Nedjelja, 01. maj/svibanj 2016, 10:01 CET

  Vremeplov

  23. decembar: Tojo, Beria, Carter, ...

  Lider bosanskih Srba,. Radovan Karadžić i američki diplomat Jimmy Carter na pregovorima na Palama, 1994.
  Lider bosanskih Srba,. Radovan Karadžić i američki diplomat Jimmy Carter na pregovorima na Palama, 1994.

  23.decembar (prosinac) je tri stotine pedeset osmi dan godine po gregorijanskom kalendaru.  Do kraja godine preostalo je još 8 dana.
   

  1948. – Bivši japanski premijer Hideki Tojo i šest visoko rangiranih državnih funkcionera pogubljeni su u Tokiju zbog zločina protiv čovječnosti koje su počinili u Drugom svjetskom ratu.
   

  1953.Lavrenty Beria, šef sovjetske sigurnosne policije, koji je igrao vodeću ulogu u Staljinovim političkim čistkama, pogubljen je neposredno nakon Staljinove smrti. Okolnosti njegove smrti nisu u potpunosti razjašnjene.
   
  1990. – Slovenija se na plebiscitu izjašnjava za izdvajanje iz SFRJ.
   

  1994. – Vlada u Sarajevu i čelnici Republike Srpske potpisuju, uz posredovanje američkog diplomate Jimmya Cartera, četveromjesečni mirovni sporazum, koji treba stupiti na snagu 1. januara 1995.
   

  1996. – Tadžikistanski predsjednik Emomali Rakhmonov i vođa opozicije Sayed Abdullo Nuri potpisali su sporazum o prekidu vatre kako bi okončali četverogodišnji građanski rat.
   

  2003. – U Zagrebu formirana vlada Ive Sanadera.
   

  2007. – Uzbekistanski autokratski vladar, Islam Karimov, ponovo je izabran za predsjednika, na izborima koje oporbeni aktivisti nazivaju ¨nezakonitim¨ i da su bili ¨farsa¨.
   

  2008. – Irački parlament usvaja mjere kojima se otvara put trupama iz Velike Britanije , Australije i ostalih zemalja da ostanu u Iraku nakon što istekne mandat UN-a.