Utorak, 03. maj/svibanj 2016, 03:11 CET

  Bosna i Hercegovina

  Vlasti BiH i slučaj 'Sejdić-Finci': Tri godine kontriranja Strazburu

  Jakob Finci i Dervo Sejdić
  Jakob Finci i Dervo Sejdić
  U subotu, 22. decembra navršilo se tri godine otkako je država BiH dobila presudu u slučaju Sejdić - Finci, odnosno, otkako nije provela odluku Evropskog suda za ljudska prava i nije otklonila diskriminatorske odredbe iz Ustava. Dervo Sejdić i Jakob Finci podnijeli su predstavke zbog nemogućnosti da se kao pripadnici romske, odnosno jevrejske nacionalne manjine kandiduju za članove Predsjedništva BiH i Doma naroda Parlamenta jer ustavne odredbe predviđaju da se u ove državne organe mogu kandidovati samo pripadnici konstitutivnih naroda - Bošnjaci, Hrvati i Srbi.

  Kada je Evropski sud za ljudska prava objavio presudu Sejdić - Finci protiv BiH, izgledalo je da će posao na njenom provođenju biti mnogo jednostavniji. S obzirom da Ustav predviđa da se u Predsjedništvo BiH bira jedan Srbin iz RS, odnosno po jedan Bošnjak i Hrvat iz Federacije, za sudsku odluku bile su potrebne male izmjene, smatra jedan od podnosilaca tužbe Jakob Finci.

  „Meni je bilo vrlo logično da se samo malom izmjenom koja će pisati da se biraju jedan član Predsjedništa iz RS-a i dva člana iz Federacije, od kojih više od jednoga ne može biti pripadnik istog konstitutivnog naroda ili grupe ostalih, taj problem lako može biti riješen. Međutim, mi smo od nečega što je bilo jednostavno, napravili novi problem. Mi smo sada napravili problem ’ravnopravnosti’ hrvatskog naroda u BiH - jer su nakon šest godina što u Predsjedništvu u ime hrvatskog naroda sjedi gospodin Željko Komšić, hrvatske političke stranke zaključile da one nisu zastupljene u Predsjedništvu jer nije izabran niko iz HDZ-a ili HDZ-a 1990. jer se čini da je to preduslov da bi mogao nacionalno da se pišeš kao Hrvat“, kaže Finci.  

  Božo LjubićBožo Ljubić
  x
  Božo Ljubić
  Božo Ljubić
  Stav predstavnika hrvatskih političkih stranaka prenosi lider HDZ-a 1990. Božo Ljubić, koji istovremeno na pitanje da li se presuda provodi zbog međunarodne zajednice ili BiH, kaže:

  „Ako ispravno odgovorim na to pitanje da to radimo radi BiH, onda ćemo ispuniti uvjete iz presude koje traži Sud u Strazburu, ali ćemo isto tako riješiti i pitanja koja BiH opterećuju u ovom momentu kada je u pitanju pozicija konstitutivnih naroda. I to je naš pristup. Parafrazirajući Voltera - dragi su mi Sejdić i Finci, ali još mi je draži hrvatski narod.“

  Političke partije su proteklih godina iznosile različite prijedloge za provođenje presude, međusobno suprotstavljene. Bez rezultata je ostala i skupštinska komisija  u kojoj su bile zastupljene sve parlamentarne stranke. Nisu prihvaćeni amandmani dva HDZ-a u Parlamentu, dogovor SDP - HDZ je izazvao brojne reakcije i pravu pobunu nevladinih organizacija.

  Jednostavan zahtjev suda

  Za sada je najčvršći dogovor lidera stranaka postignut u Mostaru (na osnovu dogovora SDP-a i SNSD-a)  u novembru mjesecu 2012., kojim su definisani neki osnovni principi.

  Među njima se navodi kako treba osigurati da pripadnici jednog naroda ne biraju predstavnike drugog u Predsjedništvo i Dom naroda BiH. Presuda se, umjesto provođenja, iskomplikovala različitim političkim stavovima, kaže Finci:

  „Sud u Strazburu je tražio nešto vrlo jednostavno. Tražio je jednakopravnost svih građana u kandidovanju za mjesto u Predsjedništvu i za mjesto u Domu naroda, a nije tražio ni da predstavnik ostalih sjedi u Predsjedništvu, niti da predstavnik ostalih mora sjediti u Domu naroda, da bude izabran. On samo mora imati mogućnost kandidovanja, i to je sve. I zbog toga se čudim da o tome tri godine nije postignut dogovor, koji nas izuzetno mnogo koči jer je sada i EU, pored Vijeća Evrope koje je to davno reklo, rekla da nema ni naše kredibilne aplikacije za članstvo u EU dok ne implementiramo odluku.“

  Ono što je karakteristično za BiH, izostanak političke volje, pokazalo se i na primjeru neprovođenja odluke Suda za ljudska prava, smatra profesor Mile Lasić.

  „Elite su spremne tumačiti ovu obvezu onako kako njima odgovara. I nije tu samo riječ o slučaju Sejdić-Finci, odnosno o Romima i Židovima. Suštinski se pak radi o tome da se otvara prostor za respektiranje i onih identiteta koji sada nisu respektirani. Bez te aplikacije smisla i duha i odredbi presude, nitko nam neće dozvoliti da idemo dalje“, ocjenjuje Lasić.

  Novo, ozbiljno upozorenje je stiglo iz Vijeća Evrope koje najavljuje da neće priznati rezultate opštih izbora 2014. ukoliko se presuda ne provede. Jedan od podnosilaca tužbe Dervo Sejdić kaže:

  „Ja u to vjerujem, naročito ako međunarodna zajednica ostane čvrsta pri datom obećanju. Mislim da to ne ide u prilog nijednom od političara, ma koje opcije i kakvog mišljenja on bio, jer je time ugrožena i njihova lična pozicija, odnosno i njihova partijska pozicija.“ 

  Zbog diskiriminacije koja je upisana u Ustav BiH, stizaće i druge presude Evropskog suda. Prva se očekuje na osnovu žalbe dr. Ilijasa Pilava, koji se kao Bošnjak iz RS-a nije mogao kandidovati za člana Predsjedništva BiH.

  Gordana Sandić-Hadžihasanović

  sandicg+rferl.org

  Saradnik Radija Slobodna Evropa od 1996. godine. Trenutno uređuje emisiju "Na vratima Evrope", posvećenu evropskim integracijama i obavezama BiH na evropskom putu.

  Ovaj forum je zaključen
  Sortiranje komentara
  Komentari
       
  Ime: Eimen
  22.12.2012 14:19
  Bez obzira sto provodjenje odluke Evropskog suda za ljudska prava izgleda jednostavno, ono u sustini to zaista nije. Rjesenje jedne nepravde moze vrlo la(h)ko da kreira drugu.

  Evo recimo da smo prije posljednjih izbora imali rjesenje kakvim ga smatra Finci:

  "Meni je bilo vrlo logično da se samo malom izmjenom koja će pisati da se biraju jedan član Predsjedništa iz RS-a i dva člana iz Federacije, od kojih više od jednoga ne može biti pripadnik istog konstitutivnog naroda ili grupe ostalih, taj problem lako može biti riješen."

  ... mi bismo danas u predsjednistvu imali Izetbegovica, Radmanovica i nekog novog "Ganica".
  Znaci rjesavanjem jedne nepravde bila bi napravljena druga, jos veca. Nigdje tu mjesta za Sejdica i Fincije svejedno ne bi bilo.

  Zbog toga teritorijalni izbog clanova predsjednistva izgleda najblizi nedostiznoj pravdi.
  Ako je crnoputi ljekar iz Gane Piter Bosman izabran na lokanim izborima za gradonačelnika grada Piran u Sloveniji, imali bismo sansu da se jednom i u BiH desi neko slicno cudo.

  Ime: Etno cirkus Grad: Etno drzava
  22.12.2012 12:01
  A zasto bi stranke ciji opstanak ovisi o medjuetnickoj i teritorijalnoj podjeli drustva prihvatile bilo kakve zakljucke suda koje bi trebale da od ove privatne prcvarnice knezevina, banovina i pasaluka naprave jednu modernu demokratsku drzavu sa jednakim pravima za sve gradjane?
  Gradjani se bolje angazmana protiv ovih na vlasti znajuci da se paraziti i kriminalci ne bi libili ni izazivanja novog rata samo da se zadrze na vlasti kao i stanje vjecne podjeljenosti dok istovremeno medjunarodna zajednica pasivno sjedi po strani vec godinama. Da li je ovo sah mat? Bojim se da jeste.
  Odgovor

  Ime: Santa
  23.12.2012 02:51
  Rodjace, nista se ti ne boj, zna Medjunarodna Zajednica sta radi ili ne radi. Sa tom tvojom modernom demokratskom drzavom sa jednakim pravima za sve gradjane, tacno je da bi se ukinule "privatne prcvarnice knezevina i banovina", ali bi "prcvarnica pasaluka" narasla.
  Odgovor

  Ime: za etno santa Grad: Etno drzava
  23.12.2012 13:09
  Torovsko razmisljanje torovske politike izazivanja straha i miniapokalipse jedno dosadno mantranje koje je pojelo i unistilo zivote vec jedne generacije te zapocelo podjelu i rat me uopste ne interesuje. Kada nesto originalno budes smislio javi se,do tada zivi u strahu od Alije, povratka sulejmana velicanstvenog i okupacije od strane vanzemaljaca. Bog , zdravo, allah imanet ili beeee beee. Nadji se, meni svejedno.
  Odgovor

  Ime: Santa
  26.12.2012 08:12
  Jarane, sretna ti Nova Godina!
  Sa Deda Mrazom ili bez njega, kako ti vise odgovara.
  Novi serijal RSE
  Vaš JavaScript je isključen ili imate staru verziju Adobe Flash Player-a. Preuzmite posljednju verziju Flash Player-a.
  "Perspektiva": Druga epizoda – Podgoricai
  X
  01.05.2016
  RSE u saradnji sa NED emituje TV serijal o omladini i najosjetljivijim društvenim temama na Balkanu. U novom ciklusu Serijala razgovaramo sa mladima Podgorice. Voditelj je Marčelo. Producent je Mebius film iz Sarajeva.