Nedjelja, 01. maj/svibanj 2016, 04:21 CET

  Programi / Most

  Vojvodina: Region ili republika

  Plakati protiv autonomije i grafit za republiku
  Plakati protiv autonomije i grafit za republiku
  U najnovijem Mostu Radija Slobodna Evropa vođena je polemika o tome kakav status treba da ima Vojvodina. Učesnici ove polemike bili su predsednik političkog udruženja Napredni klub iz Beograda Čedomir Antić, koji predlaže ukidanje autonomije Vojvodine, i predsednik Vojvođanske partije Aleksandar Odžić, koji se zalaže da Vojvodina bude republika.

  Polemisalo se o tome kako se Vojvodina priključila Srbiji i Jugoslaviji, da li se to područje bitno razlikuje od ostalih delova Srbije, kako se centralna vlast odnosi prema Vojvodini, koliko pokrajina izdvaja za budžet Srbije, a koliko dobija, može li se Vojvodina porediti sa Dalmacijom i Istrom, da li je većina stanovnika za autonomiju, imaju li Vojvođani pravo da sami odluče o statusu svoje pokrajine, kao i o tome da li je otcepljenje od Srbije krajnji cilj onih koji se zalažu za republiku.

  Omer Karabeg: Gospodine Antiću, zašto se zalažete da se ukine autonomija Vojvodine?

  Čedomir Antić: Ima mnogo razloga za takvo zalaganje. Očigledno je da poslednjih 12 godina AP Vojvodina ide ka sve većoj samostalnosti. Mi, međutim, verujemo da - za razliku od većine ostalih republika i pokrajina bivše Jugoslavije - u Vojvodini ne postoji demokratska većina koja je za autonomoju, niti je narod ikada pitan o tome. Mi smatramo da Srbija ustavno nije ustrojena na najbolji način, a posledica toga je i sadašnja autonomija Vojvodine. Mislimo da bi Srbiju trebalo reorganizovati. Naše je uverenje da glavni grad Srbije treba da bude u Novom Sadu, a ne u Beogradu. Mi smo sa ovom idejom izašli u ovom trenutku, jer verujemo da je - posle neuspelog pokušaja da se stvori vojvođanska nacija, posle neuspeha autonomaških partija na poslednjim izborima i posle odluke Ustavnog suda Srbije o neustavnosti pojedinih članova Statuta Vojvodine donesenog 2008. godine - došlo vreme da se razmisli o ustavnom ustrojstvu Srbije.

  Omer Karabeg: Koliko znam, vi se zalažete da umesto Autonomne Pokrajine Vojvodine budu tri regiona - Srem, Banat i Bačka?

  Čedomir Antić: Tako je. S tim što bi ostatak Srbije bio podeljen na još pet regiona, a što se tiče Kosova i Metohije,  jasno je da će se pitanje njegovog statusa rešiti na drugi način.

  Omer Karabeg: Gospodine Odžiću, zašto smatrate da Vojvodina treba da bude republika?

  Sva istraživanja govore da je uvek više od polovine stanovništva Vojvodine bilo za autonomiju.

  Aleksandar Odžić: Mi se zalažemo za Republiku Vojvodinu u okviru države Srbije. Polazimo od toga da ustav iz 2006. godine nije dobio potrebnu podršku građana Vojvodine, jer za njega nije glasala natpolovična većina Vojvođana. Mi taj dokument smatramo spornim i nelegitimnim u onim odredbama koje se tiču Vojvodine. On vidi Vojvodinu kao nekakav budžetski trošak od 7 procenata, iako Vojvodina puni budžet države Srbije sa nikad manje od 40 posto. Hteo bih da se osvrnem na tvrdnju gospodina Antića da u Vojvodini postoji ideja o nezavisnosti. To nije istina. Građani Vojvodine nikad nisu razmišljali na taj način. Oni su i tokom ratnih devedesetih ostali privrženi državi Srbiji i borilili su se za nju. Bili su najveći akcionari srpske državnosti. Zato nije umesno govoriti da bi građani Vojvodine hteli da se otcepe i da idu u neku drugu državu ili drugi savez. To ne postoji u Vojvodini ni kod političara, ni kod građana. Što se tiče demokratske većine za autonomiju, sva istraživanja govore da je od ukidanja autonomije - a ove godine se navršava 25 godina od jogurt revolucije i 23 godine od kada je Milošević praktično ukinuo autonomiju - uvek više od polovine stanovništva Vojvodine bilo je za autonomiju. Gospodin Antić je pomenuo i navodni neuspeli pokušaj formiranja vojvođanske nacije. Ovde se niko ne zalaže za vojvođansku naciju. Naše zalaganje za republiku je građanska inicijativa proizašla iz želje za boljim i uređenijim životom. Jer, mi smatramo da vojvođanski kapaciteti i resursi nisu iskorišćeni zato što imamo centralnu administraciju koja je štetna za celu Srbiju, ne samo za Vojvodinu. Inače, regioni Banat, Srem i Bačka, za koje se zalaže gospodin Antić, su vojvođanski subregioni. Ti regioni su, zapravo, Vojvodina.

  Čedomir Antić: Gospodin Odžić kaže da političke elite u Novom Sadu ne žele da se otcepe. Imali smo sličan slučaj i sa Crnom Gorom. I tvorci savremene crnogorske države su tvrdili da se njenim stvaranjem ne cepa srpstvo, da srpstvo u Crnoj Gori nije sporno, da time samo jača regionalna posebnost. Slično govore i zagovornici što veće autonomije Vojvodine. Međutim, Vojvodina  je od Srpske Vojvodine postala SAP Vojvodina i započet je proces negiranja suvereniteta Republike Srbije u Vojvodini. Ako jednom regionu damo sudsku, izvršnu i zakonodavnu vlast, on postaje federalna jedinica. To nije regionalizam, nego federalizam. Ako imamo federalizam, onda se postavlja pitanje zašto federalna jedinica nema pravo da se otcepi. Velike sile ne dopuštaju da Bosna i Hercegovina postane federacija ili konfederacija zato što bi to podrazumevalo pravo entiteta da jednog dana zatraže nezavisnost. Gospodin Odžić kaže da je natpolovična većina građana Vojvodine za autonomiju. Ja mislim da građane niko nikad nije ni pitao da li su za autonomiju. Sadašnja autonomija Vojvodine nastala je u Beogradu i 1974. i 2001, pa na neki način i 2006. godine. Moj sagovornik kaže da Vojvodina puni budžet Srbije sa 40 posto. Tu cifru osporio je pre devet godina doktor Boško Mijatović i nisam video da ga je do sada iko demantovao. Onih 7 procenata iz budžeta Srbije namenjeno je samo finasiranju pokrajinskih nadležnosti. A gde je ogroman novac za penzije i plate. Kampanju, koja se vodi pod parolama “naš novac u našem džepu“ i “ako smo braća, nisu nam kese sestre“, već smo videli i u Sloveniji, i u Hrvatskoj, i u Crnoj Gori, a znamo čemu je ona vodila. Kada u prvom činu okačite pušku na zid, logično je da će ta puška na kraju biti upotrebljena.

  Aleksandar OdžićAleksandar Odžić
  x
  Aleksandar Odžić
  Aleksandar Odžić
  Aleksandar Odžić: Nezavisnost Vojvodine nije moguća iz jednostavnog razloga što su Srbi većinski narod u pokrajini. Ja sam pripadnik srpskog naroda, moja partija se zalaže za republiku, ali to ne znači da mi hoćemo da se otcepimo od svoje matice Srbije. To bi bilo suludo. Mi se zalažemo za novo uređenje države Srbije, za donošenje novog ustava u kome će Vojvodina, zbog svoje demografske, kulturne i istorijske posebnosti, biti definisana kao republika u sastavu države Srbije. Da li će biti još federalnih jedinica? Naravno da će ih biti, jer bi Srbija u tom slučaju morala biti uređena na federalnom principu. To je nešto što mi ostavljamo drugima da o tome odlučuju. Morate razumeti da je Vojvodina najviše propala u poslednjih 25 godina. Kada danas prođete vojvođanskim selom, stičete utisak da ste u srednjem veku. Neosvetljene ulice, kuće koje se ruše, u tim selima niko ne živi. Nema dece ni za prvi razred osnovne škole. Kad god neko iz Vojvodine pomene novac kojim ova pokrajina puni budžet Srbije ili zatraži da se investira u Vojvodinu, odmah počinju optuživanja za separatizam, za ekstremizam ili nešto drugo. Nedavno sam pročitao da je predsednik Ustavnog suda Srbije rekao kako se neke stranke u Vojvodini zalažu da Vojvodina bude susedna država Srbiji. To niko nikad nije rekao. U kakvoj mi to državi živimo kada to izgovara predsednik Ustavnog suda? 

  Čedomir Antić: Uopšte nisam protiv toga da ekonomsko težište pređe na sever, ali sam protiv toga da se tamo stvara nova paradržava. Kada govorimo o siromaštvu, nije pošteno pričati samo o vojvođanskim seljacima koji, uostalom, imaju podršku ne samo Republike Srbije, nego i AP Vojvodine. Oni u ostatku Srbije su u mnogo gorem položaju. Kada bi Srbija postala ozbiljna regionalna država, sa Novim Sadom kao glavnim gradom, mislim da bi ljudima bilo bolje, ali moramo da razlučimo šta je problem. Da li je problem što neko misli da treba da stvori novu nacionalnu državu i da se odvoji od Srbije, ili je problem u tome što neko misli da nema dovoljno novca i da ga država zapostavlja. Mi iz Naprednog kluba verujemo da treba sprečiti da se jedan narod podeli oko tog pitanja za koje mislimo da može bezbolno da se reši.

  Aleksandar Odžić: Vojvodina je ta koja drži budžet cele države. Iz nje se izvlači, a ništa se u nju ne vraća. Protivnici autonomije Vojvodine vole da Srbiju porede sa Hrvatskom, pa kažu da ni Dalmacija, ni Istra nemaju autonomiju. Ne postoji tu nikakva paralela. Vojvodina je specifikum i jedinstven slučaj i ne može da se poredi ni sa jednom državom bivše Jugoslavije, ali ono što je zajedničko za sve članice bivše Jugoslavije je da su one ostvarile svoj subjektivitet na avnojevskim principima, svojom ili tuđom voljom. Samo se prema Vojvodini primenjuju drugačiji kriterijumi. Da li je to pošteno? Da li Vojvodina treba da bude žrtva? Vojvodina je svakako žrtva, jer centralna vlast prema njoj ima kolonizatorski odnos. Nije ni to dovoljno, nego sada neko želi da joj ukine i status pokrajine. Na kraju krajeva, o tome treba da odluče građani i građanke Vojvodine na nekom budućem referendumu. To je jedino ispravno. Oni treba da odluče da li Vojvodina treba da bude autonomna pokrajina, republika u sastavu Srbije ili, možda, da se u svakom smislu ukine.

  Dalmacija je vrlo slična Vojvodini. Međutim, nikada nije dobila autonomiju, iako su mnogi Dalmatinci to tražili.

  Čedomir Antić: Ne bih se složio sa tvrdnjom da nisu moguća poređenja sa drugim državama bivše Jugoslavije. Dalmacija je vrlo slična Vojvodini. Međutim, nikada nije dobila autonomiju, iako su mnogi Dalmatinci to tražili. Istra ima status županije i višestruko manje prihode nego Vojvodina.  Rekao bih nešto i o referendumu. Ako tvrdite da Vojvođani i Vojvođanke treba da odluče o statusu Vojvodine, vi onda negirate jedinstvo srpske države. Pogledajte kako je to u Švajcarskoj. Kada se stvara novi kanton, četiri puta se ide na referendum i izjašnjava se stanovništvo cele Švajcarske. Zato se tako retko formiraju novi kantoni. Ovde je pomenut Ustav iz 2006. godine. Pa šta znači taj argument - da taj ustav nije prošao u Vojvodini? Vojvodina nije bila posebna celina u kojoj se sprovodi referendum o ustavu. Vojvodina nije čak ni posebna izborna jedinica. Ako realno posmatramo stvari, najviše građana je baš u Vojvodini glasalo za ovakav ustav. Pošto je izlaznost bila 70 do 80 posto, a više od 45 procenata upisanih birača je glasalo za ovaj ustav, pa koliko bi onda ljudi glasalo za bilo šta drugo?

  Omer Karabeg: Da raspravimo ovo pitanje. Gospodin Antić tvrdi da o statusu Vojvodine ne mogu da glasaju samo građani Vojvodine, nego celo stanovništvo Srbije.

  Vojvodina nije nastala na tlu Srbije i svojom voljom je ušla i u sastav Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca i u sastav SFRJ.

  Aleksandar Odžić: Ja nisam istoričar, a gospodin Antić jeste, ali on vrlo dobro zna da Vojvodina u ovakvom obliku nije nastala na tlu Srbije i svaki put je svojom voljom ulazila u sastav drugih država. I u Kraljevinu Srba, Hrvata i Slovenaca i u SFRJ. Znači, neki narodni poslanici su doneli odluku da Vojvodina uđe u sastav tih država. Nije o tome odlučivao neko drugi nego Vojvođani, ljudi koji su živeli na tom prostoru. Kako je onda moguće da sada to pravo neko želi da im ospori ili da im nametne tuđu volju? To su istorijske činjenice koje ne možemo da prenebregnemo. Pomenuo bih još nešto. Vojvodina je u bivšoj Jugoslaviji po razvijenosti bila odmah iza Slovenije i Hrvatske. Danas je Vojvodina nedovoljno razvijeno područje i to jasno govori o maćehinskom odnosu centralne vlasti prema njoj. Prvi put od 1918. godine društveni proizvod Vojvodine je manji nego u centralnoj Srbiji. Plate u Vojvodini su znatno niže nego u Beogradu i Srbiji. Ovo je potpuno suludo i meni ovo liči kao da hoćete da koljete zlatnu koku zbog dve kile mesa. Problem je što neko misli da će sačuvati državu i finansijski sistem, ako ugasi vojvođansku administraciju, da će se bolje živeti, ako budemo imali centralnu državu i jednog vladara, jednog boga, jednog cara. E, pa neće. To će nas samo dodatno konzervirati, izolovati i uništiti. Mi moramo nešto promeniti. Ovakva Srbija, sa ovakvim položajem Vojvodine u njoj, ne može da finansira beogradsku oligarhiju koja se maćehinski odnosi prema Vojvodini. Došlo je vreme da se svedu računi i da Vojvodina bude definisana kao republika, jer je to jedini način da ona utiče da se ne donose pogrešne odluke, koje ne koštaju samo Vojvodinu nego, bojim se, i celu Srbiju.

  Čedomir Antić, foto: Medija centar BeogradČedomir Antić, foto: Medija centar Beograd
  x
  Čedomir Antić, foto: Medija centar Beograd
  Čedomir Antić, foto: Medija centar Beograd
  Čedomir Antić: Samo da kažem nešto o uključivanju Vojvodine u Srbiju. Naime, 1918. godine krajem novembra zasedala je Skupština naroda Srema i donela odluku o bezuslovnom priključenju Kraljevini Srbiji. Potom je dan kasnije zasedala Velika narodna skupština Banata, Bačke i Baranje koja je također donela odluku o bezuslovom priključenju. Bila je to skupština uglavnom srpskog naroda, ali bilo je i predstavnika nekih drugih naroda. To govori da smo u pravu kada kažemo da su istorijski regioni autentičniji nego Autonomna pokrajina Vojvodina koja, prema rečima jednog od njenih ideologa, gospodina Čanka, ustvari nema tradiciju pre 1945. godine. Kada je reč o 1945. godini, podsetiću da tada nije ni zasedala skupština. Mi znamo da je 1945. bila poslednja godina demokratskih izbora koji su bili sprovedeni bez opozicije, sa onom “ćoravom kutijom“ i izbacivanjem ljudi sa biračkih spiskova. U takvim  uslovima nije stvorena ni skupština, nego je nekakav Antifašistički front na brzu ruku poslan u Beograd da organizuje skupštinu, koja isto tako nije bila demokratska, i na kojoj je usvojena izjava o priključenju Srbiji. Teza da je Vojvodina bila razvijena kao Slovenija i Hrvatska ne stoji. Neki njeni krajevi su bili jako razvijeni, kao što je i Beograd bio jako razvijen, ali to se ne može reći za celu Vojvodinu. Inače, Vojvodina danas nije ispod republičkog proseka. Region Vojvodine ima indeks 95,2 posto bruto društvenog proizvoda,  Šumadija i zapadna Srbija 71,4, a region južne i istočne Srbije 63 posto.

  Aleksandar Odžić: Što se tiče priključenja Vojvodine Kraljevini Srba Hrvata i Slovenaca, gospodin Antić kaže da su Baranja, Banat i Bačka, a i Srem tu odluku doneli samostalno. O tome, dakle, nije odlučivala centalna Srbija, što potvrđuje moju tezu da o sudbini Vojvodine treba da odlučuju Vojvođani. Kad je u pitanju odluka nakon završetka Drugog svetskog rata, ja ću podsetiti da su u julu mesecu 1945. godine narodni izaslanici doneli odluku da Vojvodina kao autonomna pokrajina uđe u sastav Srbije u Demokratskoj Federativnoj Jugoslaviji. Ustavom iz 1974. godine Vojvodina je de facto dobila status federalne jedinice. U periodu nakon 1974. godine zabeležen je njen najveći prosperitet. Ja se slažem da je to bio prosperitet na nivou cele države, ali on je bio izražen i u Vojvodini. Građani su jako dobro živeli u to vreme.

  Istorijski regioni, koji su se prisajedinili Srbiji, nisu tada bili Vojvodina.

  Čedomir Antić: Ovde je rečeno da narod Srbije nije odlučio o priključenju Vojvodine Srbiji. Podsetio bih da je srpska vojska već bila oslobodila ne samo Vojvodinu, nego i Temišvar i Arad. Narod u Novom Sadu je na izborima glasao za Veliku narodnu skupštinu koja je donela odluku o ujedinjenju. Ono što sam ja hteo da kažem je da istorijski regioni, koji su se prisajedinili Srbiji, nisu tada bili Vojvodina. Vojvodina nije postojala ni 1914, ni 1912. godine. Ona ne postoji od 1860. godine. Narodni izaslanici su slobodnom voljom odlučili da potvrde ono što je bio narodni san kada je 1848. godine stvorena Srpska Vojvodina. Rekao bih nešto i o ekonomiji. Od 1974. do 1998. godine privredni rast u Jugoslaviji je bio dvostruko manji nego u periodu od 1950. do 1974. godine. Nije SAP Vojvodina imala veliki rast. Ona je, kao i cela Jugoslavija, imala visok standard zato što su korišćeni strani krediti, zato što je vođena ekonomija destrukcije, kako ju je nazvao još uvek aktivni ministar Mlađan Dinkić. Inače, kad govorimo o tome kakav je odnos građana prema autonomiji, skrenuo bih pažnju na činjenicu da za stranku gospodina Čanka, koji je najviše radio na stvaranju autonomije, nikada nije glasalo više od 16-17 posto stanovništva severa Srbije. Ta stranka nikada nije mogla sama da uđe u Skupštinu Srbije. Iako su nakon 2000. godine zahvaljujući DOS-u imali veliki uticaj u skupštini Vojvodine, 2003. su doživeli veliki poraz na izborima. Nešto slično dešava se i sada. Pogledajte kako su stranke, koje se zalažu za proširenje autonomije, prošle na poslednjim izborima. Zbog toga ja tvrdim da je autonomija proizvod Beograda i njegove nespremnosti da raskine veze sa bivšom državom.

  Aleksandar Odžić: Ponavljam, nisam istoričar, ali znam da je Vojvodina imala svoje jedinice, svoje bataljone koji su učestvovali u NOB-u i da su narodni izaslanici nakon toga doneli odluku o ulasku u sastav Srbije i Demokratske Federativne Jugoslavije. U tim ratnim dejstvima u Vojvodini nije bilo četnika, jer Vojvodina ima drugačiju kulturnu i istorijsku tradiciju. To su bitne razlike i mi ne možemo da se pravimo da ne postoje i da ih nipodaštavamo. Srpski narod jeste većinski, ali u poslednjih tridesetak godina prepolovljen je broj pripadnika nacionalnih zajednica u Vojvodini, dok je znatno povećan broj Srba zahvaljući izbeglicama iz Hrvatske i Bosne, koji su bili usmeravani u Vojvodinu. Ponavljam, činjenica je da je više od 50 posto stanovnika Vojvodine, a prema nekim istraživanjima čak i 60-70 posto, za autonomiju Vojvodine. I to je ono što je najvažnije. To je dokaz da Vojvodinu niko ne može ukinuti i da će Novi Sad uvek biti njen glavni grad.

  Čedomir Antić: Kad je reč o bataljonima, komunistički pokret je bio zasnovan na prilično čudan način. Oni su federalizam razvijali tokom rata, pa je postojao Šumadijski bataljon, Moravski, Južnosrbijanski, ali to ne znači da Morava, Ibar, južna Srbija mogu da imaju neki međunarodni subjektivitet. A kad je reč o tome kako je Vojvodina glasala, ona je neprekidno glasala za stranke koje imaju centrale u Beogradu. Autonomističke stranke su imale malu podršku. Ako Beograd neprekidno govori o autonomiji da bi mogao da namiri sopstvene političke interese, naravno da će i građani govoriti o autonomiji. 

  Omer Karabeg: Ja bih sad privodio kraju ovaj razgovor. Vaš zaključak, gospodine Antiću?

  Autonomna pokrajina je nešto što ne koristi nikome osim jednoj grupi ljudi koji žele da budu birokrate jedne nove samostalne, možda kasnije i međunarodno priznate države.

  Čedomir Antić: Moje je uverenje, a i mojih prijatelja iz Naprednog kluba, da građanima severa Srbije nije potrebna autonomna pokrajina onakva kakva je sada. Vojvodina je svima nama u srcu, čak i onima koji nikada u njoj nisu živeli, ali autonomna pokrajina je nešto što ne koristi nikome, osim jednoj grupi pripadnika novog nacionalnog pokreta i jednoj grupi ljudi koji žele da budu birokrate jedne nove samostalne, možda kasnije i međunarodno priznate države. Mi mislimo da Srbija treba da ima osam regiona, na severu bi bila tri regiona - Srem, Banat i Bačka, Beograd bi imao dva subregiona, a Novi Sad bi bio glavni grad. Verujemo da bi na taj način bila uspostavljena ravnoteža, da bi bili zaštićeni ekonomski interesi, posebno građana severa Srbije, i mislim da bi na taj način bilo moguće da se Srbija održi kao nezavisna i suverena država, da ne bude bolesnik Balkana.

  Omer Karabeg: Vaš zaključak, gospodine Odžiću?

  Aleksandar Odžić: Vojvodina više ne može da čeka i ne može da egzistira na trulim političkim kompromisima. Mi se kao Vojvođanska partija zalažemo za donošenje novog ustava Srbije, u kojem će Vojvodina biti definisana kao republika u okviru složene države Srbije. U toj budućoj složenoj državi Vojvodina treba da ima sudsku, zakonodavnu i izvršnu vlast i da raspolaže svojom imovinom i prihodima, dok sve ono što su državni atributi - vojska, monetarna i spoljna politika i carina - treba da bude na nivou savezne države.

  Čedomir Antić: Ne prihvatam mogućnost da sever Srbije sam odlučuje o svojoj sudbini, zato što smo mi jedna država. Sever Srbije može da određuje svoje nadležnosti u okvirima ustava, ali da građani Vojvodine odluče o tome da stvore republiku, a potom da postanu nezavisni, bilo bi potpuno neozbiljno.

  Aleksandar Odžić: Ja ne vidim način na koji može nečija volja da se suzbije. Videli smo u bliskoj prošlosti šta se dešava kada nešto hoćete da postignete silom. Niko ne može odlučivati u nečije ime. Kao što mi ne možemo da odlučujemo šta će se događati u Sandžaku, Šumadiji ili na jugu Srbiji, niko drugi sem nas ne može odlučivati šta će se dešavati u Vojvodini. Naše je pravo da odlučujemo u kakvoj državi želimo da živimo.

  Omer Karabeg

  karabego3+gmail.com

  Novinar RSE od osnivanja Programa na južnoslovenskim i albanskom jeziku 1994. godine. Marta 1994. pokrenuo emisiju "Most" s namerom da uspostavlja ratom pokidane veze između ljudi sa prostora bivše Jugoslavije.

  Ovaj forum je zaključen
  Sortiranje komentara
  Komentari stranica of 3
      Naredni 
  Ime: vuk Grad: ch
  01.03.2013 12:58
  Ma nas ovaj lala (Vojvodjanin) zeza jos od prvoga vagona.
  Vidi da se palimo, pa ko veli da ih malo zezam.
  Jeste, lalo i ovaj vagon ide u Kekendu!

  Ime: milena Grad: ns
  01.03.2013 08:34
  Ko je ovaj Odzic i ko je z a njega idkad cuo da bi se oon bavio teskim, tacnije izmisljenim temama?
  Svasta. C. Anditc je mnogo iznad ove kombinacije . Odakle taj Odzic za koga niko u Vojvodini ne zna prica sad o nekoj republici i budalastinama koje vecina ljudi u Vojvodini nece? To koji hoce nek prave republiku u svojoj kuci.

  Ime: Djordje - Sombor Grad: Vojvodina
  01.03.2013 01:16
  Svojim komentarom Cedomir Antic pokazuje da je Vojvodini potrebna Republika...sa ili bez Srbije.
  Odgovor

  Ime: Lipovac
  01.03.2013 09:56
  Da. Tako je pomogao i Milu da osamostali Crnu Goru. Čovek je klasična štetočina.

  Ime: Jadranko-Novi Sad Grad: Vojvodina
  28.02.2013 20:57
  Postojanje Republike Vojvodine bi smirilo strasti povampirenih elemenata iz Beograda koje ne prestaju zadnjih 20 god. Zasto bi Srbin iz Vojvodine trebao da zivi sa nekim koljacem samo zato sto je srpske nacionalnosti a dolazi iz etnicki ociscenog dela Bosne koji sebe naziva "republikom srpskom". Drazi mi je u Vojvodini pametan i razuman Madzar,Slovak,Bunjevac...nego zakrvavljenih ociju izludeli veliko-Srbin iz Bosne i Hercegovine.Nacionalno pitanje u Vojvodini nije toliko bitno kao sto mnogi misle. U pitanju je kvailtet zivota koji je u Vojvodin pao ispod nule u zadnjih 20 god. Upravo ce to odrediti buducnost Vojvodine koja ce biti bliza razmisljanju Aleksandra Odzica nego usko-trasirana,lazljiva i cetnicka Cedomira Antica.
  Odgovor

  Ime: ema
  01.03.2013 00:42
  U cije Vi ime govorite?? kakvo nacionalno pitanje i pominjete??? Ko tamo zivi??? Svedjani? Manite se corava posla. Huskacke budalastine
  Odgovor

  Ime: pbc
  01.03.2013 09:35
  Pitate koje "nacionalno pitanje"?
  Pa pobogu Ema ono pitanje koje je ozivljeno 1987 godine u memorandum SANU-a pod nazivom "Srpsko nacionalno pitanje u SFRJ". Pa zar nakon onolikih ratova i vojnopoliticke doktrine etnickog ciscenja vi postavljate ovakva naivna pitanja?
  Ako istinski zelite da saznate malo vise o ovom planu prvo proucite ustav nase nam bivse i zajednicke domovine SFRJ, pa onda procitajte o sljedecim istorijskim dogadjajima.
  Antibirokratska revolucija te prateca ukidanja ustava i autonomija pokrajinama kao i njihov odraz na politiku u samoj federaciji i izmedju republika.
  Procitajte svjedocenja bivseg i zadnjeg premijera vlade Ante Markovica u kojem se glavni krivci obaranja ekonomskih reformi navode na sudjenjima u Hagu.
  Cistke vojnog vrha komande JNA i SDB-a Srbije. Uloga koju je SDB Srbije imala u formiranju kaznenickih paravojnih jedinica ubacenih u Hrvatsku i BiH pred samo pocetak rata s ciljem izazivanja prvih civilnih zlocina i manufakture rata, kasnije isti slucaj na Kosovu. Kasnija uloga pripadnika tih jedinica u politicki motivisanim atentatima i ubistvima sirom Srbije (Stambolic, Djindjic) opet pod prismotrom SDB-a.
  I na kraju se, barem u slucaju Vojvodine, vrati smo se na pocetak price o "nacionalnom pitanju" koje je jedino jedan narod bivse SFRJ potegao kao bezkompromisni ultimativni recept rjesavanja odnosa na Balkanu.
  Odgovor

  Ime: Vlade Grad: N.Sad
  01.03.2013 19:26
  I sto ti dokazujes "pbc"?Samo jedna gomila obicnih prostackih optuzbi ne dokazuje nista...Ocigledno "nisi nasao mesto" u ovome svetu pa se priklanjas politici.
  Odgovor

  Ime: vuk Grad: ch
  28.02.2013 23:23
  Jadranko@ - tako smo i mi mislili u Sarajevu pre prekrajanja drzave (SFRJ). Kako moze biti kod nas rat, pa mi smo toliko izmesani, nece valjda komsija pucati na komsiju?! Ali upravo tako ispade a nacionalno pitanje je izbilo u prvi plan, doslo je do potpune entincke homogenizacije i evo gde smo 20 godina posle. U svakom slucaju, manjinci su izvukli deblji kraj, naterani su u izbeglistvo (medju njima su i ti sa zakrvavljenim ocima). Ali sledece generacije ce se izjednaciti, postace manje vazno ko je starosedeoc a ko je dosljo. To je prirodan proces, zeleo neko to ili ne.
  Odgovor

  Ime: Дејан Grad: Република Српска
  28.02.2013 22:54
  Па ко ти каже да Срби из тзв Босне желе да живе са тобом и таквима као ти? И гдје пише да су сви Маџари разумни а сви Срби из тзв Босне кољачи закрвављених очију ? А што се тиче Републике Српске, фрајеру тако пише на папиру који је међународно признат и иза којег стоје највеће свјетске силе, па ти види.
  Odgovor

  Ime: pbc
  01.03.2013 07:59
  A sta je sa onim djelom papira koji naglasava "al samo u okviru drzave Bosne i Hercegovine" ? Predcednik vam ga nije preveo? Ili se te tacke ustava sjetite samo kad glumite ugrozenost?
  Odgovor

  Ime: Дејан Grad: Република Српска
  01.03.2013 11:11
  Не пише нигдје експлицитно "само у дијелу Босне и Херцеговине" под број један. Под број два Срби у Босни и Херцеговини су конститутиван народ данас и били су у вријеме бивше СФРЈ па према томе као конститутиван народ имају и право на самоопредјељење. Као треће Република Српска има право на специјалне односе са Републиком Србијом. То је само по себи извјестан степен међународно правног субјективитета. Јер ако ниси знао по међународном праву само државе могу потписивати и склапати међусобно билатералне и мултилатералне међународне уговоре. Војводина то не може. Такођер да напоменем да у Босни и Херцеговини постоје држављанство државе Босне и Херцеговине и држављанство ентитета. Ништа од тога нема у Војводини. Хвала на пажњи и свако добро.
  Odgovor

  Ime: pbc
  01.03.2013 16:02
  " Не пише нигдје експлицитно "само у дијелу Босне и Херцеговине" под број један."
  Ma nemoj nam kazti?
  Razumijem da ti je tesko prihvatiti da ste dio BiH i da vam je parcijalnost prihvacanja onog sto vam odgovara i odbacivanja djelova ustava koji vam ne odgovara srz vase politike (barem sto se tice zemlje u kojoj zivite) al da ne mozete procitati i interpretirati moj komentar je ono van svake pameti ljudske logike.
  RS postoji kao sastavni dio (i to samo i jedino U OKVIRU drzave BiH, sto sam napisao, trebam li ti crtati?) drzave BiH iz koje crpi svoj pravni subjektivitet i svoj administrativni entitet. Pa ne navodi se RS u ustavu Holandije ili Srbije, nego BiH.

  " Под број два Срби у Босни и Херцеговини су конститутиван народ данас и били су у вријеме бивше СФРЈ па према томе као конститутиван народ имају и право на самоопредјељењe."
  Gdje se to u ustavu navodi da "bilo koji od konstitutivnih naroda imaju pravo na samoopredjeljenje"? U ovom slucaju promjene granica? Prema clanu VI ustava koji govori o jurisdikcijama ustavnog suda cija je primarna uloga rjesavanja sporova izmedju entitete ili drzave i entiteta se navodi.
  a) Ustavni sud je jedini nadlezan da odlucuje o bilo kojem sporu koji se javlja po ovom Ustavu izmedju dva entiteta, ili izmedju Bosne i Hercegovine i jednog ili oba entiteta, te izmedju institucija Bosne i Hercegovine, ukljucujuci ali ne ogranicavajuci se na to: - Da li je odluka entiteta da uspostavi poseban paralelan odnos sa susjednom drzavom u skladu sa ovim Ustavom, ukljucujuci i odredbe koje se odnose na SUVERENITET I TERITORIJALNI INTEGRITET BOSNE I HERCEGOVINE".

  Drugom rjecju entiteti (koji opet po ustavu nisu entiteti iskljucivo jednog naroda, tj pojam konstitutivnosti svih naroda se odnosi na cijeli teritorij drzave pa tako i njene sastavne djelove, entitete) nemaju pravo donosenja odluka (secesija, uspostavljanje bilo kakvih drzavnih tvorevina sa susjedima) koje narusavaju suverenitet i teritorijalni integritet drzave.
  Sto se tice "entitetskog drzavljanstva" entitet nije drzava da izdaje drzavljanstva. Tako neznam sta pod tim izrazom podrazumjevas? Da nemate poseban pasos ili sta vec?
  Odgovor

  Ime: Дејан Grad: Република Српска
  01.03.2013 20:15
  Ма мени је савршено јасно шта ти пишеш али то је све без икаквог основа, дај ми тачно цитат гдје експлицитно пише да се Република Српска не може осамосталити по међународном праву. Дај ми доказ гдје то експлицитно пише или некакав правни документ из којег се тако нешто може недвојбено може протумачити. Као прво ни Косово и Метохија није по Уставу могло да буде држава па је постало држава а Албанци као национална мањина у бившој Југославији нису никако могли имати право на самоопредјељење па су то право добили и искористили.


  А ако Војводина добије статус Републике, апсолутно нема никаквог основа да Република Српска остане у саставу Босне и Херцеговине.

  Република Српска је "member state" која има 2/3 државности по Дејтону. Према томе то је веома лабава конфедерација.

  Ти си тај који не прихвата реалност и тенденциозно тумачи ствари онако како му се хоће а ови твоји који воде политику управо они раде оно за шта оптужујеш мене и политичаре из Републике Српске. Воља једног конститутивног народа се мора поштовати, поготово ако та држава сама de facto никакав правни субјективитет и интегритет јер се ради о протекторату. Према томе о каквој ти то држави говориш ? Унутар које државе се налази Република Српска ?

  Што се тиче ентитетског држављанства, доказ о истом се добија у институцији која се зова општина а општине су у надлежности ентитета. Република Српска као ентитет има већи степен државности него републике у саставу СФРЈ по Уставу из 1974. Није ни СР Босна и Херцеговина издавала пасоше па је кршењем међународног права организован референдум који је био нелегалан и без икаквог основа кршењем међународног права она постала међународно призната држава.

  Сасвим је друга ствар то што ти, теби слични и полика која заступа твоју страну на СИЛУ и вјештачки жели да наметне неко стање које је на дуги рок неодрживо.

  Ime: Vojvodjan Grad: Vojvodina-EU
  27.02.2013 10:35
  Da zavrsimo diskusiju. Vojvodina, ni geopoliticki, ni istorijski - nije nikad bila organski deo Srbije. Ona je voljom sila pobednica u Prvom Svetskom ratu prisilno pripojena Srbiji - kao ratni plen. Naravno, niko normalan ne zeli da ga se tretira ratnim plenom, da bude kolonija i krava muzara. Vojvodina je bila konstitutivni element SFRJ, i njeno politicko pitanje mora biti reseno. Buduci da su sve druge clanice nekadasnje federacije danas nezavisne drzave, dozvolicete da Vojvodina ne moze biti izuzetak. To je jedno. Drugo, Vojvodina vec dugo vremena pokazuje da je njen stav i politika apsolutno dijametralno suprotna Srbiji. I to je jednostavno neodrzivo stanje, koje se mora prelomiti. Da neki sanjaju, da ce silom prisiliti Vojvodinu na suzivot i pokornost. I da se pokusa, to ne moze doveka. Razmislite. Dosad je Srbija sebi stvarala samo neprijatelje. Da li to treba da ucini i u slucaju Vojvodine?
  Odgovor

  Ime: jaro Grad: n.sad
  27.02.2013 13:39
  A jesi li ti @Vojvodjanin nekakav relevantan faktor kad bi "prelomio" i "zavrsio diskusiju" - ili samo sanjas?
  Odgovor

  Ime: Dejan Grad: Republika Srpska
  27.02.2013 11:43
  Kao prvo, Vojvodina NIKAD kroz istoriju nije bila jedan političko-administrativni entitet čak ni za vrijeme Austro-Ugarske, izuzev u jednom kratkom momentu tokom 19.-og vijeka i to kao "srpsko vojvodstvo" koje je kratko trajalo. Za razliku od Vojvodine prostor Kninske Krajine od 17-og vijeka pa do 1871. godine je bio jednistven administrativno-politički prostor pod direktnom jurisdikcijom Beča. Kao drugo, Vojvodina je postala Vojvodinum tek u sastavu Srbije i NIKAD nije imala veću autonomiju kroz istoriju. Kao treće, na prostoru današnje Vojvodine živi preko 2/3 Srba a Vojvodina ima ca 2 miliona stanovnika a samo ca 280 hiljada Srba su "Stari Srbi" od Arsenija Čarnojevića a među njima takođe ima dobar broj onih koji su veliki srpski nacionalisti i ne pada im napamet da prave republiku. Prema tome većina današnjih Vojvođana je u 1., 2., 3. ili 4.- oj generaciji porijeklom sa brda Like, Hercegovine, Dalmacije itd. Kao četvrto, ja čiji su preci oko 300 godina živjeli u Dalmaciji i to u gradu Šibeniku, pa onda prešli u Liku kao Austrijski oficiri NIKAD ne bih želio da budem rob i podanik kao što su moji preci bili robovi Austrije, Venecije, Ugarske. Kao peto, ako želiš da prelomiš samo izvoli.
  Odgovor

  Ime: Anonimni posjetilac
  28.02.2013 23:22
  Tako je Dejane, ali izvini, kome ti to objasnjavas? ovima ovde?? gubis vreme.
  Odgovor

  Ime: haloba
  01.03.2013 08:37
  Neboj se ti za Dejana on je za razliku od tebe uvjeren da ne gubi vrijeme. On je ovdje po zadatku da malo iritira i vadi zivce. Meni on dodje ko opcija jeftine zabave uz jutarnju kafu i rahatlokum zabavan primjerak samouvjerenog genocidasa ufuranog na govor precednika koji je umislio da je otkrio novi savrseniji oblik drustva okupljenog oko neke nove univerzalne ideologije koja je sada vrijedna izvoza i reklame, jednom rjecju centar svijeta i po njegovom misljenu zadnji bedem odbrane od imperijalnog zapada i svemiraca iz vascjele vasione. Niti je njegova ideologija nova (pitajte dzeda Drazu) niti je univerzalna (nacisticka Njemacka, Musolinijeva Italija), a niti je on u centru svijeta nego se nalazi u cmaru cmara Evrope i regije kojoj je stalo do njegovog visokokvalifikovanog misljenja ko do tumora poslije operacije.
  Odgovor

  Ime: malo morgen Grad: Skandinavija
  28.02.2013 19:29
  Dejan @
  Pitao te je covjek nesto,strucnjak,zasto ne odgovoris ? Pa, ti si strucnjak za prodaju magle .
  Odgovor

  Ime: Дејан Grad: Република Српска
  28.02.2013 20:24
  Република Српска има фантастичан историјат ако те то интересује. Срби на простору бивше БиХ су направили Републику као аутохтони народ који је увијек кроз историју био већина. На простору гдје је у средњем вијеку постојала српска држава која се звала Босна а један од владара био Твртко Стефан Котромањић краљ Срба, Босне итд. Република Српска је аутентичан израз воље српског народа на простору који је историјски и етнички увијек био српски а гаранције за њено конституисање дали су сви релевантни међународни фактори. Република Српска има свој парламент, предсједника, Устав, полицију, судство, ....итд. Били смо Миливоје окупирани па смо се коначно ослободили и дали смо крв за своју слободу. Баш ме занима да ли си ти и теби слични спреман да даш крв за тзв Републику Војводину у којој су 70% Срба и више чак, поријеклом из Босне, Хрватске, Црне Горе. Баш ме занима како сте у 2-ој и 3-ој генерацији неки од вас постали такви локал патриоти.
  Odgovor

  Ime: haloba
  01.03.2013 05:45
  "Били смо Миливоје окупирани па смо се коначно ослободили и дали смо крв за своју слободу....
  Баш ме занима да ли си ти и теби слични спреман да даш крв за тзв Републику Војводину у којој су 70% Срба и више чак, поријеклом из Босне, Хрватске, Црне Горе ..bla bla bla"

  Daj ne provaljuj se majke ti. Ko vi to sad trebate da budete nekome uzor u svijetu i drzite lekcije drugima i jos uz to bi prijetio ljudima.
  Za vas su Vojvodjani gospoda sa dugom historijom demokratske tradicije i otvorenosti (kad vec spominjes doslje iz raznih vukojebina bivse Jugoslavije) nepojmljive vasem nivou drustvenog razvoja i demokratske svijesti.
  Ciju ste vi to krv dali za svoju "slobodu"?
  Od koga ste vi to bili okupirani i "ne slobodni"?
  U glavom gradu genocidne Banjaluci, "oslobadjajuci centar" se zvao "mali logor". U ostalim djelovima genocidne "oslobadjajuci centri" su nicali po svim opstinama ko gljive poput kise, Keraterm, Manjaca, Omarska, Trnopolje, Luka Brcko itd.
  Da imas imalo pameti, obraza i osnove ljudske kulture ne bi onaj rat nikada spomenuo a ne jos uz to se time ponosio. Ako je ljudska glupost bogatstvo jednog drustva onda ste vi iz genocidne najbogatije drustvo Evrope, mislim da se mnogi s time mogu sloziti.
  Odgovor

  Ime: Vojvodjan Grad: Vojvodina-EU
  01.03.2013 00:18
  Suvise se kalkulise da "70%" garantuju status quo (nepovoljan za Vojvodjane). Ne misle svi isto. A ljudima je daleko bitnije kako zive, nego prosta pripadnost naciji. Od toga se ne zivi. I nisu svi profesionalni "srBi". Tu je i najveci problem za Srbiju. Sto su upravo vojvodjanski Srbi prvaci u borbi za nezavisnost. Ne manjine. A na vasem mestu se ne bih hvalio tzv. "republikom srBskom". To je ljaga, a ne ponos. Pobiti i proterati ljude, samo zato sto su druge vere i nacije, da bi se stvorila cista etnicka tvorevina. Pa to je Hitler radio.
  Odgovor

  Ime: Simeon
  28.02.2013 21:52
  Kao prvo Bosna nije "bivsa".
  Drugo Trtko je bio iz Bosanske berberske porodice Kotromanica koja je nosila Bosansku krunu koja je obuhvacala i djelove Srbije kao i djelove juzne Hrvatske. Trece Bosna je postojala i preko 100 godina ranije od Tvrtka pod Banom Kulinom u cijoj se povelji navode Bosanci a ne srbi kao narod tih prostora. Dvolicno je da i vi kao i Hrvati svojatate djelove Bosanske historije a istovremeno ne priznajete njenu hiljadugodisnju postojanost koju bi da mozete preko noci izbrisali.
  Odgovor

  Ime: Milivoje Radaković
  28.02.2013 21:48
  Nismo se izgleda razumeli - ja nisam Vojvođanin, a Vi niste Srbin - Vi ste Bosanac s krizom identiteta.
  Odgovor

  Ime: Дејан Grad: Република Српска
  01.03.2013 20:23
  "....ja nisam Vojvođanin, a Vi niste Srbin - Vi ste Bosanac s krizom identiteta."

  Миливоје много сте смешни. Ту фору можете продавати колонистима у Војводини које желите придобити за вашу страну јер само уз њихову подршку можете добити републику. Па су тако Срби из Босне који живе и по 4 генерацији у Срему или Бачкој још увијек "Босанци" али кад затреба они су Војвођани а ако су случајно против аутономије и републике е онда су Срби из Босне "закрвављеног погледа".

  Миливије, Миливоје баш сте ми симпатични. Дођите у Федерацију па да уживате са вашом браћом Бошњацима у чарима мултиетничности и мултикултурализма. Ја сам се мало уморио од тога.
  Odgovor

  Ime: Milivoje Radaković
  27.02.2013 19:11
  A, kakav je istorijat Republike Vam Šumske?
  Odgovor

  Ime: M
  27.02.2013 11:34
  U pravu si.
  Vojvodina je najduzi dio istorije bila "deutsche lebens raum".
  Izvjesno vrijeme i madjarski "zivotni prostor", a SRBI koji su zivjeli na tom prostoru - njemacki (madjarski) konjusari.

  Ovo ti je odlicno pitanje:
  ... kad pitas "Da smo otišli kad i Slovenci, gde bi nam danas bio kraj" ...
  Odlicno poredjenje, jer je i Slovenija bila najveci dio istorije - "deutsche lebens raum".
  FAKTA (a ne sarene laze americkih "NGO") govore da je danas Slovenija jedna od ekonomski najgorih zona u EU...
  NAROD Slovenije opterecuju "svakodnevni problemi" tipa:
  - nezaposlenost, bankrot, duznicko ropstvo, ekonomsko propadanje, rasprodaja prirodnih i narodnih dobara, pad zivotnog standarda, ocaj,...
  ...a sve iz "svijetlog cilja" pristupanja demokratskoj (SAD marioneti) EU - i snivanja "snova njemackog konjusara".

  ***
  Danas pojedini "Vojvodjani" kao ti snivaju takodjer te snove, ali java, na zalost pokazuje da za dobro slovenackog NARODA (a naravno i svih DRUGIH naroda) - NIKAKO nije dobro sanjati "snove konjusara".
  Vjerujem da mnogi kao ti, to rade "profesionalno" (dakle po zadatku neke americke/njemacke "NGO"), ali sigurno je i izvjestan broj zatucanih.
  Trece ne postoji.
  Odgovor

  Ime: Pera Grad: NS
  28.02.2013 19:45
  Slovenija jeste medju siromasnijim drzavama EU, ali i kada je usla u EU nije bila kao najbolje clanice, pa da nas sad njen polozaj zaprepasti. A ako im je bas toliko lose u EU, mogu da istupe, ali nesto ne zure. A ti, momak iz RS, razmisljas po principu "bolje biti prvi frajer u selu nego poslednji u gradu", pa valjda mislis da treba uvek birati drustvo losijih od sebe. Sto se tice konjusara, oni su Maticu Srpsku osnovali u Budimpesti, sto je vi niste osnovali u naprednim krajevima u kojima ste tada ziveli?
  Odgovor

  Ime: M
  28.02.2013 21:55
  NE MOZE "istupiti" - kako te je neko prevario Pero!
  NEMA istupanja i EU!
  Pa Grcka bukvalno gori (Slovenija je tek na pocetku!), a 90% naroda zeli da ISTUPI!
  Medjutim, pojela maca...
  Ima da rade za dzabe sljedecih 550 godina za anmericke i njemacke vec odavno bankrotirale bankare, koji su im pored toga sto su trebali KRIVICNO odgovarati za prevaru (americki Goldman Sax) - jos bukvalno navukli i omcu na vrat.
  Naravno, sve uz pomoc politicke vrshuske, i nevidjene lazljive medijske propagande - ocito je da SVO NACIONALNO blago Grckog naroda - odlazi na bubanj... i to za gloginje...
  "Kupci" su upravo one fasisticke imperijalne bankarske spodobe - koje su ih i dovele u taj polozaj. Informisi se malo Pero...
  Dakle, gledali smo a i objasnjeno je vec Grcima - NEMA NIKAKVOG "mehanizma" za napostanje EU.
  Tako nemoj da se blamiras bez potrebe, svojom neobavjestenoscu i naivnoscu.
  Odgovor

  Ime: Dejan Grad: Republika Srpska
  27.02.2013 12:37
  @M, samo da dodam, ovom vojvođanskom separatisti i šovinisti, neka pogleda intervju sa čuvenim slonačkim sociologom Rastkom Močnikom, pa nek čuje par stvari. Danas je Slovenija jug. Znaš šta znači jug. To znači isto kada za nas u Sloveniji kažu "južnjaki" tj Cigani, Balkanci itd. Vojvodina samo u Srbiji može da bude nekakav napredan civilni, bogatiji, evropskiji element. Vojvodina u Evropi kao samostalna cjelina je vukojebina. To znam odlično pošto živim i škole sam učio u Austriji. Vojvodina da bude nekakav faktor koga će uvažavati u Evropi, to samo može polupismena budala da kaže i da vjeruje u to. Vrijeme Josefa II, Marije Terezije je odavno prošlo. Danas Evropa postaje provincija i vukojebina. Novi svijet se rađa. Naš cijeli kontinent polako gubi na značaju u ovim globalnim kretanjima a ovaj gospodin iz Vojvodine nam prosipa neku šuplju priču. Pa sve što se proizvede u vojvodini od poljoprivrednih proizvoda košta 300 miliona eura. Pa to Google zaradi za jedan kvartal tokom poslovne godine. Šta lupa on. Pa Slovenija u Evropi se ne vidi. Slovenac danas u Austriji je nešto kao siromašan rođak sa sela. Pa sami Austrijanci kad odu u Njemačku imaju kompleks jer ih ovi tretiraju kao seljake, iako su Austrijanci narod koji ima državu o kakvoj mi na Balkanu možemo samo sanjati. Međutim, nije Austrija takva zato što je u EU, jer su oni u EU pristupili kao jedna razvijena, bogata i civiliozovana zemlja. Ovaj Vojvođanin ima tako retrogradna i provincijalna razmišljanja da je to bogu plakati. Kao on će da prelomi. Kao da se on nešto pita. Kao da u Vojvodini živi samo on i kao da svi misle kao on. Evo nek ode u Austriju pa nek kaže da je iz Vojvodine, baš će da mu se obraduju. A da ne pominjem neke druge zemlje i prostore u Evropi. Vojvodina je jedna provincija uvijek bila i biće. Jedan Bukurešt ima skoro tri puta više stanovnika od Vojvodine i sad će on kao da napravi republiku pa da izvozi kukuruz pa da vidiš kako će da teče med i mlijeko u Vojvodini. Slovenci, Mađari, Hrvati su bili takođe u k.u.k monarhiji pa su danas bankrotirali. Možeš mislit kako će da se oduševe arogantni zapadni Evropljani kada Voša dobije republiku pa kad ovaj gore i takvi kao on izađu u Briselu pred fin i kulturan svijet pa kad se pohvali kako je Voša uvijek bila nešto posebno, kako su oni bitni. Ima Francuzi, Englezi, Nijemci .... ma svi odreda da padnu u nesvijest.
  Odgovor

  Ime: Milivoje Radaković
  27.02.2013 19:15
  Što se jedite?! Mora da Vas boli Vaše južnjaštvo?

  Za Pruse su Bavarci i Austrijanci južnjaci, i to baš s tom konotacijom. Schlamperei!
  I to samo zato što jesu - no hard feelings.

  Ja nemam problem s levantinskim karakterom svog naroda, šta god o tome mislili Slovenci, Nemci ili Laponci.
  Moguće, zato što nisam iskompleksiran...
  Odgovor

  Ime: vuk Grad: ch
  28.02.2013 23:30
  Varas se Milivoje. Bavarci i Austrijanci su bili kultura i gospoda a na Pruse su gledali kao na sirove ratoborne susede.
  Odgovor

  Ime: Milivoje Radaković
  01.03.2013 20:02
  Stvar percepcije, izgleda...

  Ima jedan dobar vic koji ilustruje fenomen:
  Negde tokom WWI nemačka komanda šalje izveštaj austrijskoj o stanju na svom sektoru fronta: - Situacija je ozbiljna, ali nije katastrofalna.
  Na to Austrijanci odgovaraju: - Kod nas je katastrofalna, ali nije ozbiljna.
  Odgovor

  Ime: zakon Grad: bih
  28.02.2013 12:30
  "Vojvodina u Evropi kao samostalna cjelina je vukojebina."
  Šta misliš, Dejane; šta bi tek bila RS u toj Evropi. Ne valja imati previše visoko mišljenje o sebi. Oni bi izvozili kukuruz, a RS? - pamet možda.
  Da li bi ovaj "uvaženi istoričar" Anić odobrio recimo da se o statusu RS izjašnjavaju samo građani RS ili bi o tome trebali odlučivati svi građani BiH, pošto ovako nešto zagovara kada je u pitanju Vojvodina.
  Odgovor

  Ime: Дејан Grad: Република Српска
  28.02.2013 20:26
  А шта то извози тзв Босна у Европу ? Шта нама значи да будемо у саставу тзв Босне и Херцеговине која је вјештачка творевина. Војводина и Србија не могу да се пореде са ситуацијом на релацији Република Српска и тзв Босна и Херцеговина.
  Odgovor

  Ime: Dejan Grad: Republika Srpska
  27.02.2013 20:47
  Prijatelju ako mislis da sam iskomplesiran po tom pitanju, nisam. Nije mi genetika takva. Nemam potrebu da budem u trendu kao neki. ;)
  Odgovor

  Ime: Jasar Grad: Svedska
  01.03.2013 23:53
  Dejan @
  Ko kaze da si ti iskomplesirana osoba ? Ma jok,ti si bolestan .
  I to,neizljecivo..
  Odgovor

  Ime: Дејан Grad: Република Српска
  28.02.2013 08:55
  "Јужњачка квалификација", не, таман посла. Пратећи рад и наступе у медијима госп. Мочника, такође не вјерујем да и он има тај проблем, али неки га имају, чим он то помиње, а човјек је социолог. Ако неко каже да је друштво сиромашно то не значи да је аутоматски и он сиромашан или ако јесте да му то представља неки велики проблем као другима. Ради се само о констатацији Миливоје Радаковићу. Јел Вам то сад мало јасније ?
  Odgovor

  Ime: Anonimni posjetilac
  28.02.2013 00:51
  Ako egzibicija mode s pocetka proslog stoljeca,sovinisticko i rasisticko huliganstvo te slavljenje ratnih zlocinaca nije trend onda sta je? Tradicija?
  Odgovor

  Ime: Milivoje Radaković
  27.02.2013 20:55
  Čujem da Vam "južnjačka" kvalifikacija para uši, kao i pomenutom Močniku, a to je siguran simptom manije veličine i infantilnog na(r)cizma.

  Ime: Dejan Grad: Republika Srpska
  27.02.2013 09:26
  Dame i gospodo koji radite na portalu Slobodna Evropa, samo nastavite da forsirate teme o Vojvodini i tzv Sandžaku, a svakom je jasno zašto to radite. Samo likujte ali kada Republika Srpska bude samostalna država onda ću da vas pitam, šta to bi. A ovi iz Vojvodine i tzv mogu samo da sanjaju da će da dobiju republiku odnosno autonomiju.
  Odgovor

  Ime: stipu ga nime Grad: r.sumska
  27.02.2013 13:32
  mali od kuzine@
  Ako je on vojvodjanski separatista,sta mu onda ti dodjes,posto zagovaras samostalnu r.sumsku ? Jel' ti nisi separatista ? Ti si vjerovatno,zlato od insana,ha !? Zar si ti zaboravio sta ti je ovdje nedavno neko porucio ? Receno ti je,vasa samostalnost dolazi "na kukoljdan,"zar si zaboravio?Drzi se tog dana,samo sto nije stigao !
  Odgovor

  Ime: Дејан Grad: Република Српска
  28.02.2013 10:15
  Не, ништа ниси разумио. Као прво Војводина се неће осамосталити а "кукоља" има као што видиш у сваком народу. Они који то желе њих има толико да не могу да пређу цензус. Што се тиче "кукољдана" то не постоји, али постоји Видовдан а то је дан када ће Република Српска само да парафира де јуре своју самосталност и међународно правни легитимитет а такви као ти ће тада да прогледају, тј прорадиће им вид. Ништа не брини. А ти ако можеш покушај да нас зауставиш у томе.
  Odgovor

  Ime: stipu ga nime Grad: r.sumska
  28.02.2013 19:18
  mali od kuzine@
  Naravno,to se podrazumjeva da ce mo vas u tome sprijeciti.
  Znas,ostavili ste nam neke dugove,a dugovi se,ako smo posteni vracaju,jel' tako ? Samo,nisi mi rekao,gdje ce te to parafirati svoju samostalnost ? Mozda, u "Giginoj kafani"? PS.Nemate vi jadovane jadni kapaciteta za to.Pas nema zasto da vas ugrize,a hocete drzavu ! Nego,ko kaze da ne postoji "kukoljdan"? Postoji,samo ga treba potraziti u tim vasim kalendarima.Potrudi se malo,"mali od kuzine"!
  Odgovor

  Ime: ma mojne mna cire
  28.02.2013 16:45
  Govoris kao pravi demokrata, zvuci mi kao demokratsko izradjeni "parafirani plan na Vidovdan".
  U Dodikistanu parafiranje vec evo 20 godina tako dobro ide pa ako mogu da predlozim da se izraz promjeni u palamundanje. Kako se stvari razvijaju jedino parafiranje koje ces ti vidjeti je parafiranje obrazca za zahtjev u redu za javnu kuhinju osim naravno ako nisi doguznik i kucni ljubimac rezima a takvih je svakog dana sve manje i manje.. Sta ces budzeta sve manje i manje a postgenocidne nacietnicke price je lakse progutati kao dezert na pun stomak nikako kao zamjena za puni obrok, osim naravno ako nisi jedan od onih uzvisenih jedaca korjenja. U tom slucaju izvini, buducnost je svjetlija i zdravija uz vegetarijanstvo.
  Odgovor

  Ime: Дејан Grad: Република Српска
  28.02.2013 20:17
  Ево ме пријатељу летим Сарајеву у загрљај. Ево ме све летим у град у којем нема воде у 21.-ом стољећу идем у град који је из буџета топлане платио кауцију за Јована Дивјака па грађани нису имали адекватан огријев. Ево сада ћу преко ноћи уплашен од кризе и немаштине да постанем босански патриота и боснољубац. Ево прогања ме геноцидност па не могу да заспим од гриже савијести, поготово када ме моралне вертикале попут неких безвезних типова "подсјећају" на те тако непријатне ствари. Ево индустрија у Федерацији растура, пуна запосленост, стандард као у Швајцарској. У Федерацији нико није гладан, сви су супер ситуирани, ником кров не прокишњава а корупција и криминал не постоје ....Што се тиче коријења, плодно земљиште бивше БиХ се налази на простору Републике Српске, Лијевче Поље и Семберија су српски а долина Неретве је хрватска, па ја не знам ко ће да једе коријење.
  Odgovor

  Ime: ma mojne mna cire
  01.03.2013 01:54
  Znaci nacrt ekonomskog plana genocidne je "nek komsiji crkne krava". Koliko je plan savrsen rezultati se vec vide i to u plodnom podrucju Semberije.
  Mali prijedlog, parafiraj ovo.

  http://www.slobodnaevropa.org/content/zbog-cijih-interesa-propada-bijeljinska-secerana/24915477.html


  Odgovor

  Ime: ma mojne mna cire
  01.03.2013 01:32
  Nemoj boga ti letjeti nigdje, ostani tu gdje jesi. Bogastvo svakog rezima je da ima bisera poput tebe, trenutno takvi su tamo u fazonu, uzviseni jedaci korjenja.
  Sto se tice pocasnog generala Armije BiH Jovana Divjaka...
  kad genocidna bude odvojila i marke za ijednog svog generala drugog etniciteta (ako ih je uopste bilo? trebalo bi s obzirom da ste se "borili za Jugoslaviju") ja cu prvi dati glas podrske njenoj nezavisnosti. Do tada vam ostaje da nas zabavljate politikom prijetnji od parafiranja tj palamundanja genocidnosti.
  Odgovor

  Ime: stipu ga nime Grad: r.sumska
  01.03.2013 00:12
  Ako si vampir,mozda i docekas nezavisnu rs,a posto znam da nisi (za izgled ne garantiram) nema od tog nista frustrirani stvore. Stvarali ste vi isto tako nezavisnu Krajinu,a sad vas nema ni za rasada . Za Kosovo necu da trosim tastature djaba.Tu ste ispusili svoje poslednje cigarete,nema vise,fajront. A ti ekstremu jedan,sanjaj i samo sanjaj .Sad ce to,jos malo i kukoljdan.Strpi se jos malo jbg.ti.

  Ime: radovan Grad: novi sad
  26.02.2013 23:23
  Sramota da nakon tolko vremena se prica o nekoj nezavisnosti. Treba drukcije uredit drzavu a ne iz jednog naroda dijelit i radit drugi narod ... kao da se sramite ko ste i sta ste zato i je ovako jer jedni zele da budu neko drugi ..sramota da ima opste takvih ljudi za parce leba bi mjenjali sve pogledajte malo oko sebe kakva je situacija svi lete u EU sta ce vam EU dat nista dobit cete jos vise poreza i vise gluposti na sve iskoristi ono sta imate..isto sta onaj lik pise da srbija protjerala sve druge nacije iz drzave pa i treba zato se i dogadja ovo sa Kosovom sta moze zivit ko hoce i radit ko sta hoce pa mislite da je bolje sta ce se vojvodina odvojit i onda srbe stvorit u drugu naciju kao sta vidim vami pase to pogledajte hr ako ces posao prekrsti se nesmis da pisnes ko si i sta si ...jadno
  Odgovor

  Ime: vuk Grad: ch
  28.02.2013 23:59
  @Radovan - zamljace, generalno se slazem ali brate ... daj malo interpunkcije. To ti je, ono, znas . ; , ? ! itd.

  Ime: Гојко Grad: Република Српска
  26.02.2013 22:45
  Да сам грађанин републике Србије подржао би иницијативу да главни град Србије буде Нови Сад !!!
  И подржао би иницијативу да уместо химне боже правде буде песема од екв - а "Ово је земља за нас" ( http://goo.gl/PTEJc )
  Odgovor

  Ime: ma mojne mna cire
  27.02.2013 19:33
  I ja bih da sam gradjanin EU-a podrzao inicijativu da se radna sedmica smanji na 3 dana. S obzirom da ni jedan nismo nas komentar je ono kako se kaze.
  O da, irelevantan.

  Ime: M
  26.02.2013 13:45
  RSE uvijek "izvjestava" uvijek isto i po starom obicaju.
  Nikad dobro, naravno, za narode koji slusaju/citaju tu propagandnu americku kucu (imamo more dokumenata na samoj stranici o tim "aktivnostima").

  Naravno, da je u ekonomskoj krizi najlakse podpaliti vatru za stvaranje neke "nezavisnosti", ili "nove republike", ili "demokratije" ili "proljeca"... (za ihegemonisticke Anglosaksonske interese).
  Situacija je uvijek i svugdje ista.
  Medjutim, upravo zbog ekonomije - i u samom bankrotiralom SAD rezimu glasovi za odcjepljenje su sve jaci (Teksas prednjaci!). Naravno nikad (a cak ni tad!) ova rezimska informativna kuca nece napisati koju rijec o tome.
  Bolje je lopticu prebaciti napolje - izvan bankrotirale imperije.

  Sto se tice prostora danasnje Vojvodine, jasno je da je to prostor oko kojeg su se odovijek lomila koplja.
  Naravno zbog plodne i lako obradive zemlje. (To je osnova, a sve ostalo je farsa)
  Ipak da pojedini standardni "srboljubi" i "natoljubci" sa RSE ne bi odmah poceli sa pljuvanjem "mrskih,necivilizovanih i divljih Srba" - treba ipak pogledati malo fakta:
  http://sh.wikipedia.org/wiki/Vojvodina

  Dakle, jos od revolucionarnih 1848-ih, Srbi koji zive na tom prostoru su htjeli postici ravnopravnost, a gazeni su i tlaceni od Madjara i Nijemaca.
  TEK u SFRJ - Vojvodina dobija status autonomne pokrajine u sastavu SR SRBIJE - a svi narodi koji zive u vojvodini i ravnopravnost.
  Medjutim, ocito prema bankrotiraloj imperiji, unistenje SFRj jos nije kompletno.
  "Teren" treba jos "balkanizovati" a narode posvadjati - te onda na miru iskoristavati (pljackai!) sva dobra sa tog prostora.

  Uz sve to, ocito je, da uz svesrdnu pomoc bankrotirale Anglosaksonske imperije - nekadanje fasisticke drzave i slugani, listom prelaze na stranu "pobjednika".
  Takodjer im i "prisajedinjuju" teritorije naravno uz neprikosnoveno pravo koristenja za SAD rezim.
  Najocitiji primjer je Njemacka.
  Nekada fasisticka sila, a da nas klasicna marioneta bankrotiralog SAD-rezima - dobila je ipak jedan dio "njemackih teritorija" (tj. "uticaja").
  Naime, "nezavisna" Slovenija i Hrvatska su se bukvalno vratile u "poziciju" - "Deutsche lebens raum" - tj. "Njemackog zivotnog prostora", jer te vazalne (bankrotirale) banana-drzave i nemaju sta da kazu.

  Vojvodina je takodjer znamo faktima - bila "deutsche lebens raum" (uistinu i Madjari su je koristili i tlacili druge, dok su bili dovoljno jaki)
  A Njemacka i nije sama, naravno...
  A ekonomija (pljacka naroda!) je uvijek razlog...
  Bez obzira na sve - jasno je da je jedino u igri veliki napad - i to na RUSIJU.
  To je definitivno konacni cilj.
  Bankrotirala anglosaksonska imperija, sa svom svojom soldateskom uz nevidjeni (Gebels je pocetnik) propagandni aparat cini SVE da oslabi uticaj RUSIJE, a pocelo je previse toga u Vojvodini sa kupovinom NIS... pa onaj Juzni tok...
  Naravno da Anglosasi i njihove Germanske marionete - nemaju nista licno protiv Srba.
  Oni im samo stoje na putu.
  Razbijanje SFRJ, kao i gazenje SRBA i SRBIJE, te postavljanje najvece vojne baze izvan SAD na Kosovu, uz budalasti "americki raketni stit" - jeste samo koracic do konacnog napada te nove fasisticke i bankrotirale sile.
  ***

  Naravno da svaki region ima pravo da se razvija, ali jasno je da bankrotirali Anglosaksonci farsu od "demokratije, humanitarizama i ljudskih prava" - koriste jedino i iskljucivo za imperijalnizam, pljacku i zlocine najgore vrste.
  To gledamo u reprizi evo zadnjih 30tak godina!

  Dakle jedino u svijetlu svega, dakle i istorije i ekonomske krize i bestijalnog napada Anglosaksonaca na cijeli slobodni Svijet - treba posmatrati i dogadjaje tipa "Vojvodina republika".
  Odgovor

  Ime: Milivoje Radaković
  26.02.2013 17:10
  Nemam nameru da čitam sve ovo, ali me interesuje da ispljunete podatak o tome koliko (ne mora tačno) Teksašana podržava secesiju?
  Odgovor

  Ime: M
  26.02.2013 21:49
  Pa zasto vi "gospodine" Milivoje, ne "ispljunete" nekad za promjenu neki podatak?
  ***
  Dakle, nemam namjeru da vam "ispljuvavam" podatke, specijalno sto su isti lako dostupni.
  Uzgred, nisu savezne drzave ("republike") cak ni glavna podijeljenost... "Vaznije" i krupnije podjele su one koje se baziraju na rasi, porijeklu, jeziku, stalezu...
  To je TEK pravi razlog za pravljenje "republika" ili "proljeca" - naravno u bankrotiralom SAD rezimu.
  Odgovor

  Ime: kaca
  28.02.2013 23:35
  Pa kad su lako dostupni, dajte neku cinjenicu, nesto..lepo Vas covek moli..
  Odgovor

  Ime: Bobi
  28.02.2013 00:59
  Da mister M.
  I ja sam za to cuo. Uostalom sta ce Teksas u SAD-u kad im je bolje uz Meksiko, culi da im se sijesta placa.
  Odgovor

  Ime: Milivoje Radaković
  28.02.2013 17:07
  Govorka se da će prvo sačekati da Kosovari probiju led, tj. da se vrate matici Srbiji, a onda će i oni da se prisajedine Velikom Meksiku ,)
  Odgovor

  Ime: Milivoje Radaković
  27.02.2013 17:02
  Ja sam te iste nebuloze (ama' iste!) slušao još ranih 90-tih!
  Jadno i bedno...
  Odgovor

  Ime: malo morgen Grad: Skandinavija
  26.02.2013 15:00
  Marko @
  Ne bi bilo lose Markane da za svaki slucaj provjeris kokosinjac! Jer,mogao bi se u njemu kriti neki "ostrasceni"Amer !? A i zamrzivac bi mogao biti potencijalno mjesto skrivanja !? Provjeri,za svaki slucaj !

  Ime: Bocko Grad: Bukovo
  26.02.2013 01:23
  Na zalost iako ima ovde samo onih ljudi koji ne zive na severu Srbije, vec se javljaju oni iz bivsih JU republika sa kompleksom Srbije tj da ona bude sto manja! Vojvodina, ah da, tu je kovan prvi srpski dinar! Srpska Vojvodina. Vojvodini treba ukinuti autonomiju, jer autonimoja postoji za sta, od cega? Sve je to Srbija! Na zalost iskompleksiranih ljudi koji nisu iz Srbije a ovde se javljaju! Sve je to Srbija, Novi Sad ili Vranje...A Vi dizite galamu na forumima, obice Vam se o glavu, sto ste zustriji i ostriji to ste smesniji! Zivela Srbija!
  Odgovor

  Ime: Anonimni posjetilac
  26.02.2013 14:48
  Zbog te ideje velike Srbije je nestalo preko 100 000 ljudi a preko million raseljeno. Sta je ta ideja velike Srbije ikome pozitivno napravila osim onoj nekolicini na vrhu fasisticke piramide? Srbija iz godine u godinu gubi progresivnu i gradjansku svijest. Obrazovani i mladi ljudi koji bi mogli da doprinesu dizanju zemlje iz okova kriminala, fasizma, korupcije i nepotizma odlaze u tudje zemlje. Dok Srbija sve dublje tone u drustvenu i ekonomsku depresiju i samoizolaciju.
  Odgovor

  Ime: Vojvodjan Grad: Vojvodina-EU
  26.02.2013 08:49
  VOJVODINA NIJE SRBIJA! Niti bila, niti jeste - niti će biti! I to kažem ja - čiji su preci prisajedinjavali Vojvodinu Srbiji pre skoro sto godina. A znate zašto? Zato što ni onda ljudi nisu ni sanjali da se pripajaju nekom drugom gospodaru - već da budu RAVNOPRAVNI. Da ih Srbija uvažava i poštuje. Pitam ja Vas: šta je ostalo od Vojvodine i njenog miraza koji je unela u zajedničku državu? Ništa! Od nekad jednog od najperspektivnijih regiona Evrope - danas smo zahvaljujući Srbiji na samom dnu. I bićemo, dokle god smo sa Srbijom. E, pa neće moći. A ja moram da ispravim grešku mojih predaka, koji su bili toliko lakoverni. Kakva ''majka'', kakva ''braća'' - nikad nisu ni bili; to je bio plod samo nečije lepe mašte. U se, i u svoje kljuse. Da smo otišli kad i Slovenci, gde bi nam danas bio kraj.
  Odgovor

  Ime: mia Grad: ns
  28.02.2013 23:38
  kad je to vojvodina bila jedan od naperspektivnijih regiona Evrope? Prosvetlite nas. Mora da tad nisu postojale ni nemacka ni Francuska, nii VB...dajte nam taj podatak, evo crkavamo od nestrpljenja. Sta je ovo? Crtani film?
  Odgovor

  Ime: Bocko Grad: Bukovo
  26.02.2013 17:51
  Vidi se da nisi iz Vojvodine. Srpska Vojvodina, uvek bila, uvek ostala. Ne daj se SRBIJO!
  Odgovor

  Ime: Milivoje Radaković
  26.02.2013 21:47
  Joj, ovo je težak oblik izliva DSS-a na mozak!
  Hitno na umivanje hladnom vodom!
  Odgovor

  Ime: Anonimni posjetilac
  26.02.2013 15:50
  Prvo jahrane pogledaj gdje je Vojvodina, posto neznas ni ulice u Novom Sadu.
  Odgovor

  Ime: Bocko Grad: Bukovo
  27.02.2013 00:18
  Sto smo Vam mi krivi pa ste isfrustrirani. I dalje zelite da otimate! Dosta vise, nema vise, morate to jednom znati! Prpsla su ta vremena!
  Komentari stranica of 3
      Naredni 
  Novi serijal RSE
  Vaš JavaScript je isključen ili imate staru verziju Adobe Flash Player-a. Preuzmite posljednju verziju Flash Player-a.
  "Perspektiva": Prva epizoda – Podgoricai
  || 0:00:00
  ...  
   
  X
  24.04.2016
  RSE u saradnji sa NED emituje TV serijal o omladini i najosjetljivijim društvenim temama na Balkanu. U novom ciklusu Serijala razgovaramo sa mladima Podgorice. Voditelj je Marčelo. Producent je Mebius film iz Sarajeva.