Dostupni linkovi

Beograd na vodi - Diznilend u Kragujevcu


Kragujevac
Kragujevac

Virus megalomanskih projekata poput Beograda na vodi, počeo je da se širi i na druge gradove u Srbiji, pa je gradonačelnik Kragujevca Radomir Nikolić najavio mogućnost da u tom gradu bude izgrađen zabavni park Diznilend.

On je tu ideju prvo izložio ambasadoru Sjedinjenih američkih država u Beogradu Majklu Kirbiju prilikom nedavne posete Kragujevcu.

Radomir Nikolić, gradonačelnik Kragujevca je gostujući u emisiji Televizije Kragujevac objasniio da je gradska uprava na tu ideju došla posle sastanka sa predsednikom Britansko-srpske privredne komore Polom Džordžom, koji im je savetovao da Kragujevac treba da učini nešto nesvakidašnje po čemu bi se razlikovao od drugih istočnoevropskih gradova.

“On je rekao, morate učiniti nešto radikalno. Morate učiniti nešto što je nesvakidašnje, nešto što će Kragujevac da nacrta na mapi istočne Evrope, nešto što će da vas razlikuje od desetine hiljada drugih gradova istočne Evrope. Mi smo ozbiljno shvatili njegove reči jer smo shvatili da imaju smisla. POčeli smo ozbiljno da razmišljamo o tome i shvatili smo da ne postoji takav zabavni park u istočnoj Evropi koji bi mogao da privuče turiste sa celog Balkana. Naravno, Diznilend je na listi lanaca takvih parkova prvi”, rekao je Nikolić.

Kragujevačka opozicija nema razumevanja za taj predlog jer smatra da je za realiztaciju takvih projektaa neophodno stvaranje odgovarajuće klime za dolazak investicionog kapitala, koji “za sada čeka, političku stabilnost i povoljnije ekonomske tokove”.

Saša Milenić, bivši predsednik Skupštine grada kaže za Radio Slobodna Evropa, da je ohrabrivanje bazaične poslovne aktivnosti urgentnije pitanje od megalomanskih projekata za zabavu miliona.

“Možda je zapravo u obećanju Diznilenda u Kragujevcu, sadržana i suština mnogo poznatijeg projekta na vodi. Jer u situaciji kada bazična pitanja i problem života i rada nisu razrešeni, krenuti sa projektom industrije zabave stvarno deluje kao nadgornjavanje sa komšijskom Jagodinom koja ima veliki Akva park”, kaže Milenić.

Međutim, veliki projekti, pa makar samo u formi ideje ili makete, očigledno podižu politički rejting zbog čega svaka garniture na vlasti ima po neku takvu viziju.

Možda bi Kragujevac, da nije bilo nezapamćene antikampanje tadašnje opozicione Srpske napredne stranke danas imao Tenisku akademiju sa brojnim teniskim terenima, hotelom visoke kategorije, koju je hteo da gradi prvi reket sveta Novak Đoković, na ledini u delu grada gde su locirani fudbalski stadion, otvoreni i zatvoreni bazen i drugi sportski objekti, ali je porodica Đoković odustala od tog projekta pod pritiskom SNS, a ta ledina i dalje zvrji prazna.

Nikolić međutim smatra da Diznilend nikako ne treba shvatiti kao nekakvu političku bajku, već kao šansu koju je moguće realizovati na dobrobit Kragujevca i njegovih građana.

“Da vidimo jesu li zainteresovani za otvaranje tako nečega u Kragujevcu. Naravno, da grad ne bi dao svoj novac, već bi to bio strain investicioni kapital. Takve investicije su fantastične zbog toga što pokreću turizam, pokreću ugostiteljstvo, pokreću hotelijerstvo… Na jedno radon mesto u samom parku otvaraju se još tri nova”, ističe Nikolić.

Mišljenja građana Kragujevca o izgradnji Diznilenda u njihovom gradu su podeljena.

molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:03 0:00
Direktan link

U svetu trenutno postoji pet Diznilend zabavnih parkova, a šesti koji se gradi u Kini, koštaće oko 5,5 milijardi dolara. Prema navodima poznavaoca industrije zabave za izgradnju jednog takvog zabavnog parka pored milijardi zelenih novčanica, potrebna je odgovarajuća licenca, da grad u kome se investira ima najmanje dva niliona stanovnika, najmanje 25 hektara zemljišta sa odgovarajućom infrastrukturom, i još mnogo drugih preduslova.

XS
SM
MD
LG