Petak, 29. april/travanj 2016, 14:06 CET

  Srbija

  Vojno vazduhoplovstvo Srbije čeka modernizaciju

  Pripreme za aero miting
  Pripreme za aero miting
  Vojno vazduhoplovstvo Srbije, koje ovih dana obeležava sto godina postojanja, u sve je lošijem stanju zbog čega se kao jedno od rešenja poslednjih godina pominje kupovina novih aviona. U vremenu ekonomske krize takav projekat je preskup za Srbiju pa će, po svemu sudeći, taj rod vojske još čekati na modernizaciju.   

  Na stotu godišnjicu od osnivanja vojnog vazduhoplovstva Srbije u Beogradu će biti održan aeromiting na kom će 100.000 posetilaca videti najmodernije avione vojski Sjedinjenih Američkih Država, Rusije, Francuske i drugih zemalja zapadne Evrope, dok će domaći piloti umeće pokazati na letelicama starim više od 25 godina kojima se bliži kraj upotrebnog roka.

  Major Milomir Miljković (44), pilot MiG-a 29 i pripadnik 101 lovačke eskadrile Vojske Srbije, nakon što je tri dana pred veliku proslavu jubileja sa kolegama završio generalnu probu pred nastup na Aerodromu Batajnica, za RSE kaže da su vazduhoplovi koje koristi vojska bezbedni ali da je jedan od problema njihova starost.

  Milomir Miljković u razgovoru sa Zoranom GlavonjićemMilomir Miljković u razgovoru sa Zoranom Glavonjićem
  x
  Milomir Miljković u razgovoru sa Zoranom Glavonjićem
  Milomir Miljković u razgovoru sa Zoranom Glavonjićem
  „Vazduhoplovi MiG 29 na kojima mi letimo su zaista vrhunski ali je oprema po pitanju naoružanja i upravljanja avionom zastarela. Znači da bi u svakom pogledu trebalo da nabavimo nove avione. Izvršavamo redovne zadatke i na ovima koje imamo ali po pitanju rezervnih delova ima malo problema. Pošto su dosta stari znaju često i da se kvare, što znači da imamo problem sa održavanjem. Sada se u varijantama eventualne nabavke pominje MiG 29M2, koji je nastao usavršavanjem MiG-a 29, i kada bih ja kao pilot mogao da biram izabrao bih taj avion. To, po meni, ne bi bio loš izbor.“    

  Najbolje što ima srpsko vojno vazduhoplovstvo su četiri MiG-a 29 koji su od Rusije kupljeni daleke 1987. godine i kojima je vek upotrebe 30 godina.

  Na vojnom Aerodromu Batajnica dežura par aviona MiG 21 koji su u redovnim okolnostima trenutno zaduženi za zaštitu vazdušnog prostora Srbije.

  Eskadrili MiG-ova 21 resurs ističe početkom 2013, a na pistama batajničkog i drugih vojnih aerodroma su i avioni Supergaleb G4 i Orao od kojih polovina zbog istrošenosti ne može da poleti.

  Veliki problem u vremenu ekonomske krize je i manjak avionskog goriva zbog čega vojni piloti godišnje u proseku imaju po 20 sati naleta, dok je svetski prosek 100 do 150 časova.

  General Ranko Živak, komandant Vazduhoplovstva i protivvazdušne odbrane Vojske Srbije, kaže za RSE da se razmatraju opcije za budućnost.

  „Tražimo najbolje rešenje kako u našoj vojsci zameniti avion MiG 21 koji je evidentno svugde u svetu na zalasku karijere. To je stvar izbora odgovarajućeg aviona i njegovih karakteristika. Naravno da ima i svoju ekonomsku stranu, to je jako važno pitanje, ali svakako tu je bitan i politički aspekt. Naši vazduhoplovi MiG 29 biće u operativnoj upotrebi narednih osam do 10 godina. Nesporno je da su oni snaga koja će ostati i koja će biti korišćena za kontrolu i zaštitu suvereniteta vazdušnog prostora Srbije.“    

  (FOTOGALERIJA: Pripreme za aero miting na Batajnici)


  Kada su počele priče da bi Srbija mogla da kupi nove lovce saznalo se da su iz sveta stigle ponude najvećih proizvođača za američki F-16 i F-18, ruski MiG 35 i Sukhoi Su30, francuski Rafal, švedski Gripen, Eurofighter, kao i kineski borbeni avion JF-17.

  Za jednu eskadrilu od 12 do 16 aviona Srbiji bi bilo potrebno oko milijardu evra jer se na svetskom tržištu njihova cena, u zavisnosti od aranžmana i isporuke rezervnih delova, kreće izmedju 50 i 100 miliona evra. 

  Vojni analitičar Ljubodrag Stojadinović smatra da cena takvog projekta daleko prevazilazi mogućnosti Srbije.

  „Budžet može da bude sredstvo samo za servisiranje ovoga što sada imamo, za remont nekih aviona, dok bi neka vrsta kupovine bila ulaganje u nešto što će brzo zastareti. Jer Srbija nije u moći da kupi najnovije generacije vazduhoplova, znači da je prinudjena da kupuje već raubovane avione. U tom smislu mi smo u tehnološkom zaostatku od 40 ili 50 godina.“

  Na zvaničnom brojnom stanju u Vojsci Srbije je oko 80 borbenih aviona, a osim MiG-ova 29 većina je nabavljena od 1960-ih do 1990-ih godina i uskoro im ističe rok trajanja.

  Aleksandar Vučić, ministar odbrane, rekao je za RSE da će se u naredne dve godine ozbiljno rešavati problem zastarelosti vojne avijacije.

  „Ono što mogu da vam kažem je da ćemo imati veoma važnu izgradnju infrastukturnog objekta za srpsku avijaciju. A sve ostalo ne bih smeo da govorim pošto spada u domen vojne tajne.“ 

  Prema tumačenju vojnih stručnjaka, ovim je najavljena izgradnja hangara za vazduhoplove koji se nalaze na batajničkom aerodromu dok je kupovina novih aviona na „dugom štapu“. Do kupovine novih, piloti vojske Srbije leteće na letelicama starim i po 30 godina.

  Sandra Radovanović u razgovoru sa Zoranom GlavonjićemSandra Radovanović u razgovoru sa Zoranom Glavonjićem
  x
  Sandra Radovanović u razgovoru sa Zoranom Glavonjićem
  Sandra Radovanović u razgovoru sa Zoranom Glavonjićem
  Sandra Radovanović (24), jedna od tri žene pilota u Vojsci Srbije, kaže za RSE da je prvi avion koji je zadužila Supergaleb G4.

  „Iako je avion kojim pilotiram star on je savršeno funkcionalan. I tu nema nikakvih problema. Vazduhoplovi su ispravni i to je najbitnije jer je bezbednost na prvom mestu. Ne mogu da vam kažem šta bi se promenilo ako bi dobili neke nove avione, ali znam da mnogo volim MiG 29. To mi je zaista fascinantan vazduhoplov i volela bih da se oprobam na njemu. E sad, hoće li mi se posrećiti ili ne, to ćemo videti...“  

  Jedna od opcija za vojno vazduhoplovstvo je modernizacija Supergaleba G-4, pre svega digitalizacijom i ugradnjom savremene elektronike kako bi se stvorili uslovi za obuku pilota koji bi mogli da lete na novom borbenom avionu.

  Vojni analitičar Ljubodrag Stojadinović zaključuje da bi jedno od rešenja moglo da bude i ono koje su primenile neke druge države.

  „A to je da se za čuvanje neba iznad Srbije angažuju vazduhoplovne snage nekih drugih zemalja. Ili da to bude neki savez koji će garantovati bezbednost našeg vazdušnog prostora a da se istovremeno ne ugrozi takozvani status vojne neutralnosti Srbije.“

  Dok Vojska Srbije čeka na odluku o modernizaciji ili neko drugo rešenje za Vazduhoplovstvo, njeni pripadnici i publika u Srbiji najmodernije vazduhoplove moći će da vide 2. septembra na jubilarnom medjunarodnom aeromitingu „Batajnica 2012“.

  United States Air Force (USAF) učestvovaće sa avionima Lockheed Martin F-16C/D Fighting Falcon i Boeing KC-135R Stratotanker, Vojno vazdušne snage Rusije (VVS) sa letelicama MiG-35 i akrobatskom grupom „Striži“ na avionima MiG 29, Mađarska sa vazduhoplovima Gripen, a Italija predstavlja Eurofighter Typhoon.

  Iz Austrije i Rumunije dolaze helikopteri Sikorsky S-70A Black Hawk i  IAR-330 Puma, dok Slovenija predstavlja školski avion švajcarske proizvodnje Pilatus PC-9M Hudournik.

  Zoran Glavonjić

  Novinarsku karijeru počeo je 1995. u informativnoj redakciji beogradske televizije Studio B. Radio je u beogradskom listu "Dnevni telegraf" i u dnevniku "Glas javnosti." Na RSE je od avgusta 2000. godine.

  Ovaj forum je zaključen
  Sortiranje komentara
  Komentari
       
  Ime: Kole
  03.09.2012 20:02
  Zasto mi brisete komentare. Dali VB radi za vas pa mu dozvoljavate da poziva na sjecu srba po Srbiji, a nama obicnim smrtnicima zabranjujete da napisemo i komentarisemo protiv? Cudna ste vi skupina na SE!

  Ime: Domingo
  01.09.2012 17:10
  Gdje nestadose onoliki avioni koje je bivsa JNA odn sadasnja srbijanska vojska iz patrijotskih razloga "oslobodila",odn opljackala i odnela za Srbiju. Jedan dio ovih letilica je ostavila pravoslavcima u Bosni,koje propadaju i stoje neiskoriscene u
  okolici Banja Luke. Sve ove skupocene letilice su kupljene novcem SVIH GRADJANA bivse Jugoslavije. To je ta balkanska muka - das novac za naoruzanje da te mogu lakse srpski Tatari i Huni bombardirati po glavama.

  Ime: realnost
  01.09.2012 16:11
  Kada bi Srbija kupila 12 novih aviona mogla bi nakon toga proglasiti bankrot.
  Odgovor

  Ime: Anonimni posjetilac
  01.09.2012 22:40
  Pa sto se tebe to tice? Pustite nas da bankrotiramo i da ne kupimo F-16 avione.

  Ime: viza za pakao
  31.08.2012 10:31
  Kradjom aviona bivseg RV i PVO i unistavanjem SOKOLA u Mostaru je jedan od strateskih ciljeva koje je ondasnja Armija imala za cilj. Nazalost Piloti (skolovani nasim parama) odigrase sramnu ulogu u tom periodu.

  Ime: VB Grad: Beoograd
  30.08.2012 17:23
  Mi smo stvarno cirkus a ne drzava,u kojima se jedni igraju,a drugi gledaju,dok niko ne radi bilo sta smisleno i korisno.Ova drzava je izgubila sve ratove,mada je bila vojno i tehnicki mocna,jaka itd.,i tsl..U te stvari su slupani veliki novci kojima smo jedni druge pobili i ranili.Sta smo uradili da nahranimo gladne,napojimo zedne,privedemo prosvesceniju neuke?
  Da li bi nova vlada bila manje vazna u svojim ocima da je godisnjicu avijacije obelezila komemoracijom nad svim ljudima i sredstvima koja su uludo zrtvovana i kojima su pocinjeni zlocini?U Sava centar ili Dom garde,veliku akademiju sa stranim izaslanicima,dobro pripremljenim referatom prigodnim programom,izlozbom i dosta!U zemlji nam preti glad,a mi bi da obnavljamo avijaciju,a nemamo cime da gasimo pozare.Cekamo Ruse da se smiluju i posalju nam neko sredstvo(koje nije dzabe) tek kad su ugrozeni njihovi interesi na jugu Srbije ili prema Crnoj Gori,umesto da sa komsijama imamo dogovor,da brat bratu-kako je red i tradicija-priskoci u pomoc.Hrvati su pomagali komsiluku pa bi i nama da ima malo vise mozga medju nazovi-drzavnicima!Vazno je da mi spasavamo Hilandar i manastire na Halkidikiju koji ne gore bozijom voljom nego ljudskom rukom podmetnuto...
  To me sve podseca na onu tugovanku sa bivsom prvom damom zajednicke drzave:jadna mala bogatasica nema pasos,licnu kartu,vila(?!)prokisnjava...suza mi suzu stize.Nakon silne epopeje,gLjajic odusevljeno nosi licna dokumenta i gospodja kaze kako sad moze da putuje,a ne pominje da treba pre toga da opravi krov u kuci u kojoj zivi.
  Podjednako je zalosna i prica o nekad demokratskoj stranci koja se tako i toliko enormno obogatila da svom sirotom predsedniku moze da placa 50000 eura za godisnju kiriju.Niko-ni predsednik ni stranka-ne rekose da te pare mogu da priloze u fond za ciscenje kanala za navodnjavanje,posto su vec dosta toga prisvojili."Demokratski"gradonacelnik Beograda raspolaze nasim novcima kao da su njegovi,a mi cutimo kao stoka,tako daleko od gradjana koji znaju sta su im prava i duznosti,sta prioriteti,kako se stvara normalna zajednica civilizovanih ljudi...
  Da je srece-da se vratim na temu-pa da konacno neko lupi sakom o sto:toliko ste ratovali,toliko zla naneli,da sledecih 10,20,50 godina,nema oruzja,avijacije i ostalih karakondzula.Ako druge drzave mogu da koriste strane usluge za cuvanje neba,mozemo i mi.Samo da nam cuvari ne budu Rusi!
  Odgovor

  Ime: Kole
  01.09.2012 18:10
  Gospodine VB, Stari Beogradjanine, Vojvodjanine ili kako se sve ne predstavljate vi ste stvarno cirkus na ovim stranicama. Vec sam vam rekao da ako mrzite Srbiju, to je vasa stvar. Ako pozivate na sjecu gradjana Srbije sabljom ili pozivate da se izadje na ulice sa bezbol palicama i krene na rusenje vlade, to je isto vasa stvar i stvar urednika ovog portala koji dozvoljava izlive mrznje i poziv na ubistvo i terorizam. Smjesno je da tek nakon sugestija citalaca urednik skine vase nacionalisticko soinisticke urlike protiv Srbije, ali i to je vec neki pomak za SE. Dakle bavite se stvarima koje vas najvise zanimaju a to su Bosnjacki vilajet iz koga dolazite i tamo mozete isto da mrzite koliko hocete. O tome da je Srbija izgubila ratove pricaju na tako jednostavan nacin samo hrvatsko-muslimanski nacionalisti. Koje ratove? U sloveniji nije ni bilo rata. Prema danasnjim dokumentima niko i nije zelio sukobe, pa i vojnike su bez municije slali na granicu. U Hrvatskoj dok je Srbija bila angazovana u ratu, Hrvati su uspjeli samo oko Pozege da protjeraju civilno stanovnistvo sto se smatra prvim masovnim protjerivanjem civila na ovim prostorima. Dakle dok je Srbija bila angazovana u Hrvatskoj, kao djelu Jugoslavije, Hrvatska nigdje nije imala nikakvih uspjeha. Kad se Srbija povukla, sve je bilo drugacije. Pa i za Oluju je Tudjman trebao odobrenje od Milosevica, sto je i sam Hrvoje Sarinic potvrdio, rjecima da se Milosevic nece mjeseti. Dali to smatrate izgubljenim ratom? Zasto Tudjman nije zauzeo i Podunavski dio. Prema njegovim izjavama bojao se ulaska Srbije u rat, pa se krenulo u mirnu integraciju tog djela. U BiH Milosevic je uvijek radio pritisak na Karadzica da prekine rat i dodje do nekog resenja. Citav problem je sto je Karadzic trazio 65 % teritorija, ali se ipak zadovoljio sa 50%. Ni ovo srbi nebi dobili da nije bilo Srbije iza njih. Da je Milosevic htio drugacije, pustio bi da i u Bosni dodje Bosanska Oluja i da nestane i u BiH srpskog naroda. Dakle dobijena je RS sto ne vidim kao izgubljenu bitku. Jedinu bitku koju je Srbija izgubila je bitka za Kosovo, protiv NATO-a. Dakle ovo su cinjenice, a vasa muslimanska propaganda moze da prica sto joj je drago.
  Odgovor

  Ime: VB Grad: Beograd
  01.09.2012 19:35
  Svaki vilajet je dobar ukoliko nije zauman,poput ovoga iz koga vi pisete.Sramota je kad neko nekoga mrzi zbog vere i nacije,ali je uzasno kad neko ne moze da podnese da pripadnici ljudskog roda iste ili slicne vere i nacije ne misle isto.
  Mada,takvi kao vi me teraju da se stidim casnih hriscanskih srpskih rodjaka.Ako su pravoslavni Srbi na ovo bulaznjenje spali,nije cudo sto nam je ovako kako jeste. Da ste razumniji,videli bi da se uglavnom oko mnogo cega slazemo,osim oko interpretacije i nekritickog koriscenja izvora sa interneta.Medjutim,vas ne interesuje tudje misljenje.Vi imate svoje predrasude i predubedjenja(uglavnom pogresna)iz kojih ne mozete izaci i vi uzivate jedino u monologu ili u pohvalama istomisljenika.Covek,a nesposoban za razgovor,kako to tuzno zvuci!
  Odgovor

  Ime: Anonimni posjetilac
  30.08.2012 19:48
  Vi jeste (cirkus )druge ostavite da to sami kazu
  Odgovor

  Ime: VB Grad: Beograd
  30.08.2012 22:13
  Dragi prijatelju,ukoliko vam treba sparing partner da ucite da razgovarate i polemisete-nemam nista protiv da to budem ja,u granicama mogucnosti i znanja.
  Da biste se istakli,treba da znate sta zelite da kazete i da izbegnete licne uvrede i prepucavanja.Vi o meni znate suvise malo da bi rekli da sam cirkus(sta god to znacilo),alli o onome sto ovde napisem,mozete slogodno i nasiroko da elaborirate.Pod pretpostavkom da to stvarno mislite,da treba da se istaknete i zaradite poene ili pare.I,naravno,da vam je jasno o cemu je rec i sta stvarno jeste patriotizam,a sta slepo samoljublje Snezanine macehe za koju znamo da nije najlepsaJeste li sigurni da nasoj zemlji vise koristi moja izmucana istina(odnosno vrh ledenog brega,ispod koga su tone lazi,opstih mesta i mitomanije)ili vasa slepa i nekriticna ljubav koja kritike trpeti ne moze?Cak i kad su istinite!.
  Odgovor

  Ime: Anonimni posjetilac
  31.08.2012 15:31
  Vama treba phisloloska podrska ragovorom ako ni to ne da rezultate trebate preci na farmakologiju vase stanje je zaprinjavajucu i do te mjere konfuzno tako dase u vama krije vise
  psiho problema od hipokondrije do halucinacija zakljucujem iz
  odgovora na moj komentar koji je toliko kratak i jasan tako da nebi trebao prestavljati problem onima koji dobro rasudjuju
  Odgovor

  Ime: VB Grad: Beograd
  31.08.2012 18:57
  Postovani,
  sta ce meni bilo sta ili bilo ko,kad imam vas.I to besplatno!Strucna a anonimna dijagnoza-vi ste bas hriscanin,patriota i covekoljubac.Samo,kad ste sve tako lepo i suvereno rastolkovali,treba da zakljucite da se sa ludima nije zamajavati i prestanite da citate i komentarisete nesto tako zabrinjavajuce.Mozda da predlozite urednicima i moderatorima ovog sajta da prestanu da uznemiravaju gradjane publikovanjem bolesnih izliva moje malenkosti-naravno,to bi valjalo da potpisete jer bi bila steta za Urbi et Orbi,da se ne zna kakve sve mudrace imamo.
  Mene neka ubije hipohondrija(?!)ali sam malo sta od tog jasnog a kratkog razumela.Ali trudicu se i mozda i popraviti!Dok ste vi zivi i zdravi,mozda i za mene ima nade?
  Odgovor

  Ime: VB Grad: Beograd
  01.09.2012 09:43
  Dragi Dejane,nije bitno ima li za mene nade,vazno je da li za ovu jadnu zemlju ima spasa.Ja volim onu paradoksalnu nazovi-mudrost Nikole Pasica:spasa nam nema,necemo propasti,ali to nije dovoljno da bi ovo bila pristojna drzava,dostojna nas,nase dece i svih dobrih ljudi
  Ako vi mislite da je ovo pravo vreme za avio mitinge,za placanje skupih stanova propalim funkcionerima,mesanje gradske i sopstvene kase,mozda bi trebali da razmislite i o svom spasu i nadi za prezivljavanje,ukoliko zivite u ovoj lepoj ali nesrecno vodjenoj,cuvanoj i pazenoj zemlji.
  Odgovor

  Ime: dejn za vb Grad: bg
  31.08.2012 19:59
  Ne za Vas nema nade!!!!!!!!!!!!!

  Poslušajte: Program za Srbiju

  Galerija

  Fotogalerija Karikature Predraga Koraksića Coraxa

  Jedan od najprepoznatljivijih karikaturista u Srbiji Predrag Koraksić Corax stalni je saradnik Radija Slobodna Evropa i jednom sedmično objavljujemo njegov komentar političkog života Srbije bez reči.

  Srpski s mukom

  Pančić: Gužva na listiću

  Šta god da nas čeka, bolje je da dođe što pre. Posle ove nedelje, kao ni posle prethodnih izborih nedelja u prethodnih četvrt veka, niko u Srbiji neće imati izgovor da nije imao mogućnosti da bira i da se pita, piše u kolumni Teofil Pančić
  Dalje/More
  Novi serijal RSE
  Vaš JavaScript je isključen ili imate staru verziju Adobe Flash Player-a. Preuzmite posljednju verziju Flash Player-a.
  "Perspektiva": Prva epizoda – Podgoricai
  || 0:00:00
  ...  
   
  X
  24.04.2016
  RSE u saradnji sa NED emituje TV serijal o omladini i najosjetljivijim društvenim temama na Balkanu. U novom ciklusu Serijala razgovaramo sa mladima Podgorice. Voditelj je Marčelo. Producent je Mebius film iz Sarajeva.

  Njujork pohapsio članove bandi

  Američke vlasti privele su više od stotinu osoba osumnjičenih da su članovi bandi u Njujorku, u okviru - kako navode - najveće racije na tu vrstu prestupnika u istoriji tog grada.

  Još jedna neuspela proba Pjongjanga

  Severna Koreja je po svemu sudeći testirala raketu srednjeg dometa, koja se srušila nekoliko sekundi posle poletanja,

  Usporila američka ekonomija

  Američki ekonomski rast usporio je u prvih nekoliko meseci 2016, a najveća svetska ekonomija rasla je po skromnoj godišnoj stopi od 0,5 odsto.