Utorak, 03. maj/svibanj 2016, 03:11 CET

  Hrvatska

  Vukovar: Srbi traže ploče na ćirilici

  Ilustracija, foto: RTS
  Ilustracija, foto: RTS
  Vukovarski Srbi su po popisu iz 2011. godine po broju prešli trećinu stanovnika grada i traže da se poštuje Ustavni zakon u manjinama i uvede dvojezičnost  - od ploča na ulazu u grad na latinici i ćirilici, preko ploča na ulicama i školama do formulara i na latinici i na ćirilici. U vladinom Savjetu za nacionalne manjine kažu da Ustavni zakon treba poštovati i da se treba okrenuti budućnosti, ali vukovarski Hrvati misle da bi odgoda primjene zakona bila najbolje rješenje.

  Kako rezultati popisa stanovništva iz 2011. godine  pokazuju da je broj Srba u Vukovaru  narasao prema popisu iz 2001. godine, i da sada iznosi više od trećine stanovnika Vukovara, predsjednik vukovarske organizacije Samostalne demokratske srpske stranke (SDSS) Srđan Milaković zatražio je izmjenu gradskog statuta i uvođenje dvojezičnosti – dakle upotrebe i srpskog jezika i ćirilice uz hrvatski jezik i latinicu u javnoj  komunikaciji, kako to nalaže Ustavni zakon o pravima manjina.

  To bi značilo postavljanje  dvojezičnih ploča na ulaze i izlaze iz grada, dvojezične ploče na svim ulicama, školama i javnim gradskim institucijama, ali i tiskanje svih formulara i na hrvatskom i latinici, i na srpskom i ćirilici. Srđan Milaković je optimist:

  „Ne očekujem da će to ići lako, ne očekujem da neće biti poteškoća u tom smislu, ali očekujem da će uz nekakav dijalog i poštovanje institucija to biti rešeno“, kaže Milaković.

  Predsjednik vladinog Savjeta za nacionalne manjine, tijela koje štiti primjenu Ustavnog  zakona o manjinama i sve manjinske legislative, Aleksandar Tolnauer za naš radio kaže kako Ustavni zakon treba poštivati, kako postoje problemi vezani uz prošlost  i njezinu percepciju, ali da se  moramo okrenuti budućnosti.

  „A budućnost je da naše zakone implementiramo i provodimo u praksi, i to je nešto što je normalno i jasno.  Psihološki i iz mnogih drugih aspekata sigurno će da će to ljudi na tim prostorima  teško prihvaćati, ali mnoge stvari će se tako odvijati u našem društvu koje ćemo teško prihvaćati, ali ćemo ih sa vremenom sigurno gledati iz sasvim drugih aspekata i sa sasvim drugim očima.  Ali da se razumijemo  –  to ne treba ni sa jedne ni sa druge strane gledati trijumfalistički u ovom ili onom pogledu, već treba primjenjivati zakon koji je na snazi“, navodi Tolnauer.

  On je dodao i da nikakva kriza i štednja ne smiju biti argumenti da se ovo pravo ne provede u praksi. U Vukovaru prema popisu stanovništva iz 2011. godine živi 27.683 stanovnika. Većinu stanovništva čine Hrvati, njih 57,37 posto, slijede Srbi s 34,87 posto, Rusini s 1,59 posto i Mađari s 1,25 posto.

  Inače, šef vukovarskog SDSS-a Milaković je kazao i kako je popis stanovništva Vukovara iz 2011. godine dosad najrealniji. Ove rezultate popisa u Vukovaru osporavaju u lokalnom HDZ-u. 

  „U gradu Vukovaru imamo cirka 33.000 ljudi  na popisu birača, a po ovom popisu  imamo  28.000 stanovnika! Mislim da ovaj popis zaslužuje reviziju u gradu Vukovaru“, kaže predsjednik vukovarskog HDZ-a Damir Barna.

  HSP traži moratorij

  Rezultate popisa osporava i srpska stranka SDSS na državnoj razini.

  Jedna od pravaških stranaka – HSP dr. Ante Starčević koja ima pola jednog zastupnika u Saboru – zatražila je da se na realizaciju ovog ustavnog prava primijeni desetogodišnji moratorij, kakav su primjerice podunavski Srbi imali na služenje vojnog roka u Hrvatskoj vojsci, ili na učenje novije hrvatske povijesti u školama. Oni upozoravaju da se u Vukovaru još liječi ratne rane te traga za još nekoliko stotina hrvatskih branitelja i civila nestalih u napadu na grad ujesen 1991. 

  Za komentar smo zamolili dvije kolegice – glavnu urednicu vukovarskog srpskog Radio Dunava Senku Nedeljković i glavnu urednicu Hrvatskog radija Vukovar Mariju Molnar

  „Biti će pokušaja opstrukcija poput ove pravaške inicijative, ali zakon treba provoditi“, kaže kolegica Nedeljković.

  „Treba ga poštivati, kako se ne bi ponavljale konstantno one nekave priče koje su bile ranijih godina -  kada Srbi zatraže realizaciju nekih svojih zakonom zagarantovanih prava  - da im druga strana to osporava jer još uvek nisu gotovi rezultati popisa stanovništva, pa se pozivamo na ove dokumente ili na one... Mislim da je to sada sa te strane jasno“, smatra Senka Nedeljković.

  I kolegica Molnar je za poštivanje zakona:

  „Dakle, ako smo legalisti – a u ovoj se zemlji svi volimo busati u prsa da jesmo, i to veliki – onda oni imaju potpuno pravo da to provedu. Sa druge strane, pitanje je osjetljivosti vukovarskog područja  – vezano uz  dvojezične natpise nisu isključeni ni spomenici iz Domovinskog rata – Memorijalno groblja žrtava Domovinskog rata, Spomen-obilježje na Ovčari i slično, što je u najmanju ruku – imajući  u vidu sve ono što se na ovom prostoru događalo posljednjih godina – degutantno!“ 

  I ona misli da bi moratorij bio racionalno rješenje.

  „Čini mi se to kao neko dobro prijelazno rješenje, jer naprosto se plašim – poznavajući situaciju ovdje – da bi ovdje moglo doći do velike eskalacije međunacionalnih sukoba. Naprosto, situacija je jako, jako užarena“, ocjenjuje Marija Molnar.

  Dakle, zakon je tu, ali postoji i zabrinutost. Uz hladne glave i bez trijumfalizma na bilo kojoj strani sve se može riješiti u zajedničkom interesu, osim ako to pitanje ne bude još jedan način  za dobijanje bodova pred lokalne izbore u proljeće.  A to ne ovisi ni o građanima, ni o medijima, nego o političarima.

  Enis Zebić

  ZebicE+rferl.org

  U novinarstvu od osnovne škole, profesionalno od uspostave političkog pluralizma. Nakon suradnje u nekoliko hrvatskih dnevnih novina, od 1. veljače 1994. je na RSE u Zagrebu.

  Ovaj forum je zaključen
  Sortiranje komentara
  Komentari
       
  Ime: Stipe Grad: Mostar
  24.12.2012 16:02
  poruka za vukovarske Hrvate....ja zelim mislem da bi odgoda primjene zakona bila najbolje rješenje...nedajte da vam pisu cerilicom po vukovaru jer ako dozvolite sutra ce vam pisti isto po kninu,baniji,lici,kordunu, a za godinu i po zagrebu i citavoj dalmaciji, istri....mi Hravti u BiH nikad necemo dati da nam pisu cerilicom u Mostraru,Grudama,Tomislavgradu,Jajcu, Brckom....nedaj se Hrvatska

  Odgovor

  Ime: Milivoje Radaković
  24.12.2012 19:18
  Liebe Stipe, Vi biste se u Srbiji osećali baš kao kod kuće!
  I ovde ima baš mnogo takvih što veruju da je jedno pismo bolje od dva, i da nam ono "tuđinsko" radi o glavi.

  A, ja i dalje mislim da ovu ideju popularizuju analfabete - ako se jedno pismo ukine, biće upola manje nepismeni! Ne?!

  Ime: hr
  20.12.2012 18:12
  Takvi znakovi bi mogli isprovocirati ljude i podsjetiti ih na velikosrpsku agresiju. Nije jos vrijeme za nikakve cirilice a za 20-ak godina mozda.

  Takve stvari bi trebalo izglasavati na referendumu
  Odgovor

  Ime: Nikola Grad: Srbija
  21.12.2012 20:56
  Znam da ima puškica na ćirilici, ali da ćirilica ima puškice, to nisam znao.
  Odgovor

  Ime: Milivoje Radaković
  21.12.2012 19:05
  O takvim stvarima bi morala da se izjašnjava lokalna samouprava, tj. Općina.
  A na Republici Hrvatskoj je da se postara da se sve odluke njenih općina sprovode, dkole god se ne kose sa važećim zakonima.
  Ako ko zbog toga ima bolove, može da se leči, ili odseli negde gde nema ćirilice na vidiku (Kinu?).

  Ime: Pojedeno u klasju
  19.12.2012 20:01
  Hajde sada nek' Srbi, Hrvati i drugi namazu pastetu na te znakove za dorcak.
  Odgovor

  Ime: Anonimni posjetilac
  19.12.2012 23:31
  Pa kad se u Srbiji moze na svim jezicima imati znakovi, zasto se nebi mogli imati i u jednoj zemlji clanici EU-a, da uskoro clanici?
  Odgovor

  Ime: Slovak Grad: Novi Sad
  24.12.2012 17:24
  u Srbiji se ne moze na svim jezicima imati znakovi, a ja kao Slovak se pitam zasto se nebi mogli .....ovo gore sto pise da mogu je dezinformacija i opsta srbijansko-ruska propaganda
  Odgovor

  Ime: VB Grad: Beograd
  21.12.2012 20:06
  Ako apstrahujemo cinizam,vas stav bi bio sasvim u redu da nije jedne sitnice koja se zove Sljivancanin i trupe koje je predvodio.Ovde ni za vreme II svetskog rata trupe iz Hrvatske nisu zalazile dalje od Zemuna,a u ovom smo mi bili u mnogo mesta pod izgovorom da je to zbog "nasih".
  Ponekad je strpljenje majka mudrosti i bilo bi bolje da sacekamo da to Hrvati ponude umesto sto se istrcavamo sa zahtevima u kojima nigde nema empatije zbog svega sto su "nasi"pocinili Vukovaru i drugim mestima,a samo pominjemo grehe oslobodjenih generala.
  Mi koristimo cirilicu i latinicu ne zbog Hrvata nego zbog nas,pa bi bilo dobro da dozvolimo Hrvatima da i oni izaberu sta ce koristiti i u kojoj meri.
  Novi serijal RSE
  Vaš JavaScript je isključen ili imate staru verziju Adobe Flash Player-a. Preuzmite posljednju verziju Flash Player-a.
  "Perspektiva": Druga epizoda – Podgoricai
  X
  01.05.2016
  RSE u saradnji sa NED emituje TV serijal o omladini i najosjetljivijim društvenim temama na Balkanu. U novom ciklusu Serijala razgovaramo sa mladima Podgorice. Voditelj je Marčelo. Producent je Mebius film iz Sarajeva.