Ponedjeljak, 02. maj/svibanj 2016, 03:24 CET

  Bosna i Hercegovina

  Sporni aspekti Kusturičinog Andrićgrada

  Emir Kusturica na prezentaciji projekta, Beograd, juni 2011
  Emir Kusturica na prezentaciji projekta, Beograd, juni 2011
  U Višegradu je na dijelu Sportskog centra "Ušće"  položen kamen temeljac za gradnju Andrićgrada, koji će biti građen po ideji režisera Emira Kusturice, a uz finansijsku pomoć Vlade Republike Srpske.

  Kamen temeljac za Andrićgrad položen je uz performans sa simfonijskim orkestrom, kantatom Karmina Burana, i uz zvuk bagera i kamiona na gradilištu.

  U gradu gdje je nekoć srušena bista nobelovca Ive Andrića, prema onome što su planirali Kusturica i predsjednik RS Milorad Dodik, biće izgrađen Kamengrad, inspirisan upravo Andrićevim djelom. T

  okom ceremonije otvaranja režiser Emir Kusturica zapitao se i šta bi Ivo Andrić da je živ mislio o njegovoj ideji:

  «Pretpostavljam ćutke bi sačekao kraj ove naše priče i kao što se o malo čemu javno izražavao, sačekao bi da vidi kako to izgledaju te njegove slike viđene drugim očima i kako to iz literature prevedeno na jezik arhitekture izgleda.»

  «Ponosan sam na činjenicu što čujem da ovdje u Višegradu niko nem aprotiv. A valjda oni koji su protiv ovoga nisu ni došli ovdje. Ovo je veoma zahtjevno. Svim radovima će rukovoditi Emir Kusturica», rekao je predsjednik RS Milorad Dodik.

  Most Mehmed paše Sokolovića u Višegradu, foto: Branko Vučković
  O gradnji Andrićgrada govori se već mjesecima, ali niko nije ni pomenuo mogućnost da gradnja ovog kompleksa može štetiti Mostu Mehmed paše Sokolovića, čuvenoj na Drini ćupriji, koja je prije nešto više od tri godine stavljena pod zaštitu  UNESCO-ove svjetske baštine.

  Planeri Andrićgrada za savjet nisu pitali ni Komisiju za zaštitu nacionalnih spomenika BiH.

  «Bez obzira da li se ta izgradnja nalazi u zaštićenom području ili u tzv. zaštitnoj zoni, a koja može utjecati na Most, na dobro koje se nalazi na Listi svjetske baštine, funkcionalno, vizualno, semantički, na bilo koji način, treba biti građena na osnovi prethodnih provjera koje podrazumijevaju i provjere u Centru za svjetsku baštinu», kaže član Komisije Amra Hadžimuhamedović.

  Hadžimuhamedović podsjeća na Hotel «Ruža» u Mostaru, koji se ne nalazi u zaštićenoj zoni, ali vizuelno šteti izgledu Starog mosta u Mostaru.
  "Radi se o amaterskom pristupu koji se u znanosti zove pseudosinonimija, koji je potpuno neopravdan, koji vrlo često izvan znanosti zovemo kičem", kaže Azra Hadžimuhamedović.


  Zbog gradnje tog hotela već godinama traje komplikovano usaglašavanje sa standardima i stručnim stavovima Centra za svjetsku baštinu.

  Obaveza je, kaže ona, svake zemlje potpisnice Konvencije o svetskoj baštini da poštuje međunarodne standarde. O Andrićgradu i intervencijama u Višegradu Hadžimuhamedović je rekla i lični stav:

  «Dakle, radi se o jednom doista amaterskom pristupu koji se u znanosti zove pseudosinonimija, koji je potpuno neopravdan, koji vrlo često izvan znanosti zovemo kičem.» 

  Većinski vlasnik Kusturica

  Moguće urušavanje izgleda svjetske kulturne baštine nije jedini sporni aspekt gradnje Andrićgrada. Kusturičin grad će biti izgrađen samo nekoliko stotina metara od kuće na Bikavcu u kojoj je Milan Lukić, sa svojim pomagačima, zapalio najmanje 70 civila Bošnjaka, mahom žena i djece.

  Žrtve zločina počinjenih tokom rata u Višegradu Andrićgrad doživjele su kao svojevrstan prst u oko. Zbog čega, objašnjava Velma Šarić iz Centra za pravdu i pomirenje:

  «Ja sam razgovarala sa prijeratnim stanovnicima Višegrada ili nekim stanovnicima iz okolnih sela koji su se vratili, ali i sa žrtvama rata. Svi su pretežno bili ogorčeni zbog izgradnje Kamengrada, na taj projekat
  gledali su kao na provokaciju, naročito zbog toga jer je Vlada RS odlučila i finansijski da podrži cijelu izgradnju. Njihovi komentari su često bili puni bijesa i ljutnje, pretežno su isticali kako se Kamengrad nekoliko stotina metara od kuće osuđenog haškog zločinca Milana Lukića, isticali su kako tijela ubijenih Višegrađana iz 1992. godine još uvijek nisu pronađena, kako mjesta poput Pionirske i Bikavca, gdje su ljudi zvjerski spaljeni, nisu obilježena.»   

  I  o tome ko će, kako i sa koliko novca finansirati ovaj projekat postoje kontradiktorne informacije. Neke od njih su da će režiser Emir Kusturica sam finansirati svoju zamisao o Andrićevom gradu.

  S druge strane, opozicija u RS već govori o 30 milona konvertibilnih maraka koliko bi, prema njihovim informacijama, trebalo da se za ovaj projekat izdvoji iz entitetskog budžeta, koji već bilježi deficit.

  Jedno je sigurno da će, kada se Andrićgrad napravi, vlasnik 51 posto biti Emir Kusturica, koji je vlasnik i osnivač obližnjeg Drvengrada u susjednoj Srbiji. Ostalih 49 procenata ostavljeno je na raspolaganje RS, odnosno opštini Višegrad.

  «Mi smo načuli da se radi o nekih 30 miliona KM. Mene jako interesuje odakle će Vlada obezbijediti ta sredstva. Načuli smo da se Vlada sprema da uđe u izmjene određenih zakonskih rješenja i da će na bazi postojećih izdvojiti određena sredstva», kaže Vukota Govedarica iz Srpske domokratske stranke.

  «Što se tiče samoga projekta, mi podržavamo takve projekte, tu nema nikakve dileme, ali je to još jedan od projekata za koji mi zaista samo imamo podatak o nazivu projekta. O stvarnoj konstrukciji finansiranja i koliko će to koštati građane RS nemamo, tako da je to još jedan u nizu projekata Vlade RS koji je netransparentno predstavljen građanima RS», zaključuje Zoran Đerić iz Partije demokratskog progresa.

  Marija Arnautović

  arnautovicm+rferl.org

  U novinarstvu od 1998., a od 2004. novinar-reporter i urednik vijesti u sarajevskom birou RSE i urednica i voditeljica magazina TV Liberty.

  Ovaj forum je zaključen
  Sortiranje komentara
  Komentari stranica of 8
      Naredni 
  Ime: Pesimista
  04.07.2011 14:59
  Srbi se nisu naucili nesto da prave.Vise im je u prirodi unistavanje i rusenje.
  Sve znacajnije objekte po Srbiji drugi su izgradili:Tas-Majdan,Kalemegdan,
  Terazije,...itd.itd izgradise Turci i drugi mrski neprijatelji. Nemanja,Dodik i ostali ce u slicnom stilu (nema sta da rusi) prosetati traktore po livadi,
  postaviti kamen temeljac,uzeti milione...i zdravo djaci. Nema Austro-Ugarske i Turske kao i glupih Bosnjaka da im zavrse posao.

  Ime: Hamal Grad: SavezBosanskihMahala
  03.07.2011 16:17
  Sto Turci nedogradise Srbi nastavise. Jos jedan monument u koji cemo ici u opancima i sa guslama, mastati o iluziji i zaboravljati sadasnjost. 'aj sad da srbujemo a kom' se ne svidja neka brise-:)
  E moj Emire da bog da ti dozivio sudbinu onog izmisljenog Radise sa skele od cuprije.

  Ime: Goran
  03.07.2011 14:36
  Izgleda da je Emir Kusturica a mozda i pokojni Ivo Andric pencilin za Bosnjake kad cim se spomene Emirovo ime ,to obara sve rekorde u diskusijama..Steta sto i zene u crnom ili Natasa Kandic nisu dali svoje misljenje o ovoj dvojici genija..

  Ime: Charli
  03.07.2011 12:26
  Marko-republika Laktasi
  Kazete da su 99% Bosnjaka Srbi. Po vasoj iskrivljenoj svijesti Srbi su
  vjerovatno i Hrvati i Albanci sa Kosova.Zasto je onda Mladic ubijao "Srbe" po citavoj Istocnoj Bosni sa kulminacijom u Srebrenici, cinio zlocine po Bosanskoj Krajini,Posavini i Hercegovini i drzao u obrucu Sarajevo preko 3,5 god. Zlocine ovakvih razmjera nisu Bosni i Hercegovini uradile ni mrska Turska ni Austra-Ugarska. Hrvati i Albanci sa Kosova su isto "Srbi" zato su vjerovatno i bili napadnuti. Braca pravoslavci iz Makedonije i Crne Gore su imali srecu - nisu bili Srbi i zato su bili postedjeni od veliko-srpske pomame.

  Ime: Groteska Grad: SSSR bija
  03.07.2011 10:48
  "Можете само да нас мрзите. А ускоро ћете да нас мрзите из друге државе. :-)) Е па уздравље вам било..."

  Groteskno je kad mrznju drugima pocnu spocitavati oni koji slave lik i djelo zlocinaca koji su u samo tri dana pobili 8000 ljudi.

  Groteska na velikosrpski nacin svakodnevno prisutna na ovim stranicama kao posljedica jednostavnog ne imanja obraza.

  I takvi se pozivaju na Andrica.

  Ime: Dobar Grad: dobar.
  03.07.2011 10:22
  Svako će morati ponešto da proguta: Srbi činjenicu da je Andrić bio Hrvat, Hrvati da je živeo u Beogradu, Bošnjaci i jedno i drugo, a svi zajedno da je bio komunista. U zemljama koje nemaju ništa zajedničko – pogotovo ne jezik, književnost i komunističku prošlost – sve su to gorki zalogaji. Zato ih jedni gutaju zapušenog nosa, drugi crvenih ušiju, a treći se prave blesavi.
  Takav je slučaj s beogradskom Zadužbinom Ive Andrića koja punom parom nastavlja da liferuje Andrićevu nagradu kao da je to najnormalnija stvar na svetu i kao da posao, mesićevski rečeno, već odavno nije obavljen.

  Ime: Nikoletina Grad: Kozara
  03.07.2011 09:59
  Problem, marka, jelena, sinisa i slicnih likova koji se ovdje javljeju je u tome sto oni najmanje poznaju sebe, a htjeli bi da kao poznaju druge. :-)
  *
  Radoja Domanovica procitajte, a narocito njegovu pripovijetku "Vodja".Ona najvise govori o Srbima. A onda predjite na Nusica. Tek tada ce te moci shvatiti i nobelovca.
  *
  I kad covjek pomisli u sta su se sve kleli, sta su sve srpskim proglasavalikoga su sve slavili i u sta su sve vjerovali u ovih 20 i kusur godina. A nema sta nisu iznevjerili!

  I evo ih opet. Uvijek isto. Nikad pameti doci.
  Tuzno!
  :-(

  Ime: Zlatko Grad: Tuzla,BiH
  03.07.2011 08:02
  @Jelena Grad: Visegrad
  Sta je to Andric otkrio, toplu vodu ko zivi u bosni?...bitno je da u hrvatskoj i kosovu svi su u duhu najvecih pravoslavnih vrijednosti razmjenili teritorije i preselili se, bez da je puska opalila...jel de?

  Smarate sa svojim fasistickim floskulama...samo do kada...

  Jeste cuo sam da onaj Lukic,molio bosnjake da ostanu cak ih zakljucavao da nebi isli, samo sto valjda nije provjeravao djepove da oduzme upaljace da se nebi zapalili...(izvinjavam se ostalima, samo ironicno komentarisem ovakve bratske poruke od gradzanke visegrada koja tuguje za bosnjacima...)
  Pa evo polako i to su poceti propagirati, kao i veliki vodja, koji kaze da se "treba utvrditi da li je Mladic bio u srebrenici" radi istine...opet nekakve nakandne istine...
  Jer ce to izgleda biti novo mjesto za izgradnju nekave pecine u kojoj ce opet tvrditi da tu nije niko drugi postojao osim naravno jednih...otkrice mozda i crteze koji ukazuju da je pracovjek odmah po nastanku presao na pravoslavlje...moze se od njih covjek svasta nadati...
  Brukaju sebe, svoje sunarodnike i iskusavaju strpljenje...

  Ime: Zlatko Grad: Tuzla,BiH
  03.07.2011 07:38
  @Синиша Павловић Grad: Добој, Република Српска

  Jel to konaco ode ti? Aj sretan put...nemoj sta zamjerit bogati, bolje i za tebe,(a i za nas)... nevolis zemlju, mrzis komsije, vidis da ne ide nista prema oCepljenju...dzaba se sikiras samo ovdje u bosni, nece ovi majorizatori da prekinu...Dodo samo provoza masine po livadi pa odma ih vrati nazad u integral...Eno i Mun se mjesa, otisao i on u Visegrad da vidi sta se to tamo dogadja...mrka kapa...:-))

  Ime: Charli
  03.07.2011 01:27
  Pavlovic...
  Neces valjda iz Srbije da se javljas posto pominjes drugu drzavu. Posto si lose informisan treba reci da niko nikoga ovdje ne mrzi....mrze se samo nepismene budale koje sa realnoscu nemaju nikakve veze i citavo vrijeme pricaju obicne gluposti. Osim toga Doboj je centar Bosne i Hercegovine. Bio je to - i bice ubuduce,nezavisno sta neko pricao ili fantazirao.
  Komentari stranica of 8
      Naredni 
  Novi serijal RSE
  Vaš JavaScript je isključen ili imate staru verziju Adobe Flash Player-a. Preuzmite posljednju verziju Flash Player-a.
  "Perspektiva": Druga epizoda – Podgoricai
  X
  01.05.2016
  RSE u saradnji sa NED emituje TV serijal o omladini i najosjetljivijim društvenim temama na Balkanu. U novom ciklusu Serijala razgovaramo sa mladima Podgorice. Voditelj je Marčelo. Producent je Mebius film iz Sarajeva.