Dostupni linkovi

Vučić za RSE: Verujem u nemačku reč


Aleksandar Vučić
Aleksandar Vučić

„Gotovo je izvesno da je potpisivanjem sporazuma sa Prištinom pre dva dana, uklonjena poslednja prepreka za otvaranje pregovaračkih poglavlja Evropske unije sa Srbijom“, izjavio je premijer Srbije Aleksandar Vučić za RSE, uoči početka samita o Zapadnom Balkanu u Beču. Vučić je podvukao da veruje obećanjima koje je dobio iz Berlina

„Ja sam uvek verovao u nemačku reč. Oni su od nas tražili da povučemo teške poteze i mi smo ih povukli. Svoje obaveze smo ispunili. Nemam nikakvih sumnji da će Nemci ono što su rekli i obećali da će to i da naprave. Tako da očekujem veoma brzo otvaranje poglavlja“, kazao je Vučić.

RSE: Zašto ste rekli da Srbiji ne trebaju pare iz IPA fondova?

Vučić: Nisam rekao iz IPA fondova. Rekao sam da to nije naš prioritetni cilj, rekao sam da mi za mnoge stvari imamo dovoljno novca, da nam je potrebna politička podrška i da mi želimo ulazak u Evropsku uniju zbog vrednosti za koje se Evropska unija zalaže.

RSE: Svakako, ali zar ne bi bilo u redu da se zemlje Zapadnog Balkana udruže u jednoj vrsti snažnog lobiranja kod lidera EU, kako bi se što više novca izdvojilo za zajedničke ekonomske i infrastrukturne projekte?

Vučić: Saglasan sam ja sa vama. Nije to problem. Ovde je bilo reči o nečem drugom. Da li mi želimo da koristimo Evropsku uniju kao kasu ili želimo da to radimo zbog nečeg drugog. Ja sam onda govorio o našoj odgovornosti, ozbiljnosti i da čak ni za te projekte nismo novac tražili. Što je tačno. Pre ovog susreta sa vama imao sam razgovore sa komesarom Johanesom Hanom i doslovce sve što sam ovde rekao, rekao sam i njemu. Nismo mi nesposobni da zaradimo svoj novac. I kada smo uspeli a stabilizujemo svoje javne finansije imaćemo sve više novca. Ali ključno pitanje ostaje da li se mi slažemo oko tih vrednosti. Ja vidim da tu više problema ima u samoj Evropskoj uniji nego što ih ima u odnosu sa nama.

RSE: Austrijski šef diplomatije Sebastijan Kurc oštro je kritikovao Evropsku uniju što je ostavila Zapadni Balkan na cedilu, po pitanju izbeglica. Rekao je da će se založiti za to da se pomogne državama koje se nalaze na izbegličkoj ruti.

Vučić: Moj prijatelj Sebastijan Kurc zaista odlično oseća ceo Balkan, ali i problem izbeglica. Njegov plan od pet tačaka je ono što Srbija u svakom pogledu podržava. Smatram taj plan izvanrednim. Najpre to podrazumeva da se na licu mesta u Siriji, da se vidi šta može da se uradi u regionu Bliskog istoka, a onda a vidimo sve vrste pomoći i podrške, pa da dođemo do sistema kvota. Mi na kraju moramo da napravimo te korake, da vidimo korak po korak šta je to što Evropska unija može da učini. Mi smo spremni, kao zemlja kandidat za članstvu u Evropskoj uniji, koja će sada da otvori prva poglavlja, da uzmemo svoj deo odgovornosti na veoma ozbiljan način. Ukoliko to neko želi. Ako ne želi, opet dobro, ali mi mislimo da je krajnje vreme da se izađe sa tim konačnim planom i ono što je gospođa Merkel danas rekla i plan Sebastijana Kurca su nešto što bi čini mi se mogli da vidimo ne kraj krize, ali način rešavanja problema.

XS
SM
MD
LG