Petak, 22. maj/svibanj 2015, 21:08 CET

Kosovo

Protest za Limaja odložio otvaranje kosovskog autoputa

Protest za Fatmira Limaja, 27. novembar 2012.
Protest za Fatmira Limaja, 27. novembar 2012.
Predsedništvo i Vlada Republike Kosova izrazili su žaljenje zbog prekida inaguracije Puta nacije, koji se desio u utorak zbog protesta protiv hapšenja potpredsednika DPK-a, Fatmira Limaja, i još trojice pripadnika bivše OVK-a. Predsednica Kosova Atifete Jahjaga pozvala je građane da pokažu zrelost koja ih je odlikovala prilikom mnogih teških izazova u prošlosti.

Demonstranti su više od dva sata protestvovali u selu Đurđica, u vreme kada je trebalo da se održi ceremonija inaguracije ovog dela autoputa, koja modernom infrastrukturom povezuje Kosovo i Albaniju.

Demonstranti su, uzvikujući “Sloboda za Fatmira Limaja”, protestovali protiv hapšenja potpredsednika DPK-a, Limaja, i još trojice pripadnika bivše OVK-a. Pod optužbom za ratne zločine, Vrhovni sud Kosova njima im je odredio jednomesečni pritvor, a nakon što je EULEX odlučio da vrati slučaj "Klečka".

Protest su organizovali bivši pripadnici OVK-a 121 Brigade. Kako bi onemogućili održavanje ceremonije, oni su se popeli na binu na kojoj je trebao održati govor kosovski premijer, Hashim Thaci i pozvani gosti.

Ceremonija otvaranja nije održana, a grupa demonstranata je napustila Đurđicu i uputila se prema Mališevu, gde je održala još jedan protest sa zahtevom za oslobođenje Limaja.

Vlada Republike Kosova izrazila je žaljenje zbog odlaganja ceremonije inaguracije Puta nacije. Do odlaganja je došlo pošto je “grupa nesavesnih građana demolirala mesto na kojem je trebalo da se održi ceremonija”, navodi se u saopštenju.

Vlada Kosova je planirala inaguraciju autoputa “Ibrahim Rugova”, kao jedan od značajnih događaja povodom obeležavanja 100-godišnjice nezavisnosti Albanije i albanske zastave.

Vlada Kosova zahvalila se građanima koji su došli da označe ovaj dan, te od premijera Albanije, Sali Berishe, predsednice Kosova, američke i turske ambasadorke na Kosovu zatražila razumevanje zbog prekida ceremonije.
 
“Vlada smatra da je vreme nacionalnog slavlja, te da svi treba da se uzdržimo kako bismo očuvali prazničnu atmosferu”.
 
Vlada je ipak čestitala građanima Kosova otvaranje Puta nacije Prištine i Tirane, važnog za infrastrukturu ali i za nacionalni razvoj i emancipaciju.

Amra Zejneli

ZejneliA+bureaumail.rferl.org

Diplomirala žurnalistiku i studije Evropske unije na Univerzitetu Floride u Sjedinjenim Državama. Novinarstvom počela da se bavi 2001. godine. Radila kao dopisnik Radio Televizije Kosova, program na bosanskom jeziku, a trenutno je urednik na RTK-Radiju. Radiju Slobodna Evropa pridružila se u maju 2010. godine.

Ovaj forum je zaključen
Komentari
     
Nema komentara u ovom forumu. Budite prvi i dodajte komentar.

Konkurs (do 31. maja)

Za mlade novinare sa Balkana

Stipendija "Jiri Dienstbier" za 2015-16

Novi serijal RSE
Vaš JavaScript je isključen ili imate staru verziju Adobe Flash Player-a. Preuzmite posljednju verziju Flash Player-a.
"Perspektiva": Treća epizoda - Novi Sadi
X
16.05.2015
RSE u saradnji sa The National Endowment for Democracy (NED) emituje TV serijal o omladini i najosjetljivijim društvenim temama na Balkanu. Ovo je treća epizoda četvrtog ciklusa Serijala koja govori o mladima iz Novog Sada. Srednjoškolci ovog grada Srbije razgovaraju o toleranciji, odnosu prema drugom i drugačijem, porodici i školi. Voditelj i moderator je Marchelo, poznati beogradski muzičar i pisac. Producent je Mebius film iz Sarajeva.