Dostupni linkovi

Vanbračna i bračna zajednica: Jednakost u nasljeđivanju


Ilustrativna fotografija
Ilustrativna fotografija

Federacija BiH nedavno je dobila novi Zakon o nasljeđivanju, koji je harmoniziran sa nasljedno-pravnim odnosima sa zemljama regije. Ovim zakonom odredba o jednakosti vanbračne i bračne zajednice iz obiteljskog zakona bit će uvrštena i u nasljedno pravo, što do sada nije bio slučaj. Zakon, također, vanbračnog partnera uvrštava u krug zakonskih nasljednika, što je već odavno praksa u europskom pravu.

Šezdesetpetogodišnja Amalija Jurkić osam godina živjela je sa svojim nevjenčanim suprugom Lovrom u vanbračnoj zajednici u sarajevskom naselju Dobrinja. Nakon suprugove smrti nastavila je živjeti u njegovom stanu, u koji su zajednički ulagali. Nakon dugogodišnje sudske parnice koju je pokrenula Lovrina bivša supruga, Kantonalni sud u Sarajevu donio je presudu kojom je Amaliji oduzeto pravo zakonskog nasljeđivanja dijela stana i ona je deložirana:

„Petnaest godina sam bila u tome stanu, ulagala sam, radila sam tu. Kada sam dobila tu odluku da trebam izaći, ja sam popucala po šavovima. Toliko sam plakala, bila sam izgubljena jer jednostavno nisam mogla da vjerujem da se to događa, da tako neko u ovom našem sudstvu može napraviti - ali, eto, napravili su.“

Amalija danas živi u roditeljskoj kući u selu Vijaka nedaleko od Vareša. Pravni tim koji je trenutačno zastupa šokiran je presudom sarajevskog Kantonalnog suda. Cijeli slučaj je trenutačno na reviziji na Vrhovnom sudu Federacije. Amalija smatra da joj je nanijeta nepravda, ali nije izgubila nadu da će jednoga dana pravda biti zadovoljena:

„Ja stvarno očekujem da će se to za mene povoljno riješiti.“

Zoran Mikulić
Zoran Mikulić

Novi federalni Zakon o nasljeđivanju utvrdila je Vlada Federacije i on zamjenjuje Zakon o nasljeđivanju SRBiH iz 1973. godine. Ministar pravde Federacije BiH Zoran Mikulić ističe da ovaj zakon donosi velik broj novina, među kojima je i izjednačavanje vanbračne i bračne zajednice u pogledu nasljednog prava:

„Time se konačno u pravu Federacije do kraja provodi opredjeljenje iz porodičnog prava o jednakom tretmanu bračne i vanbračne zajednice. To je apsolutni trend u uporednom i evropskom pravu, a uslovi da bi vanbračni partner mogao biti nasljednik je da vanbračna zajednica ispunjava sve uvjete koji su propisani Porodičnim zakonom Federacije, te da je ta zajednica trajala sve do smrti ostavitelja.“

Zakon o nasljeđivanju Federacije jedan je od najvažnijih zakona koji je Parlament FBiH u ovom sazivu usvojio, ističe zastupnik Nasir Beganović. Zakon osuvremenjuje institut nasljednog prava u Federaciji, a s druge strane omogućava vanbračnim partnerima da ostvare svoja prava, naglašava Beganović:

„Bilo bi neprirodno da takvi vanbračni partneri, kojih ima zasigurno puno u FBiH i koji, između ostalog, imaju i zajedničku imovinu, pa negdje čak i zajedničku djecu, budu uskraćeni prilikom nasljeđivanja. Dakle, ovom odredbom Zakona o nasljeđivanju je upravo faktičko stanje koje postoji na terenu sankcionisano pravnom normom.“

Pravni stručnjaci u Bosni i Hercegovini imaju različita stajališta o ovom zakonu. Odvjetnik iz Sarajeva Nikica Gržić nije zagovornik izjednačavanja bračne i vanbračne zajednice, iako se takava praksa primjenjuje u većem dijelu europskih država:

„Brak zakonom uređena zajednica muškarca i žene, kako je to definirano Porodičnim zakonom, i po tom istom zakonu vanbračni i bračni drugovi su izjednačeni, ali samo u pogledu sticanja imovine i izdržavanja, a ne u pogledu nasljeđivanja. Ovim zakonom ne vidim da bi se išta poboljšalo, odnosno jedino bi dovelo do toga da muškarac i žena, jer oni jedini mogu sklopiti brak, izbjegavaju formalno zaključenje, odnosno ozakonjenje njihove zajednice života.“

Zakon razlog sukoba

U Republici Srpskoj Zakon o nasljeđivanju usvojen je prije nekoliko godina. Odvjetnik iz Banje Luke Mile Antonić ističe kako ovaj zakon izaziva česte sukobe vanbračnih partnera ostavitelja i njegovih krvnih srodnika:

„Supružnici, da li su formalno registrovani kod matičnog ureda kao bračni partneri ili nisu, oni žive zajedno, stiču zajedno, doprinose da nekakva imovina nastane, da se kupi, da se sagradi, da se očuva, da se adaptira itd., i ne bi bilo pravedno da taj neko ko je, primjera radi, uložio 100.000 maraka u adaptaciju nekog objekta ne dobije taj svoj dio. Na kraju-krajeva, imali biste i da ste uložili kao treće lice, kao neko ko je ulagao u građenju u porodičnoj zajednici – i upravo zato je izjednačena vanabračna i bračna. I vanbračna djeca su izjednačena u pravima sa djecom koja su stečena u braku. Samim tim je logično da to bude i supruga, odnosno suprug.“

Zakon o nasljeđivanju uveo je i registar testamenta, kojim će se doprinijeti većoj pravnoj sigurnosti i uvažavanja volje ostavitelja. Također se uvodi i novi institut u pravo Federacije, a to je ugovor o nasljeđivanju, koji u konkurenciji sa zakonskim i testamentarnim nasljeđivanjem ima prednost.

XS
SM
MD
LG