Dostupni linkovi

Bebe na čekanju: Građani nezadovoljni odlukom o matičnom broju


Već četiri mjeseca traje agonija roditelja koji svoju djecu rođenu od 12. februara ove godine do danas ne mogu upisati u matične knjige, jer nemaju jedinstveni matični broj. I sve to zbog toga što bh. političari nisu u stanju donijeti zakon koji će regulisati tu oblast. Situacija je dodatno kulminirala kada su web portali objavili vijest da tromjesečna beba ne može na liječenje u inostranstvo jer nema pasoš.

Zbog toga je grupa izrevoltiranih građana u srijedu blokirala zgradu u kojoj je zasijedalo Vijeće ministara BiH koje je raspravljalo o donošenju zakona. Oni su pred parlamentom proveli noć, a u četvrtak nastavljaju proteste. Da li zbog toga, ili što im je „savjest proradila“, donijeli su privremenu odluku na osnovu koje će se jedinstveni matični broj izdavati na 180 dana. No, time su zapravo “kupili vrijeme“ i prolongirali donošenje zakona na šest mjeseci.

Tromjesečna beba Belmina Ibrišević trenutno leži na sarajevskoj Pedijatrijskoj klinici i hitno mora na liječenje u inostranstvo na presađivanje koštane srži. No, do danas to nije bilo moguće, jer Belmina nema jedinstveni matični broj, zbog čega nema ni pasoš. I ovo pitanje u Bosni i Hercegovini je političko, pa bebe rođene nakon 12. februara ove godine za ovdašnju državu ne postoje.

„Jedino politika, treba oni to da vide – kad će, šta će – a ja nemam vremena da čekam. Život mog djeteta je u pitanju“, kaže Belminina majka Fatima.

Za protekla skoro četiri mjeseca, koliko traje agonija roditelja koji ne mogu svoju novorođenu djecu upisati u matične knjige, ovo je prvi slučaj da djetetov život zavisi od volje bosanskohercegovačkih političara. To je bio povod zbog kojeg je izrevoltirana grupa građana automobilima blokirala izlaz iz zgrade, gdje je u srijedu zasijedalo Vijeće ministara BiH, na čijem dnevnom redu je bio zakon o jedinstvenom matičnom broju.

„Hoćemo da se promijeni situacija, da se promijeni njihov odnos prema građanima ove zemlje.“

„Ja sam ovdje danas da bih zamolila, da ne bude potreban neki veliki spektakl, da jedno po jedno dijete na jedvite jade krijumčarimo maltene van zemlje na liječenje.“


Da li zbog blokade zgrade ili to što im je savjest proradila, ministri u bh. Vladi usvojili su privremenu odluku na osnovu koje će se jedinstveni matični broj izdavati na 180 dana, ali time građani koji su protestovali nisu zadovoljni, tražeći donošenje zakona. Privremenom odlukom, zapravo, rješenje za nastalu situaciju je prolongirano za narednih šest mjeseci, a na pitanje ko je kriv, ministar civilnih poslova BiH Sredoje Nović odgovara:

„Teško je govoriti - u Bosni i Hercegovini nemate krivaca. U Bosni i Hercegovini su svi krivi jer naprosto, svak zastupa neke svoje političke stavove, čak i onda kada oni nemaju nikakvog rezona, nikakvog smisla.“

Političke floskule i međusobne optužbe

Ustavni sud BiH, prije dvije godine, neustavnim je proglasio član 5. Zakona o jedinstvenom matičnom broju koji je sadržavao dvojne nazive opština u RS, kao npr: Bosanski Brod i Brod ili Bosanski Novi i Novi. Zakon je dva puta bio i u parlamentu, ali nije dobio podršku. Izmjene zakona koje predlaže Ministarstvo civilnih poslova BiH, također ne nailazi na odobravanje u Vijeću ministara. Sve skupa rezultiralo je time da je Republike Srpska donijela Uredbu prema kojoj se matični brojevi izdaju, a slično je uradila i Vlada Distrikta Brčko. Prema istom principu, Zavod zdravstvenog osiguranja Kantona Sarajevo daje privremene matične brojeve za novorođenčad. No, sve skupa je protuustavno i nezakonito, s obzirom da državni zakon nije donesen. Zbog toga iz OHR-a poručuju da se političari dogovore.

„Upravni odbor je pozvao još jednom organe Bosne i Hercegovine, što i OHR i visoki predstavnik stalno čine, da hitno utvrde jedno jasno rješenje zasnovano na poštivanju odluke Ustavnog suda, koje bi se odmah moglo provesti u interesu svih građana u Bosni i Hercegovini, a kojim bi se zadržao jednistven sistem na državnom nivou“, kaže portparol Mario Brkić.

Aleksandra Pandurević
Aleksandra Pandurević
No, ovakve poruke ovdašnje političare ne zabrinjavaju. I pored toga što se radi o djeci, oni se koriste političkim floskulama i jedni drugi krive za nastalu situaciju.

„Ono što me šokiralo jeste da je gospodin Sulejman Tihić, već kad ne postoji dogovor oko zakona, podnio apelaciju za ocjenu ustavnosti odluke Vlade Republike Srpske, i vidim jučer da je SDP napala SDA jer je u Skupštini Brčko distrikta glasala za odluku da se može izdavati matični broj. Ja ne mogu da shvatim da gospodin Tihić pokušava još neko dijete iz Republike Srpske dovesti u ovu poziciju“, rekla je Aleksandra Pandurević, poslanica SDS-a.

Šemsudin Mehmedović, poslanik SDA, kaže:

„Neophodno je tražiti ocjenu ustavnosti iz razloga što se Republika Srpska upušta u nadležnosti koje su isključivo nadležnost države Bosne i Hercegovine. Ne možemo mi svi političari biti krivi čim postoji parlamentarna većina koja je preuzela odgovornost za funkcioniranje vlasti u Bosni i Hercegovini. Prema tome, na državnom novou postoji parlamentarna većina bez Stranke demokratske akcije, i ne možete sada tražiti odgovornost nas iz SDA zašto se ne usvoje izmjene i dopune.“

Bezizlaznu situaciju u kojoj se našla Fatima Ibrišević, “četvorke” ili “šestorke” ne razumiju, grubo kršeći osnovna prava tek rođenih u državi. Zbog toga predsjednik PDP-a Mladen Ivanić poručuje:

„Mislim da je jako tragično, ali gotovo da je nemoguće išta uraditi. Ja ovog trenutka zaista ne znam nijedan mehanizam i mogu zamisliti u kakvom se vrzinom kolu nalaze ti obični ljudi, obični smrtnici, koji imaju tako dramatične probleme. Parlament i Savjet ministara to moraju riješiti. Ja mislim da je vrijeme, evo ako hoćete, i za neku vrstu bunta javnosti protiv ovakvih gluposti koje se odvijaju. Bojim se da bez te vrste javnog bunta, javnog pritiska, neće biti promjena.“
XS
SM
MD
LG