Dostupni linkovi

Vlada Crne Gore iznijela plan za KAP


KAP
KAP
Iako je prošlo skoro godinu dana od kad je Skupština naložila Vladi da obezbijedi održivost podgoričkog Kombinata aluminijuma ali i raskine privatizacioni aranžman sa Centralnoevropskom aluminijumskom kompanijom ruskog oligarha Olega Deripaske koja trenutno gazduje KAP-om, Vlada je tek u petak obznanila raspoložive opcije čija je cijena, čini se, podjednako visoka.

Od tri raspoložive opcije, Vladi je najbliža ona koja će iznova temeljiti opstanak podgoričkog Kombinata aluminijuma na teret građana, odnosno, oprostu dugova KAP-a prema državi, snabdijevanju električnom energijom po cijeni ispod tržišne i otpuštanju polovine trenutno zaposlenih.

Vladin plan je obznanio ministar ekonomije Vladimir Kavarić koji je, između ostalog, rekao da je Elektroprivreda koja je u državnom vlasništvu spremna da po depresiranim cijenama isporučuje električnu energiju KAP-u.

"N Plus grupa nudi da prenese sve akcije koje posjeduje u KAP-u, 29,3 posto na vladu, u momentu formulisanja dogovora, bez nadoknade. Spremni su da potraživanja koja u ovom trenutku iznose oko 120 miliona diskontuju na nivo od 40 miliona i da to predstavlja zaduženje KAP-a. U slučaju da KAP nije u mogućnosti, kao što znamo da nije ovaj dug isplati jednokratno, spremni su da na 4 i po godine odgode naplatu dugova, odnosno da u tom dijelu bude kreditiranje. Ono što je prilično problematično u tom dijelu jeste da traže solidarno jemstvo Vlade. Pretpostavka održivosti KAP-a koji bi mogao da servisira ovaj dug podrazumijeva da ta cijena aluminijuma bude u skladu sa projekcijama, da država isporuči energiju 84 megavata po 27 i po eura na rok od 6 godina i da trošak radne snage bude sveden na pola", rekao je Kavarić.

Vladin plan, međutim, nema podršku opozicije ali ni manje članice vladajuće koalicije, Socijaldemokratske partije. Damir Šehović, funkcioner SDP-a u kom smatraju da je programiran stečaj, najbolja varijanta.

"Svakako da nećete dobiti podršku SDPa i da ćete morati da pokušate da većinu u ovom parlamentu obezbijedite sa nekim drugim. Umjesto da CEAC-u damo 51 milion eura, SDP nudi parlamentu čisto rješenje koje podrazumijeva preuzimanje KAP-a od strane države kroz varijantu programiranog stečaja, nastavak proizvodnje i oslobađanje od dugova i stvaranje pretpostavki za dovođenje strateškog partnera u KAP, budući da je to jedina opcija koja je na dugi rok održiva", kaže Šehović.

Upozorenja sindikata

Uprkos činjenici da je još prije godinu dana Skupština Crne Gore Vladi, između ostalog, naložila izradu analize koja bi nakon 30 godina nagađanja konačno dala konkretan odgovor na pitanje - da li je poslovanje podgoričkog Kombinata aluminijuma uopšte isplativo, takvu studiju niko više i ne pominje.

Umjesto toga, Vlada predlaže tri opcije od kojih, čini se, ozbiljno razmatra samo jednu. Sve najave ulaska novog stranog investitora u KAP ispostavlile su se kao jalove, jer je ponuda došla samo od turske Tosyali grupe, koja se od same Vlade ocjenjuje kao neprihvatljiva.

Druga varijanta je stečaj, za koju sam ministar Kavarić kaže da podrazumijeva brojne probleme od tzv. pravnog vakuuma, preko obezbjeđivanja proizvodnje do činjenice da Rusi po tom scenariju i dalje imaju velika potraživanja prema stečajnoj masi i zadržavaju, kako je rekao, značajan uticaj.

Ostaje treća varijanta čija bi cijenu opet platili građani, ali i polovina zaposlenih u KAP-u. Predsjednica Sindikata KAP-a, Sandra Obradović je, učestvujući u petak na sjednici skupštinskog Odbora za ekonomiju, upozorila na mogućnost dramatičnog razvoja situacije uslijed zategnutih odnosa ruskog menadžmenta i radnika.

"Poslodavac ovih dana po raznoraznim spiskovima pokušava da od 300 pa u narednom period još 300 radnika primora da ne rade. Ja i vas ovdje na odboru molim, a posebno ministra Kavarića da najozbiljnije shvatite da u narednom periodu, ukoliko ruski vlasnik ovo pokuša da sprovede da će se u KAP u desiti neke neželjene stvari i po pitanju ovog vašeg projekta, odnosno plana", rekla je Obradović.

Podgorički Kombinat aluminijuma je privatizovan 2005., kada je vlast uporno ponavljala da je prodaja KAP-a jedino rješenje za spas ovog preduzeća. Većinski paket je kupila offshore kompanija za koju se tvrdilo da pripada ruskom tajkunu Olegu Deripaski ali dio javnosti nikad nije prestao da sumnja da u njenoj vlasničkoj strukturi ima i moćnika iz Crne Gore.

Deripaskina Centralnoevropska aluminijumska kompanija je preuzevši gazdovanje KAP-om prije krize ubirala astronomske profite da bi mu nakon posrnuća uslijed pada svjetske cijene energenata i aluminijuma, 2009. crnogorska Vlada pružila slamku spasa u vidu garancija za kredite koji zajedno sa kamatama iznose 170 miliona eura koje sada, pošto Rusi neće, vraćaju građani Crne Gore.

Tome treba dodati i pedesetak miliona eura koji se duguju Elektroprivredi za neplaćenu struju što će, pretpostavlja se, takodje pasti na ledja gradjana.

Funkcioner Demokratskog fronta, Nebojša Medojević je, rekavši da bi zbog KAP-a mogli ispaštati svi u Crnoj Gori, predložio:

"Da zakažemo kontrolno saslušanje ministra unutrašnjih poslova i državnog tužioca na temu najveće moguće korupcije na najvišem nivou, zavjere protiv države Crne Gore sa strahovitim posljedicima koje mogu ugroziti javne finansije , stabilnost energetskog sistema, dovesti do toga da ne možemo da isplatimo plate i penzije."
XS
SM
MD
LG