Dostupni linkovi

Zagreb Pride: Presuda – ograničavanje slobode govora


Zagreb Pride
Zagreb Pride

Udruga za prava LGBT osoba Zagreb Pride i aktivisti za ljudska prava prosvjeduju što Zagreb Pride mora platiti odštetu jednoj novinarki jer su je nazvali homofobom. Pravni stručnjaci kažu da ova sudska presuda pokazuje da homofobija više nije nešto čime će se bilo tko u Hrvatskoj hvaliti.

Zbog toga što su je nazvali homofobom, nevladina udruga Zagreb Pride mora bivšoj novinarki HTV-a Karolini Vidović Krišto platiti 5.500 eura, jer je sud pravomoćno presudio da joj je na taj način povrijeđeno dostojanstvo, ugled i čast. O čemu se radi? Ona je pred dvije godine uvrštena u izbor za Homofoba godine zbog neprofesionalnog i pristranog priloga na javnoj televiziji u kojem je spolnom odgoju koji je u sklopu zdravstvenog odgoja trebao biti uveden u škole spočitala da je utemeljen na pedofiliji. Marko Jurčić iz Zagreb Pridea kaže da je ova presuda za njih ograničavanje slobode govora u Republici Hrvatskoj.

„Misija Zagreb Pridea je javno ukazivanje na homofobiju, bifobiju i transfobiju, pa nam je i osnovna dužnost i djelatnost da reagiramo svaki puta kada čujemo, vidimo i primijetimo da netko postupa homofobno, transfobno ili bifobno. Ova presuda za nas znači da je rad Zagreb Pridea trenutno onemogućen i cenzuriran u borbi za ljudska prava LGBT osoba.“

Sandra Benčić
Sandra Benčić

Sandra Benčić iz Centra za mirovne studije podsjetila je da je od strane iste ekipe koja stoji i iza ove tužbe, naime – od strane klerikalne udruge „U ime obitelji“ - i ona tužena za navodni govor mržnje prema njima, a samo zato jer se zalagala za ista prava sviju, dakle i pripadnika LGBT zajednice.

„'U ime obitelji' cijelo vrijeme tvrdi da se kod njih ne radi o homofobiji, već da se oni zalažu za afirmaciju tradicionalnih i obiteljskih vrijednosti. Moramo imati hrabrosti reći što je što, a ne prepustiti se relativizaciji i dopustiti da ovo društvo padne u jednu vrijednosnu močvaru.“

Ona je uvjerena da je razvoj prava nezaustavljiv i da će hrvatsko društvo, bez obzira na česte korake unatrag, za desetak godina opet na referendumu izmijeniti Ustav, ali ovoga puta ne da uskrati instituciju braka istospolnim parovima, već da im to omogući.

Odvjetnica specijalizirana za medijsko pravo i slobodu govora Vesna Alaburić kazala je da je ovaj slučaj pokazao da danas – za razliku od nekih ne tako davnih vremena - homofobija nije nešto čime će se bilo tko u Hrvatskoj hvaliti. „Karolina Vidović Krišto je svojom tužbom pokazala da je biti homofobom nešto što vrijeđa dostojanstvo, ugled i čast, i ona je željela da se zna da ona to nije, a hrvatski sudovi su je u tome podržali, “ kazala je odvjetnica.

Vesna Alaburić i Saša Leković
Vesna Alaburić i Saša Leković

„Zato, ako je uopće postojala bilo kakva dilema je li homofobija u hrvatskom društvu poželjna ili nepoželjna, nakon ove presude smatram da smo i ovim sudskim pravorijekom u potpunosti na tragu standarda Europskog suda za ljudska prava i Europskog parlamenta. Homofob je rasist, on je antisemit, on je pripadnik određene društvene skupine koja širi zlo. O tome treba pričati i onoga koji to zaslužuje zaista i treba nazvati homofobom.“

Koja je uloga Hrvatskog novinarskog društva u svemu tome? Predsjednik Društva Saša Leković podsjetio je da je Društvo nedavno pokrenulo Centar za zaštitu slobode izražavanja, a da je mandat društva da štiti prava manjinskih grupa, pa tako i LGBTQ zajednice, ali i prava novinara i članova Društva kao što je Karolina Vidović Krišto.

„Učinilo nam se ovo zgodna kao jedna dobra vježba mogućeg sukoba interesa, dakle da vidimo – kada imamo dva suprotstavljena prava na slobodu izražavanja, i kada imamo jednu presudu u kojoj je netko izgubio, a netko dobio – što takve situacije znače za HND, što znače za sudsku praksu, što znače za pitanje slobode izražavanja u Hrvatskoj?“

Zagreb Pride najavljuje da će se žaliti Ustavnom sudu, a – bude li trebalo – i Europskom sudu za ljudska prava.

XS
SM
MD
LG