Dostupni linkovi

Vučićeva polemika sa Mencingerom: Srbijo, ubrzaj


Aleksandar Vučić
Aleksandar Vučić

Odgovarajući na intervju koji je ugledni slovenački ekonomista Jože Mencinger dao Radiju Slobodna Evropa pod naslovom “Vučiću, uspori”, premijer Vlade Srbije Aleksandar Vučić u autorskom tekstu za list “Politika” koji je preneo intervju, poručuje: ”Srbijo, ubrzaj”.

Vučić kaže da manje polemiše sa Mencingerom “jer mu nije dorastao i nema tog znanja”, već sa onima u Srbiji kojima je “ovo do sada savršeno odgovaralo, onima koji nisu živeli od znanja i rada nego od poznanstva, klanova i veza”. Premijer kaže da smo formirali “čitavu novu klasu - socijalno korumpiranih, onih koji uvek nešto nekome dođu i njima uvek neko nešto dođe, zaposlenih preko veze, s tročasovnim radnim vremenom, ogrezlih u kombinacijama i povlasticama".

Vučić dalje kaže da ne želi Mencnger da se uspori, to želi deo Srbije, to se poručuje sa naslovnih strana novina i u hedovima TV stanica, kao i od strane političara koji znaju jedino da “bezumno kontriraju u svemu”. On kaže da polemiše sa alternativama njegovom programu iznetom u ekspozeu u Skupštini.

"Zemlja nam je propala, prezadužena je, privreda nam ne radi, infrastruktura je uništena. Sve zajedno, gotovo da nam je super. I? Šta ćemo sad? Da se zaustavimo? Ništa da ne probamo? Nigde da ne stignemo. Da ja kao premijer poslušam savet - Vučiću, uspori malo".

"Uzgred, dozvoljavam sebi samo jednu primedbu na račun svega što je izneo Mencinger” piše dalje Vučić “a to je da nisam čuo, video niti pročitao ni jedan jedini predlog koji bi govorio kako, šta i na koji način bi trebalo da uradimo da sprovedemo ozdravljenje srpske privrede, uz najvišu moguću zaštitu radnika i njihovih prava, te kakva je to šok terapija koju smo primenili."

Vučić kaže da reforme neće doneti odmah bolji život, "ali posle dve ili tri godine disciplinovanog provođenja našeg temeljnog i ozbiljno osmišljenog plana, pružiće se prilika svakom čoveku da svojim radom obezbedi sebi i svojoj porodici nešto bolji život.”

Najavljen je nastavak autorskog teksta premijera Vučića, pod naslovom “Šta smo uradili, a šta je pred nama.”

Slovenački ekonomista Jože Mencnger je u intervjuu našem Radiju rekao da je protiv šok terapije i u tom smislu poručio „Vučiću, uspori“.

XS
SM
MD
LG