Dostupni linkovi

Uspjeh mladog Bosanca: Preko Todoista do zvijezda


Amir Salihefendić
Amir Salihefendić

Nije novost da mladi Bosanci i Hercegovci u svijetu postižu zapažen uspjeh i da su priznati u poslu kojim se bave. Mnogo je takvih primjera, a mladi Amir Salihefendić, rođen u Jajcu, sa adresom u Portugalu, dokaz je da se rad i trud isplate.

Ovaj mladi Bosanac razvio je svjetski popularnu aplikaciju za pametne telefone – Todoist, koja ima više od četiri miliona korisnika.

Još kao dječak, Amir Salihefendić je sa roditeljima, zbog rata napustio rodno Jajce, a prva adresa im je bila Danska. Tu je stekao univerzitetsko obrazovanje iz oblasti informacijskih tehnologija, pa je preko Tajvana i Čilea, dospio do Portugala. Danas živi u Portu, a firma Doist, koju je osnovao 2011. godine, registrovana je u Čileu.

„Danas nije bitno gdje živiš. Ni ovdje u Portugalu nije sjajna situacija. Filozofija firme koju imam je da možeš živjeti gdje god želiš i raditi posao odakle god hoćeš. Tako da u firmi imamo 35 radnika iz 18 zemalja“, objašnjava Salihefendić.

Aplikacija Todoist dostupna je na više od 20 svjetskih jezika. Salihefendić ju je razvio još kao student.

„Dok sam studirao u Danskoj istovremeno sam radio dva posla. Imao sam svakodnevno mnogo obaveza. Bilo mi je teško i zato sam kreirao Todoist da bih bolje organizovao vrijeme“, objašnjava Amir kako je nastala ideja za razvoj ove aplikacije.

Todoist
Todoist

Aplikacija je postala popularna zato što na jednostavan način pomaže u organizaciji posla, posebno kada je riječ o projektnim timovima. Pomoću aplikacije mogu se dijeliti zadaci, te pratiti izvršenje i odgovornost za određeni posao. Todoist koriste i osobe koje ne rade u firmi, za organizaciju privatnih obaveza. Aplikacija je logična, jednostavna i pregledna.

„Možete napraviti projekte, možete odrediti zadatke u firmi kojoj radite. U našoj firmi, pomoću Todoista organizujemo rad timova. Postoje intergracije sa dosta aplikacija- recimo sa microsoft outlook-om ili gmail-om. Tu je petnaest platformi koje podržavamo“, kaže ovaj IT stručnjak.

Izum Amira Salihefendića koristi se u gotovo svim zemljama svijeta, a naročiti je popularan među Japancima. To donosi i i dobru zaradu.

„Todoist koristi oko četiri miliona korisnika. Postoji besplatna verzija, ali i ona koja košta 29 dolara godišnje. I na četiri miliona korisnika neka samo nekoliko procenata plaća proizvod, to je ogromna svota novca.“

Iako je BiH napustio još kao dijete, Amiru je njegova domovina u srcu. U rodno Jajce dolazi dva puta godišnje. Smatra da danas nije bitno gdje živiš da bi uspio u poslu kojim se baviš, već je bitno obrazovanje, koje je, kako kaže Amir, danas dostupno svima.

„Nikada do sada mladi nisu imali više mogućnosti. Ne moraju živjeti u Americi ili Njemačkoj da bi uspjeli. Mnogi u IT sektoru žele da odu u Silicon Valley u San Francisco (USA) da bi ostvarili svoj san. Ja mislim da je to loša strategija. Svoj san možeš ostvariti gdje god da živiš. Važno je obrazovanje. Mladima su putem interneta dostupna predavanja sa Harwarda. Ali nije to samo slučaj za informacione tehnologije, već i za medicinu, fiziku i matematiku. Mladi sada mogu postići mnogo i iz Bosne ili iz Kine... samo moraju imati pristup internetu“, rekao je Salihefendić.

XS
SM
MD
LG