Srijeda, 04. maj/svibanj 2016, 00:05 CET

  Bosna i Hercegovina

  Zabranjen uvoz mlijeka "Dukata" i "Vindije"

  Ilustracija
  Ilustracija
  Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine i Ured za veterinarstvo BiH zabranili su uvoz mlijeka hrvatskih proizvođača "Dukat" i "Vindija" u kojem je pronađen kancerogeni aflatoksin.

  Zatraženo je da se sa tržišta povuče tunjevina proizvođača “Marfiš val”, uvezena iz Španije, zbog povećane količine histamina koji može biti štetan po zdravlje potrošača.

  Tek odnedavno BiH je članica RAF sistema kontrole hrane, što bh. ustanovama omogućava uvid u kvaliet proizvoda koji se uvoze, a čiju kontrolu je uradila druga država, članica sistema.

  Ovo nije prvi put da su u BiH uvezeni proizvodi lošeg kvaliteta ili opasni po zdravlje građana.

  „Mi smo napravili procejnu rizika i dostavili nadležnim institucijama BiH. Dopis smo uputili 4. 12. u kojem smo zatražili da se izvrše pooštrene mjere na prisustvo upravo mikotoksina, posebno aflatoksina, u kukuruzu - jer je 2012. godina bila sušna godina i mi smo napravili procjenu da bi se eventualno u proizvodima stočne hrane, ali isto tako i u proizvodima od mlijeka moglo naći prisustvo aflatoksina. Isto tako kao kontakt tačka, dobili smo podatak od Ureda za veterinarstvo 1. 2. i odmah smo zatražili od svih inspekcijskih organa, i u jednom i u drugom entitetu i u Brčko Distriktu, da se utvrdi sljedivost da li ima ili nema ovih proizvoda na tržištu BiH. Inspekcijski organi se nalaze na terenu i vrše kontrolu da li eventualno ima ovih proizvoda na tržišti BiH, kako bi preduzeli sve mjere iz svoje nadležnosti. Dvije laboratorije koje se nalaze u BiH mogu da izvrše detekciju i da potvrde nalaz o prisustvu mikotoksina, što je veoma važno“, kaže direktor Agencije za sigurnost hrane u BiH Sead Mačkić ističe kako je temeljita kontrola hrane neophodna.

  Selma Boračić-Mršo

  Nakon sticanja prvih iskustava na u Balkanskim istraživačkim mrežama (BIRN) i BHT-u, od 2007. radi kao novinar-reporter za radijski program i TV magazin Liberty.

  Ovaj forum je zaključen
  Komentari
       
  Nema komentara u ovom forumu. Budite prvi i dodajte komentar.
  Novi serijal RSE
  Vaš JavaScript je isključen ili imate staru verziju Adobe Flash Player-a. Preuzmite posljednju verziju Flash Player-a.
  "Perspektiva": Druga epizoda – Podgoricai
  X
  01.05.2016
  RSE u saradnji sa NED emituje TV serijal o omladini i najosjetljivijim društvenim temama na Balkanu. U novom ciklusu Serijala razgovaramo sa mladima Podgorice. Voditelj je Marčelo. Producent je Mebius film iz Sarajeva.