Dostupni linkovi

Vučić i Dodik: Srbija i RS čuvaju vojnu neutralnost


Milorad Dodik i Aleksandar Vučić
Milorad Dodik i Aleksandar Vučić

Ključne teme beogradskog sastanka premijera Srbije Aleksandra Vučića i predsednika Republike Srpske Milorada Dodika, kako je na konferenciji za novinare izvestio premijer Srbije, bile su očuvanje mira i stabilnosti u regionu, zajednički infrastrukturni projekti, obeležavanje značajnih godišnjica i odnos prema različitim vojnim savezima.

Kad je u pitanju odnos prema vojnim savezima, Vučić je još jednom ponovio da Srbija ima jasnu politiku.

“Ja sam rekao predsedniku Republike Srpske da će Srbija da čuva svoju vojnu neutralnost i da neće da bude član nijednog vojnog saveza, a Milorad Dodik je rekao da će Republika Srpska takvu istu politiku da vodi na nivou Bosne i Hercegovine.”

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da RS nije odustala od Dejtonskog sporazuma ali da je protiv nametanja rešenja.

“Za nas su sporne mnoge nametnute nadležnosti od strane međunarodnih okupatora, prije svega visokog predstavnika, koji su otimali nadležnosti i redizajnirali Dejtonski mirovni sporazum”, rekao je Dodik posle razgovora sa premijerom Srbije Aleksandrom Vučićem.

On je dodao da će se RS legitimnim političkim sredstvima boriti za svoj status.

Dodik je rekao da RS kao i Srbija vodi politiku vojne neutralnosti i dodao da je za RS neprihvatljiva nezavisnost Kosova.

"Bez stava RS BiH ne može i neće priznati nezavisnost Kosova", rekao je.

Pozdravio je ojačanu poziciju Srbije na medjunarodnom planu, nagalsivši da je to ključno za stabilnost regiona.

"Doprinos Srbije regionalnoh stabilnosti ogleda se u podršci legalitetu, legitimitetu i dobrim odnosima medju državama i taj put sledi i RS", rekao je Dodik.

Upitan da prokomentariše više različitih izjava koje dolaze iz Sjedinjenih Američkih Država o pogibiji dvoje službenika srpske ambasade u Tripoliju, Vučić je rekao da je to najbolje njih pitati, ali je na pitanje, ipak, odgovorio da se obdukcija urađena u Srbiji apsolutno poklapa sa nalazima libijskih lekara i da su povrede nastale nedvosmisleno istovremeno, odnosno, da je na jednom telu jedanaest ili dvanaest istovremeno zadobijenih povreda i da se vidi da su nastale od detonacije.

“Moram da priznam da bi tro trebalo da ne znam ko kreira, pa da u nekoj drugoj detonaciji negde stradaju, pa da onda ta tela dovlače. Čemu to sve? Teško mi je da u to poverujem, ali hajde da budem korektan, da to ne isključimo u potpunosti – čekam da nam američka strana pruži bilo kakav dokaz da to nisu uradili američki bombarderi ili lovci”, rekao je Vučić i najavio da će se u subotu ponovo sastati sa ambasadorom SAD Kajlom Skotom jer je za Srbiju od vitalnog značaja da tragičan događaj iz Libije dobije punu istinu, kao što je važno da se ne dovede u pitanje dobar trend odnosa sa Sjedinjenim Državama.

Odgovarajući na pitanje o navodima na društvenim mrežama da se uplašio izbora jer se komplikuje pitanje migranata i da ih možda neće ni biti, Vučić je izjavio da će u narednih nekoliko dana, doneti odluku koja prethodi raspisivanju izbora, pa će njegovi politički protivnici videti "koliko se uplašio".

XS
SM
MD
LG