Dostupni linkovi

Vlada RS odobrila stečaj u zvorničkoj fabrici Birač


Sastanak u Vladi o Biraču, foto: Gojko Veselinović
Sastanak u Vladi o Biraču, foto: Gojko Veselinović
Vlada Republike Srpske je, na prijedlog Koordinacionog tima za nastavak poslovanja Fabrike glinice "Birač" iz Zvornika, dala saglasnost Poreskoj upravi ovog entiteta da se u ovoj fabrici pokrene stečajni postupak.

Predsjednik Koordinacionog tima, ministar finansija Republike Srpske, Zoran Tegletija, kaže da je stečajni postupak jedino moguće rješenje za spas ovog preduzeća.

"Stečajni postupak smo pokrenuli jer smo sigurni da je to jedini način da se utvrdi stvarno stanje u Fabrici glinice `Birač`, s obzirom na veliki broj povezanih lica, gdje se danas veoma teško može znati gdje se imovina `Birača` sve nalazi, budući da su vlasnici Fabrike od nje napravili samo jednu veliku ljušturu", rekao je Tegeltija novinarima.

Tegeltija je, u subotu nakon sastanka članova Koordinacionog tima sa premijerom Srpske Željkom Cvijanović u Banjaluci, naglasio da se samo stečajnim postupkom može obezbijediti sigurnost u procesu proizvodnje u "Birču", što je osnovni cilj Vlade Republike Srpske.

˝Ako bi bio zaustavljen proces proizvodnje u 'Birču', veoma bi ga teško mogli tehnološki pokrenuti i došlo bi se u problem i sa kupcima I sa dobavljačima˝, istakao je Tegeltija.

Inspektori MUP-a, Poreske uprave, Deviznog inspektorata i Republičke uprave za inspekcijske poslove, od 2. aprila vrše kontrolu u Fabrici glinice. Koordinacioni tim upoznao je predsjednika Vlade RS, Željku Cvijanović o tome šta su istražni organi uradili u ovom periodu i do kojih su podataka došli.

"Riječ je o složenim istragama koje će trajati veoma dugo. Potrebno je da se često informišemo oko toga šta smo do sada zaključili i koje korake treba preduzimati u budućem periodu", rekao je Tegeltija.

Iako nije komentarisao nalaze inspektora, Tegeltija je napomenu da su i ranije vršene istražnje radnje ali nadležni nisu tu vidjeli ništa sporno.

˝Poreska uprava utvrdila je 2011. određene činjenice i o tome podnijela izvještaj tužilaštvu ali iz tužilaštva nisu našli potrebu da taj predmet otvori i te iste stvari se ponavljaju i u 2013. godini˝, kaže Tegeltija.

Do sada je koordinacioni tim Vlade RS utvrdio da ˝Birač˝ i njegova povezana preduzeća Poreskoj upravi ovog entiteta duguje oko 17 miliona konvertibilnih maraka, a Ministarstvu finansija 14 miliona.

Fabrika glinice dužna je i svojim radnicima, Željeznicama RS, Elektroprivredi RS, a dugovanja su velika i prema dobavljačima. Koordinacioni tim je utvrdio i da je preko nerezidentnih računa koji se nalaze na raznim egzotičnim lokacija do sada prometovane više od 180 miliona konvertibilnih maraka.
XS
SM
MD
LG