Dostupni linkovi

Uskoro obnova Ibarskog mosta, prohodnost neće biti uskraćena


Mitrovica, most na rijeci Ibar, 2014.
Mitrovica, most na rijeci Ibar, 2014.

"Park mira" na glavnom Ibarskom mostu u Mitrovici biće uklonjen 15. oktobra kada će započeti kompletna rekonstrukcija ovog mosta i njegovog okruženja sa severne i južne strane grada.

To je u izjavi za RSE potvrdio gradonačelnik Južne Mitrovice, Agim Bahtiri, naglasivši da je rekonstrukcija glavnog Ibarskog mosta predviđena Briselskim sporazumom koji je parafisan 25. avgusta.

"Pouzdano mogu reći da će izvođači radova za dve nedelje, tačnije 15. oktobra, zatvoriti obe strane mosta građevinskim ogradama kako bi revitalizacija glavnog mosta, konačno, nakon toliko godina započela. Glavni most neće biti potpuno zatvoren, ostavićemo jednu prohodnu traku za pešake, da neometano završavaju svoje obaveze na relaciji jug-sever. Dakle, sloboda kretanja za sve naše građane neće biti ugrožena", kaže Bahtiri, te dodaje:

"Radovi će trajati oko šest meseci, i najdalje do maja-juna 2016. godine ovaj most će biti prohodan kako za pešake, tako i za vozila. Nijedan most ne treba da bude simbol bilo kakve blokade, zabrane kretanja ili razdvajanja. Mostovi moraju ujedinjavati i spajati gradove, nikako razdvajati."

Prethodno je gradonačelnik Severne Mitrovice, Goran Rakić, saopštio da će neposredno okruženje sa severne strane mosta biti pretvoreno u pešačku zonu, a da je lokalna skupština donela odluku da u pešačku zonu bude pretvorena i ulica koja vodi od zgrade Telekoma Srbija do multietničkog naselja Tri solitera u Severnoj Mitrovici.

"Nadam se da će odluke koje donose odbornici opštine Severna Mitrovica biti poštovane od svih i da neće biti pritisaka da se one menjaju", dodao je gradonačelnik severnog dela Mitrovice.

Predsednica Skupštine opštine Severna Mitrovica, Ksenija Božović, izjavila je za RSE da je o tome informisana iz medija i to da će radovi na rekonstruciji trajati jedan duži period, nekih pet-šest meseci.

"Ja se nadam da će to tako i biti, da će se prvo krenuti sa rekonstrukcijom, a tek onda razgovori o tome da li će most biti pušten ili ne. Smatra, kao i većina građana, da još uvek nisu stvoreni uslovi da se otvori taj most", rekla je Božović.

Park mira, Mitrovica
Park mira, Mitrovica

Razgovarali smo i sa Mitrovčanima. Pitali smo ih kako komentarišu najavljenu rekontrukciju glavnog Ibarskog mosta.

"Mislim da je došlo vreme da se svi okrenemo nekoj budućnosti. Jer, sve ovo što se do sad izdešavalo kod nas, nikome ništa dobro nije donelo. Ni Srbima ali ni Albancima. Mislim da će uklanjanje 'Parka mira' i najavljeno otvaranje mosta za saobraćaj olakšati život građanima, koji svakodnevno cirkulišu ka jugu, odnosno severu", smatra Nikola Jovanović.

Naš drugi sagovornik je suprotnog stava.

"Nije još uvek došlo vreme da ovaj most ovde bude prohodan za saobraćaj. Ja bih voleo, ali je realnost drugačija. Setite se samo, koliko je incidenata ovde na mostu između Srba i Albanaca bilo. Bojim se samo da takvi incidenti, nakon rekontsrukcije i otvaranja mosta, budu učestala pojava u našem gradu", ističe Aleksandar Novaković.

Njegov sugrađanin Ahmet Ibrahimi pozdravlja sprovođenje postignutog sporazuma o rekonstrukciji glavnog mosta na Ibru.

"Smatram da je uklanjanje ove barikade na mostu, a 'Park mira' jeste barikada jer je saobraćaj onemogućen za vozila, veoma pozitivan korak i za nas Albance i za Srbe. Mislim da moramo sve loše ostaviti iza nas. U tom smislu, mi ovde u Mitrovici imamo puno zajedničkih problema koji nisu političke prirode, a tiču se ekonomije. Lokalna vlast bi morala mnogo više da radi na boljem socijalnom statusu svih građana Mitrovice, dok će se visokom politikom baviti neki drugi ljudi na nekom drugom mestu", naglasio je Ibrahimi.

Na glavnom mostu u Mitrovici trenutno se nalazi "Park mira" koji su Srbi tu sredinom juna 2014. godine postavili nakon što je sa istog mesta uklonjena velika betonska barikada.

Glavni gradski most, na kojem se nalazi "Park mira", deli severnu Mitrovicu, u kojem je većinsko srpsko stanovništv, o od južnog dela grada koji je nastanjen većinskim albanskim stanovnistvom.

Ovaj most u prošlosti bio je poprište mnogih sukoba između Srba i Albanaca. I danas se na njemu mogu videti statične patrole Kfora, EULEX-a i Kosovske policije.

XS
SM
MD
LG