji srpskih opština koje traju čitave dve godine. Kosovo insistira da ta zajednica u suštini nema veća ovlašćenja nego nevladina organizacija, bez ikakvih izvršnih ovlašćenja, dok je za srpsku stranu to neprihvatljivo. Ona traži da to bude neka vrsta zajednica, da ima mnogo jača ovlašćenja, što, opet, kosovska strana odbija jer se boji da bi to moglo biti nešto slično kao Republika Srpska. Dve strane se, dakle, preganjaju čitave dve godine o statutu te Zajednice, odnosno, o tome kakva ovlašćenja će ona imati. Čak i njen naziv će biti indikacija o tome kakve ingerencije će imati – da li će se se zvati “asocijacija” ili “zajednica”.

Na nesreću, već smo toliko puta iskusili da je Briselski sporazum napisan u tako ambivalentnom maniru, što obe strane koriste za sopstvena učitavanja, tako da na kraju i ne znate tačno šta u stvari Briselski sporazum o toj zajednici ili asocijaciji predviđa. A to vodi tome da njegova implementacija postane tako težak zadatak. Dakle, kad je ovaj problem u pitanju, diplomatski izvori u Briselu konstatuju da su dve strane sada zaglavljene tamo gde su bile na samom početku, nakon donošenja Briselskog sporazuma 2013. godine.”

RSE: Kažete da je Briselski sporazum ambivalentan u pogledu Zajednice ili Asocijacije srpskih opština. U čemu je ambivalentan?

Jozwiak: Mogao je biti jasniji, tim pre što su se odmah pojavile razlike u interpretaciji između dveju strana. Kosovo je reklo – da, to znači to i to, upotrebljavajući pojam “asocijacija”, dok su Srbi izabrali reč “zajednica”. Zato što u Briselskom sporazumu stoji “Association/Community”. Evropska unija, dakle, do sada nije bila u stanju da kaže o kakvom entitetu se zaista radi – da li je u pitanju nešto poput nevladine organizacije ili nešto poput zajednice jer ako je u pitanju zajednica, onda bi njena ovlašćenja bila nešto jača nego ako je asocijacija.

Drugim rečima, sama EU je na neki način kreirala problem jer je u Briselski sporazum unela tu ambivalenciju kako bi ga obe strane prihvatile. A onda je to stvorilo prostor da Beograd i Priština postignuti sporazum interpretiraju kako hoće.

XS
SM
MD
LG