Ponedjeljak, 02. maj/svibanj 2016, 01:11 CET

  Vremeplov

  21. novembar: Izetbegović, Tuđman, Milošević, ...

  Warren Christopher, Franjo Tuđman, Alija Izetbegović i Slobodan Milosevic, Dayton, 21. novembar 1995.
  Warren Christopher, Franjo Tuđman, Alija Izetbegović i Slobodan Milosevic, Dayton, 21. novembar 1995.

  21. novembar (studeni) je tri stotine dvadeset šesti dan godine po gregorijanskom kalendaru. Do kraja godine preostalo je još 40 dana.
   

  1789. – Sjeverna Carolina postaje dvanaesta država Sjedinjenih Američkih Država.
   

  1962. – Kineskim proglašenjem prekida vatre završen je Kinesko-indijski rat. Počeo je 10. oktobra 1962. a njegov povod bio je spor Indije i Kine oko granice na Himalajima, južnom Tibetu.
   

  1995. – Nakon višednevnih pregovora lideri Bosne i Hercegovine, Hrvatske i Srbije, Alija Izetbegović, Franjo Tuđman i Slobodan Milošević, parafirali su Daytonski mirovni sporazum u američkoj vojnoj bazi Right-Paterson. Njime se BiH dijeli na dva entiteta: Federaciju BiH i Republiku Srpsku, a rat u zemlji je okončan.
   

  2002. – Na svom samitu u Pragu NATO poziva sedam država srednje i istočne Europe da se pridruže kao zemlje članice ovog saveza (Bugarsku, Estoniju, Latviju, Litvaniju, Rumuniju, Slovačku i Sloveniju).
   

  2004. – Preliminarni rezultati ukrajinskih predsjedničkih izbora proglašavaju pobjedu premijera Viktora Janukoviča. Opozicija je osporila rezultate, smatrajući ih izbornom prevarom, slijede događaji poznati pod nazivom Narančasta revolucija.