Utorak, 31. mart/ožujak 2015, 11:45 CET

Bosna i Hercegovina

Budžet BiH za 2013. godinu usvojen 'pet do 12'

Zgrada institucija BiH
Zgrada institucija BiH
Predstavnički i Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH u četvrtak uveče usvojili su Prijedlog zakona o Budžetu institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH za 2013. godinu.

Budžet je usvojen 'pet do 12', odnosno veče uoči isticanja roka, 7.decembra, koji je MMF postavio kako bi na narednoj sjednici u Vašingtonu, zakazanoj za 19. decembar, razmatrao hoće li BiH odobriti narednu tranšu stand by aranžmana. 

Predviđeni budžet institucija BiH iznosi oko 890 miliona eura i u nivou je prošlogodišnjeg.

No, izdavanja za servisiranje vanjskog duga su udvostručena, upozorio je bivši ministar finansija, sada zastupnik u parlamentu Dragan Vrankić.

Oko 40 posto budžeta za 2013. godinu predviđeno je za servisiranje vanjskog duga.

Opozicione stranke glasale su protiv budžeta iznoseći niz zamjerki. Zastupnik iz Stranke za BiH Beriz Belkić još tokom prvog čitanja Prijedloga zakona o budžetu i međunarodnim obavezama za 2013. godinu upozorio da je procedura usvajanja budžeta prekršena, jer se u jednom danu raspravlja u oba čitanja, a predviđeno vrijeme za amandmane je bilo svega nekoliko sati.

''Mi smo svedeni na protočni bojler kroz koji treba da prođe ovako važan dokument za državu, to je nedopustivo'', kazao je Belkić.

No, stranke iz opozicije, iako i same nezadovoljne strukturom budžeta, kažu da je bolje usvojiti bilo kakav budžet.

''Ako ne usvojimo budžet slijedi bankrot oba entiteta'', kazala je zastupnica iz SDS-a Aleksandra Pandurević.

Povodom usvajanja budžeta BiH predsjedavajući Vijeća ministara BiH Vjekoslav Bevanda, izjavio je da nema idealnog budžeta.

"Pošto su usvojeni entitetski budžeti ovo je dobra vijest i za njih, jer će moći koristiti sredstva MMF-a, a i Evropske komisije i to donosi stabilnost. Mislim da je budžet realan jer odražava realno stanje, a pred nama je mnogo veći posao da preberemo svaku budžetsku stavku, svaku instituciju, svako radno mjesto i trošak i da radimo na dodatnim uštedama", izjavio je Bevanda.

Mirna Sadiković

sadikovicm+rferl.org

Radila je na OBN televiziji, u sarajevskoj redakciji "Nezavisnih novina", a 2001. postaje dio ekipe Radija Slobodna Evropa. Obrađuje političke i ekonomske teme. Uređuje vijesti i radijske emisije za BiH, kao i televizijski magazin RSE - TV Liberty.

Ovaj forum je zaključen
Sortiranje komentara
Komentari
     
Ime: BuBa Mara Grad: Banja Luka
09.12.2012 00:45
kompromisno rješenje – smanjenje troškova i smanjenje poreza – kako bi se izbjegla takozvana fiskalna provalija...sto je vec imaju u neki EU-ri kao grci , i u americi...ja ovde u banja luci bi da svi u vladi, ministri a i dodikan predsednik dobijaju manje platu za 50% da umanjimo sva ministarstva za 50% i da sve one pare od ministra, prdsednika, biznismena sto se nalaze u inozemstvu i u svajcarskoj se vrati nazad i preda narodu za zdravstvo,bolnice ,skole, izbeglice i povratak...tako isto uraditi u FBiH ...a i u vladi BiH

Ime: gradjevinac Grad: Balkan
09.12.2012 00:16
''Ako ne usvojimo budžet slijedi bankrot oba entiteta'', kazala je zastupnica iz SDS-a Aleksandra Pandurević....a ja kao gradjanin gradjanske BiH kazem pa to je nesto najbolje sto moze da se desi i da Dodik, SNSD-ovci,HDZ-ovci SDP-ovci i SDA-ovci ne dobiju platu....to kad se desi svi trebamo da slavimo

Odgovor

Ime: Anonimni posjetilac
11.12.2012 22:11
Ako znamo da "oba entiteta" cine BiH, onda bi to trebalo znaciti bankrot BH drzave, a ne "oba entiteta".
Novi serijal RSE
Vaš JavaScript je isključen ili imate staru verziju Adobe Flash Player-a. Preuzmite posljednju verziju Flash Player-a.
"Perspektiva": Četvrta epizoda - Budvai
|| 0:00:00
...  
🔇
X
29.03.2015
RSE u saradnji sa NED (The National Endowment for Democracy) emituje jednogodišnji TV serijal o mladima i najosjetljivijim društvenim temama na Balkanu. Ovo je četvrta i posljednja epizoda koja govori o mladima iz Budve. Voditelj i moderator je Edo Maajka. Producent je Mebius film iz Sarajeva.