Subota, 30. april/travanj 2016, 09:10 CET

  Bosna i Hercegovina

  BiH razmatra budžete pod pritiskom MMF-a

  Konvertibilna marka
  Konvertibilna marka
  U Bosni i Hercegovini, entiteski i državni parlamentarci ove sedmice imaju pune ruke posla. Trebaju usvojiti budžete za narednu godinu.

  Još je u nedjelju počela sjednica Narodne Skupštine RS-a, a održava se i u ponedjeljak. U ponedjeljak i utorak zasjeda i Parlament Federacije BiH, a za utorak i četvrtak su najavljene sjednice oba doma Parlamenta BiH. 

  Entitetski parlamenti trebaju usvojiti budžete do utorka, 4. decembra. Ovo je direktiva Međunarodnog monetarnog fonda, a ako se rok ne ispoštuje, Bosni i Hercegovini neće biti odobrena druga tranša iz novog stand-by aranžmana.  

  U Banjaluci je u nedjelju počela posebna sjednica Narodne skupštine Republike Srpske na kojoj se poslanici po hitnom postupku moraju izjasniti o ekonomskoj politici i budžetu za 2013. godinu.

  Republika Srpska je u recesiji, u padu je BDP, smanjen je izvoz, a uvoz i nezaposlenost rastu, naveo je premijer RS Aleksandar Džombić tokom predstavljanja ekonomske politike za narednu godinu.

  “Stanje u zoni eura i regionu, ali i nepovoljni vremenski uslovi koji su se odrazili na poljoprivredu samo su neki od razloga koji su uzrokovali nepovoljna kretanja u prva tri kvartala 2012. godine, koja se ogledaju prvenstveno u smanjenju izvoza u odnosu na isti period prethodne godine i smanjenju fizičkog obima industrijske proizvodnje, što se odrazilo i na tržište rada, gdje se problem nezaposlenosti zadržao kao najveći negativni efekt ekonomske krize”, izjavio je u govoru Aleksandar Džombić.

  Do kraja 2012. godine, naveo je Džombić, RS će bilježiti negativan rast BDP-a, a godišnja stopa inflacije iznosiće 2,1 posto, a njena projekcija za 2013. je 1,9 posto.
  Planirani budžet Republike Srpske za iduću godinu iznosi 1, 945 milijardi KM i veći je za 120 miliona u odnosu na ovogodišnji. Planirane su uštede od 114 miliona.  Na smanjenju plaća od 10 posto za 44.000 budžetskih korisnika najavljuje se 65 miliona KM.

  Predstavnički dom Parlamenta Federacije BiH na sjednici u ponedjeljak je usvojio Budžet za 2013. godinu, a usvajanju je prethodila višesatna rasprava kako o dokumentu, tako i o proceduri kojom je on došao u Parlament. Pijedlog budžeta u parlamentarnu proceduru po hitnom postupku uputio je premijer Nermin Nikšić, bez saglasnosti Vlade Federacije. 

  U izjavi za novinsku agenciju SRNA predsjedavajući Predstavničkog doma Fehim  Škaljić rekao je da su na svim nivoima za skraćenu proceduru. 

  “Budžet FBiH prema ovom prijedlogu u svom kapacitetu ima oko 2,2 milijarde KM. Od tog ukupnog iznosa, oko 700 miliona ide na kreditne obaveze, a oko milijarde su kapitalni grantovi i kapitalni izdaci, do 250 miliona različiti nivoi plata i oko 200 različiti materijalni troškovi”, rekao je Škaljić. 

  Budžet FBiH za 2013. godinu bi se pred delegatima Doma naroda Parlamenta Federacije trebao naći već u utorak.

  Kada je riječ o državnom budžetu, Predsjedništvo BiH ga je finaliziralo i usvojilo. 

  Nebojša Radmanović i Željko Komšić su bili “za”, dok je “protiv” bio Bakir Izetbegović. Budžet je upućen u Parlament BiH na usvajanje.

  Aida Đugum

  Nakon iskustava u printanim i elektronskim medijima, uključujući BH Radio 1, u maju 2007. pridružila se ekipi RSE, gdje obavlja poslove novinara-reportera za radijski program i emisiju TV Liberty.


  Erduan Katana

  rfebl+blic.net

  U periodu od 1997. do 2000. godine radio za više bosanskohercegovačkih i inostranih medija. Od 2000. godine radi u dopisnišvu RSE u Banja Luci.

  Ovaj forum je zaključen
  Sortiranje komentara
  Komentari
       
  Ime: svetlana Grad: Banja Luka
  04.12.2012 01:22
  budžet Republike Srpske za iduću godinu iznosi 1, 945 milijardi KM
  Budžet FBiH prema ovom prijedlogu u svom kapacitetu ima oko 2,2 milijarde KM....kolio narodu a koliko politicarima..niste to napisali...i zamislite isto da samo imamo jednu vladu i jedan budzet i jena ministarstva koliko bi para otislo narodu..da imamo jedan budzet od ovog ostalog nama bi svi dodbili 70% povisicu plata i penzija a i zdravstvo bi nam bilo za 200% poboljsano ...pa razmislimo malo...a ovi u vladama sto sad imamo i kardu nas ostali bi bez posla...i nebi mogli sa biznismenima ostali zemalja da idu po mediteranu i uzmaju narodne pare da od ovih biznismena i tajkuna otpalcuju kredite u njihovim drzvama .kao sto je stanje sa Boskom i ostalim preduzecima ovde u banja luci..a narod ovde nema sta da jede....a ne ovako imamu 2 etniteta, stostine opcina,kantona,ministara,monistarstava...a narod gladan...dokle ovako

  Ime: puka 59 Grad: G VAKUF-USKOPLJE
  03.12.2012 20:31
  VOJNI PENZIONERI FBIH SU POD MMF UMANJENJEM 10 POS VEČ 3 GOD .ZATO DRUŽE PREMIJERU ZAUSTAVI NAMA U 2013 GOD UMANJENJE MIROVINA KAO ŠTO JE TO GOSP MUJEZINOVIĆ ODLAZEĆI ZAUSTAVIO BUĐESKIM KORISNICIMA A TREBAJU I ONI OSJETITI RECESIJU-UŠTEDE 3 GOD KAO I MI DA BUDEMO SVI FIFTI FIFTI PA IDEMO DALJE .
  Novi serijal RSE
  Vaš JavaScript je isključen ili imate staru verziju Adobe Flash Player-a. Preuzmite posljednju verziju Flash Player-a.
  "Perspektiva": Prva epizoda – Podgoricai
  || 0:00:00
  ...  
   
  X
  24.04.2016
  RSE u saradnji sa NED emituje TV serijal o omladini i najosjetljivijim društvenim temama na Balkanu. U novom ciklusu Serijala razgovaramo sa mladima Podgorice. Voditelj je Marčelo. Producent je Mebius film iz Sarajeva.