Dostupni linkovi

Uručena povelja "Dragoljub Stošić": Još ima hrabrih


Rodoljub šabić, Vesna Rakić Vodinelić i Saša Janković
Rodoljub šabić, Vesna Rakić Vodinelić i Saša Janković

Povelja za građansku hrabrost "Dragoljub Stošić" za 2015. godinu uručena je u Beogradu profesorki prava Vesni Rakić Vodinelić, povereniku za informacije od javnog značaja Rodoljubu Šabiću i zaštitniku gradjana Saši Jankoviću.

Sociolog Ratko Božović rekao je da, kao i ostali članovi žirija, nije imao dilemu.

“Važno je da i u trenucima ove naše depresije, nekakvog straha pred onim što se dešava sa našim društvom, još uvek ima hrabrih ljudi. Još ima hrabrosti. Ja ću reći da je prava hrabrost u nas danas videti stvari kakve jesu i reći ih.”

Kao su naveli članovi žirija, nagrada za građansku hrabrost “Dragoljub Stošić” prvenstveno se dodeljuje za posvećenost unapređenju društva, borcima za moral, istinu i socijalnu pravdu, a protiv nemorala, laži i korupcije.

Vesna Rakić Vodinelić
Vesna Rakić Vodinelić

Uz opasku da im je izuzetna čast da ponesu ovo priznanje, sve troje laureata skromno je reklo da ne znaju da li baš zaslužuju nagradu, jer samo rade svoj posao najbolje što mogu.

“Ne znam da li ste svesni da ste ovu nagradu dodelili onima koji primenjuju zakon. Zato što ih smatrate hrabrim da primene samo zakon. E, to je hrabrost zaista samo u zemlji koja liči na ovu”, rekla je Vesna Rakić Vodinelić.

Rodoljub Šabić poručio je da bi voleo da ova nagrada nije za hrabrost.

“Ne zato što mi ne bi prijalo da ste u meni prepoznali hrabrog čoveka. Nego zbog toga što mislim da ako smo došli u situaciju da državni funkcioneri, čak i državni organi, dobijaju priznanja za građansku hrabrost – onda je to zvono za uzbunu.”

Saša Janković na dodeli
Saša Janković na dodeli

Saša Janković rekao je da bi najradije ćutao, ali da ne može zbog poštovanja prema izuzetnom delu Dragoljuba Stošića.

“A zašto bih ćutao… Dok mi ovde pričamo, sa nacionalnih frekvencija se takođe čuje priča. Ali priča koja je antipod svega ovoga. Čuje se mnogo glasnije, uz pokliče i oduševljenje. Zbog toga je ipak nužno da se čuje i ovo što se na ovom mestu govori.”

Sindikalni lider Dragoljub Stošić, borac za demokratiju i protivnik režima Slobodana Miloševića, ostao je upamćen po oštrim kritikama koje su često izgledale i kao precizna predviđanja budućnosti. To se potvrdilo i na ovoj svečanosti, iz snimka jednog od njegovih intervjua posle petooktobarskih promena.

“Zaista mi se čini da je situacija koju imamo danas mnogo podmuklija, mnogo nejasnija, bljutavija, pokvarenija, prljavija nego što je ikada bila. Evo sada imamo izbore. Umesto da se nadamo da će biti bolje, da ćemo nešto promeniti… Neće biti bolje. Ponuda će biti ista, nije otvorena nijedna nova. Imamo bakalnicu na ćošku, i kupićemo tu istu robu sa nadom da kada otvorimo kutiju u njoj neće biti ništa plesnjivo, već nešto sasvim drugačije”, govorio je Dragoljub Stošić.

Povelju za građansku hrabrost "Dragoljub Stošić" dodeljuju nevladina organizacija Kuća pravde Strazbur i Unija sindikata. U ovogodišnjem žiriju bili su Olgica Batić, Ratko Božović, Predrag Koraksić i Danilo Šuković.

XS
SM
MD
LG