Petak, 06. maj/svibanj 2016, 03:44 CET

  Vremeplov

  13. decembar: Heine, Matisse, Walensa, ...

  Lech Walensa
  Lech Walensa

  13. (prosinac) je tri stotine četrdeset osmi dan godine po gregorijanskom kalendaru. Do kraja godine preostalo je još 18 dana. 
   

  1797. – U Düsseldorfu rođen Heinrich Heine (1797.- 1856.), njemački književnik, jedan od najvećih liričara njemačkog romantizma. Pisao je pjesme, pripovijetke i eseje. U njegova najpoznatija djela ubrajaju se: "Knjiga pjesama", "Florentinske noći", "Njemačka - jedna zimska priča".
   

  1869. -  Rodio se Francuski slikar, grafičar, kipar i dekorater Henri Matisse (1869.- 1954).
   

  1981. – Vlasti u Poljskoj uvode vanredno stanje kako bi ugušili radnički pokret Solidarnost, na čijem čelu je bio Lech Walensa. Slijedilo je nekoliko godina represije ali su vlasti na kraju morali ući u pregovore sa ovim sindikalnim pokretom.
   

  1991. – Lideri Kazahstana, Tadžikistana, Turkmenistana i Uzbekistana su se dogovorili o priključenju novoj zajednici neovisnih država.

  2003. – Američke snage uhapsile su Sadama Huseina, bivšeg predsjednika Iraka,  nedaleko od iračkog grada Tikrita.

  2007. - Lideri zemalja članica EU potpisali su Lisabonski ugovor, s ciljem rješavanja pitanja daljnjeg institucionalnog funkcioniranja EU. Lisabonski ugovor dopunjuje postojeće ugovore o EU i Europskoj zajednici, ne zamjenjujući ih.

  2010. – Iranski predsjednik Mahmoud Ahmadinejad otpušta dugogodišnjeg šefa ministarstva spoljnih poslova M. Mottakija, a na njegovo mjesto, kao privremenu zamjenu, dovodi prvog čovjeka iranskog nuklearnog odjela.