Dostupni linkovi

Vlada Crne Gore prodaje Institut u Igalu


Institut "Simo Milošević" u Igalu
Institut "Simo Milošević" u Igalu

Vlada Crne Gore odobrila je prodaju većinskog državnog paketa akcija Instituta “Simo Milošević” iz Igala britansko-američkom konzorcijumu International Wellness Group Limited za 10 miliona eura. Procijenjena vrijednost kompleksa je, međutim pet puta veća od iznosa koji je ponudio potencijalni kupac što je izazvalo burne reakcije u dijelu opozicije i NVO sektora.

No, po zakonu u ovakvim poslovima prvu i posljednju riječ daje Vlada tako da je nakon četiri tendera i samo jedne ponude prodaja Instituta gotovo završena stvar.

Šta potencijalni kupac Insituta u Igalu dobija za 10 miliona eura?

Dobija 56 odsto akcija, 200 hiljada kvadrata zemljišta, 80 hiljada kvadrata poslovnog prostora, lokaciju na 150 metara od plaže i kompleks koji ukupno vrijedi 65 miliona eura.

U pregovorima sa britansko-američkim konzorcijumom, koji je jedini dostavio ponudu, Tenderska komisija je usaglasila osnovne elemente ugovora i prodajnu cijenu od 10.025.306 eura i obavezu ponuđača da investira najmanje 50 miliona eura u roku pet godina od preuzimanja Instituta.

No obaveza investitora da uloži taj novac u Institut nije garancija da će tako i biti na šta opominje dosadašnje iskustvo sa gotovo svim stranim investitorima.

Toga se pribojava i Goran Tuponja, član skupštinske komisije za praćenje i kontrolu privatizacije:

„Skeptičan sam što se tiče realizacije investicija koje se tako daju ugovorom jer mi jednostavno nemamo dovoljno dobre mehanizme koji bi to kasniej ispratili ispunjavanje stavki iz ugovora. Generalno sam mišljenja da mi prelako i preobimno rasprodajemo našu najvrjedniju imovinu i često se pitam da li smo mi toliko nesposobni da sami upravljamo tom imovinom na jedan kvalitetan način nego moramo baš da je rasprodajemo.“

Za Savjet za privatizaciju ponuda britansko američkog konzorcijuma predstavlja dobar model valorizacije potencijala Instituta, budući da kako su objasnili obezbjeđuje prijeko potrebne investicije i znatno unapređuje osnovnu djelatnost Instituta.

No, u Savjetu za privatizaciju sjede i pojedinci koji su u bili protiv da se Institut da američko britanskom konzorcijumu.

„Ja sam definitivno na tom stanovištu da je trebalo ispoštovati stav lokalne uprave u Herceg Novom i da je kada je u pitanju valorizacija instituta trebalo potražiti nekog drugog, nekog ko zaista dolazi iz te branše i ko bi definitivno bio pravi investitor i garant da će institut opstati i u periodu koji slijedi i za generacije koje dolaze“, kaže predstavnik Unije slobodnih sindikata CG Srdja Keković.

Odmah po objavi informacije da je Vlada odlučila da proda Institut u Igalu za nešto iznad 10 miliona eura oglasila se SNP u Herceg Novom.

Iz kluba odbornika te partije najavili su da će tražiti hitnu sjednicu Skupštine opštine i raspisivanje vanrednih lokalnih izbora, ukoliko Savjet za privatizaciju ne poništi tenderski postupak za privatizaciju Instituta.

Predsjednica OO SNP u Herceg Novom Danijela Đurović kaže da je Vlada donijela odluku protiv interesa građana Herceg Novog:

„Odluka Vlade koju je donijela na Savjetu za privatizaciju je u suprotnosti sa zaključcima koje je donijela Skupština Opštine Herceg Novi glasovima i DPS koji su bili protiv tog investitora i takvog načina privatizacije.“

Inače, do jučerašnje odluke Vlade, protiv prodaje Instituta jedinom zainteresovanom bili su i vlast i opozicija u Novom. No, nakon Vladine odluke za vladajuću koaliciju u tom gradu ponuđač više nije sporan.

Iz Mreže za afirmaciju nevladinog sektora kažu da je po svemu sudeći prodaja instituta prilično mutna rabota, te da Vlada nastavlja rasprodaju vrijedne državne imovine.

„Problematično je to što se ovakva praksa Vlade ponavlja i čini mi se da je krajnje vrijeme da Državno tužilaštvo počne da ispituje ovakve slučajeve jer u konkretnom imamo situaciju da je zvanična procjena te imovine mnogo, mnogo veća od one za koju Vlada sada namjerava da je nekome ustupi. Dovoljna je ta nesporna činjenica da u uređenim, pravnim državama izazove automtasku reakciju Državnog tužilaštva“, ističe pravni savjetnik u MANSu Veselin Radulović.

No, i pored protesta i negativnih komentara povodom odluke Vlade , konačnu riječ na prodaju Instituta po zakonu daće upravo premijer i njegovi ministri tako da su šanse da eventualno Skupština Crne Gore ili neko drugi u državi ospori cijeli posao gotovo nikakve.

Goran Tuponja iz skupštinske komisije za praćenje i kontrolu privatizacije objašnjava i zašto:

„Parlament na žalost ne odlučuje o tim stvarima. Apsurdno je da parlament odlučuje o zakupu državne imovine koja se idaje na period duži od 30 godina dok se za zakup do 30 godina pita isključivo Vlada. Za situacije u kojima se putem javnog tendera prodaje državna imovina o tome krajnju riječ ne daje skupština.

Institut za fizikalnu medicinu, rehabilitaciju i reumatologiju "Dr Simo Milošević" Igalo postoji već skoro sedam decenija, a reputaciju kvalitetnog liječilišta je stekao još za vrijeme socijalističke Jugoslavije. U okviru ovog kompleksa je i Titova vila – Galeb, a važnu referencu vjerovatno predstavlja i činjenica da ova institucija dovodi pacijente i goste iz Norveške sa kojom ima ugovor koji traje već skoro četrdeset godina.

Ugledna kuća sa 750 zaposlenih u koje spada stručno osposobljen kadar, sa vrijednom imovinom i zemljištem na najboljoj lokaciji u Herceg Novom sada se prodaje za, po mnogima, višestruko manje novca nego što zaista vrijedi.

XS
SM
MD
LG