Subota, 30. april/travanj 2016, 18:55 CET

  Srbija

  Uroši Mišići među nama: Zašto država ne kažnjava huligane?

  Grafit u Beogradu, ilustrativna fotografija
  Grafit u Beogradu, ilustrativna fotografija
  Samo što je krajem prošle godine pušten iz zatvora, Uroš Mišić, navijač Crvene zvezede koji je pet godina proveo u zatvoru zbog teškog ubistva u pokušaju, odnosno zbog toga što je upaljenu baklju gurnuo u usta jednom žandarmu u neredima na fudbalskoj utakmici, policija, kako je potvrđeno našem Radiju, ponovo traga za njim. Ovoga puta zbog sumnje da je učestvovao u napadu na marinca koji radi u obezbeđenju Ambasade SAD u Beogradu u Beogradskom klubu „Plastik“.

  Iako je direktor policije Milorad Veljović našem Radiju potvrdio da se traga za Mišićem, advokat Borivoje Borović tvrdi da njegov klijent nije u bekstvu, da će video snimak iz kluba dokazati da on nije učestvovao u tuči:

  Borović: Ja sam imao kontakt sa Mišićem, on nije nikome naneo telesnu povredu. Kod njega kući niko nije dolazio da bi tražio informaciju od njega, niti ga je tražila pilicija. On razmišlja, da li, ako dobije poziv, da li i kako da komunicira sa policijom...

  RSE: Da li to znači da Mišić nije ili da jeste u bekstvu?

  Borović: Mišić apsolutno nije u bekstvu.

  RSE: Znači, on je dostupan policiji?

  Borović: Da.

  RSE: Dajte mi kontakt sa njim!

  Borović: Ne mogu da dajem kontakt sa Mišićem, i onda vi zovete Mišića i onda ga uhapse.

  RSE: Kako ga uhapse?

  Borović: Na osnovu mobilnog telefona.

  RSE: Znači,on je, ipak, u bekstvu?

  Borović: Ja vam nisam rekao da je u bekstvu.

  Podsećamo, Uroš Mišić bio je optužen za napad na žandarma Nebojšu Trajkovića na utakmici 2007. godine. On je prvobitno bio osuđen na 10 godina zatvora za teško ubistvo u pokušaju, da bi mu Apelacioni sud kasnije prepolovio kaznu i da bi krajem prošle godine bio pušten šest meseci ranije iz požarevačkog zatvora “Zabela”, jer je za to ispunio uslove po novom Zakonu o amnestiji.

  Vladimir Cvijan, predsednik Odbora za ustavna pitanja i zakonodavstvo Skupštine Srbije, kratko je prokomentarisao događaj o kome su dva dana samo pisali mediji, da bi se najzad oglasila i policija:

  “Zna se koja je procedura, zvao se on Uroš Mišić ili Pera Perić, ako je neko osumnjičen da je učestvovao u nekoj tuči ili šta već, onda nadležni ograni rade svoj posao", kaže Cvijan.

  Rajko Danilović kaže da je Zakon o amnestiji kojim je prepolovljena kazna i Urošu Mišiću akt donet iz udvaračkih razloga prema biračima. Ali, on je podjednak za sve koji ispunjavaju uslove i nije u tome problem. 

  Međutim, ono što je problem je što se vlasti menjaju ali ne i njihov odnos prema navijačkim huliganima još od vremena zvezdinog navijača Željka Ražnjatovića Arkana, čuvenog policijskog saradnika iz beogradskog podzemlja koji je kasnije mobilisan za ratno-pljačkaške pohode u Hrvatskoj i Bosni.

  “To su njihovi ljudi za fazne potrebe, to je njihova vojska”, kaže Danilović.

  Uslišeni 'zahtevi za pravdu'

  Gorana Miletića iz nevladine organizacije Branitelji ljudskih prava ne iznenađuje novi incident Uroša Mišića:

  Goran MiletićGoran Miletić
  x
  Goran Miletić
  Goran Miletić
  “Ovo što se desilo sa Urošem Mišićem pokazuje dve vrste problema. Prva vrsta problema je ona koja se tiče Zakona o amnestiji jer su očigledno amnestirani mnogi koji to nisu trebali da budu i koji su trebali da ostanu iza rešetaka. Drugi problem je permanentan, borba protiv huligana i ekstremista koja u Srbiji očigledno ne postoji. To se i dalje svelo na nivo zahteva od civilnog društva dok vlasti definitivno ništa ne čine. Navijačke grupe su sve jače i jače iz prostog razloga što niko ništa ne čini protiv njih. Naročito one koje su nasilne, jer ne možemo stavljati znak jednakosti između svih navijačkih grupa. Mislim da zaista kada navijačka grupa vidi količinu nasilja koja nekažnjeno prolazi na sportskim terenima, to se preliva i na ulice i postaje lajt motiv i mislim da su sve navijačke grupe sve jače i organizovanije. Ne vidim da je neko od njih preterano kažnjen. Uglavnom svi iz tih navijačkih grupa zaobilaze pravdu vrlo uspešno tako da se postavlja pitanje odakle dolazi novac kojim oni plaćaju odbranu. Ovo je još jedna od vlada, potpuno je nebitno o kojim partijama je reč, koja apsolutno ništa ne čini po tom pitanju. Vidimo kako nam se to vraća kao bumerang. Ja se bojim da će to biti samo jedan u nizu slučajeva i da će posle ovoga ponovo da se pojave natpisi na kojima će Uroš Mišić biti predstavljen kao žrtva, a ne kao neko ko je počinilac krivičnog dela”, kaže Miletić.

  Mišićeva žrtva, žanradm Nebojša Trajković, trajno je onesposobljen. Podsećamo šta je za naš program rekao pošto je počinilac pušten iz zatvora:

  "Uroš Mišić je nagrađen. On je pobednik. A ja ću do kraja života ostati invalid. Hteli su da me upale, da izgorim kao sveća. I kako ja sada da se pomirim sa njegovim oslobađanjem. Kakva je to država? Da pustiš onoga koji je nekoga svesno zapalio, uništio mu život, i njemu i njegovoj porodici. Pored mene pati cela moja porodica. Ja na tom stadionu nisam bio radi sebe, nego radi interesa države. Država sada trči da pomogne istoj toj Crvenoj zvezdi a nikada se nije pitala, gde je Nebojša, kako mu je. Kako taj čovek živi? Nemam više ništa da kažem“, kazao nam je Trajković.

  Posle ovoga čina nasilja u kome je stradao Trajković Srbija je bila oblepljena plakatima „Sloboda za Uroša“, a samo dan posle izricanja prvostepene presude Mišiću, fudbaleri Crvene zvezde su pred početak jedne utakmice izašli na teren u belim majicama sa natpisom „Pravda za Uroša“. Valjda je takva pravda uslišena njegovim izlaskom iz zatvora posle samo pet godina.

  Takva „pravda“ je tražena i za ubice Francuza Brisa Tatona koga su navijači do smrti na najbrutalniji način prebili u centru Beograda, a ubicama je, valjda vođen takvom „pravdom“, nadležni sud takođe prepolovio prvobitnu 30-ogodišnju kaznu.

  Tražena je „pravda“ i za vođu zvezdinih navijača Ivana Bogdanova, „Pravda za Icu“, nakon nasilja takođe nad policijom u tuči na košarkaškoj utakmici Partizan-Zvezda 2006. godine   I taj zahtev je, doduše delimično, uslišen kaznom od dve godine, jer je zbog ponovljenog suđenja za dlaku izbegnuta amnestija. To je onaj čuveni tetovirani dasa čiji je snimak vandalskog ponašanja na utakmici u Đenovi 2010. obišao svet, a koji za to osuđen u Italiji i proteran iz svih zemalja EU.

  Javnost mlako reaguje na razne vrste nasilja, kao da pravu za žrtve niko ne traži. Ni glumica Mirjana Karanović, koja je jedna od retkih javnih ličnosti prisutnih na svim protestima protiv svih vrsta nasilja , nema utešne reči za žrtve, poput Trajkovića:

  "To je nešto što očekujem svaki dan, da ću naći takve vesti i to je depromirajuće. Kao da je nasilje neka vrsta naše tradicije, naše svakodnevice, nešto što nam pripada. Većina komentara na takve vesti je :pa, šta drugo i očekivati?“, kaže Mirjana Karanović-

  Branka Mihajlović

  mihajlovicb+rferl.org

  Novinarstvom se bavi od 1972. godine. Od 1995. do 2006. radi u Radiju Slobodna Evropa u Pragu kao novinar, od 2006. je dopisnik RSE u beogradskom birou.

  Ovaj forum je zaključen
  Sortiranje komentara
  Komentari
       
  Ime: Anonimni posjetilac
  23.02.2013 22:05
  sve dok narod Srbije tolerira da nad njim vladaju oni koji placaju milione dolara drzavnog nocva za kauciju siledziji koji ode na americki univerzitet da igra kosarku i tamo skoro nasmrt isprebija amerikanca, pa mu jos praveci tezak diplomatski gaf organizju bijeg iz amerike i sve dok se ne postavi pitanje odgovornosti visokih drzavnih funkcionera koji su to omogucili, srpskom narodu ce biti tako kako mu je sad
  borba protiv korumpirane vlasti je teska, zahtijeva angazman, a silnici su spremni i udariti one koji se usude ustati protiv njih, a vidjeli smo na sta je sve srpska vlast spremna od kraja 80-tih naovamo (ubistvo stambolica, etnicko ciscenje, sukob sa cijelim NATO paktom) - alternativa je pognuti glavu, sutjeti i sve to mirno gledati

  Ime: Mrka Kapa Grad: YU
  23.02.2013 14:49
  Ne znam zašto se uzbuđivate na slogane Pravda za Uroša kada je to odličan slogan. Pa zato mu i treba dati pravdu a to je doživotna robija bez prava na pomilovanje kad već nema smrtne kazne i eto Pravde za Uroša. Gotovo....

  Ime: Milan Marinković Grad: Srbija
  22.02.2013 16:41
  "Svi iz tih navijačkih grupa zaobilaze pravdu vrlo uspešno tako da se postavlja pitanje odakle dolazi novac kojim oni plaćaju odbranu".

  Od trgovine narkoticima, uglavnom. A ostalo od reketiranja.
  Odgovor

  Ime: Milivoje Radaković
  22.02.2013 20:03
  Što nas vraća na to da su tzv. "huliganske grupe", zapravo neformalne formacije UDB (koja je inače kišobran za sve poslove sa narkoticima i reketom).
  Tako je to još od tzv. "komandanta Arkana", a kako je bilo prije ne znam...
  Odgovor

  Ime: Keno
  24.02.2013 14:42
  Ko ima kontrolu nad navijacima Zelje ili Sarajeva. Nece biti da je i tamo UDBA. Daj probudi se vise iz tvog mraka mrznje.
  Odgovor

  Ime: Anonimni posjetilac
  24.02.2013 16:07
  Veza izmedju Arkana, SDB-a Srbije i navijacke organizacije Crvene Zvezde kao izvora regrutovanja dobrovoljaca paravojnih jedinica je dokumentovana cinjenica. Zasto bi trend kontrole danas bio drugaciji?
  A ovo o navijacima Zelje i UDBA-e, sta reci na najobicniju glupost.

  Ime: novosadjanin
  22.02.2013 14:18
  Zasto ne kaznjava?... Upravo se po Novom Sadu lepe plakate "10 godina haske tiranije" protiv "jadnog, neduznog, casnog" vojvode srs stranke... A sta je sa tiranijom, koje je doticni lik sprovodio sa svojom cetnickom hordom iz koje potice i danasnji "casni i posteni" preCednik drzave kazandzija, i njegov "casni i posteni" sinak aca vucic?!

  Ime: VB Grad: Beograd
  22.02.2013 14:16
  Da li je bolji navijac ili njegov advoka-ne mogu da se odlucimt?Blagi boze,kako je moguce da su nam vazniji"nasii"od pravde,istine i humanosti?
  Zloba je imao Arkana,a demokrate jedva osudise,a ovi odmah amnestirase:najvaznija je "pravda za Urosa",mada nigde ni traga od pravde.Bas smo za diku i ponos.Tu je negde i Miladin batinas,Dabicev brat,Karicev potomak...

  Ime: obelix
  22.02.2013 14:00
  Koje nepotrebno pitanje, zasto bi kaznjavala?! Pa upravo zlocinci su najveci idoli i ponos dicne nebeske srbije.

  Ime: Jovana Grad: Beograd
  22.02.2013 12:22
  I 10 godina zatvora je bilo malo za ono sta je uradio coveku na stadionu, zato sada lepo na 20 godina u zatvor, pa ako ima cime da razmisli shvatice. A drugima da bude opomena, da divljastvo ne prolazi.

  Poslušajte: Program za Srbiju

  Galerija

  Fotogalerija Karikature Predraga Koraksića Coraxa

  Jedan od najprepoznatljivijih karikaturista u Srbiji Predrag Koraksić Corax stalni je saradnik Radija Slobodna Evropa i jednom sedmično objavljujemo njegov komentar političkog života Srbije bez reči.

  Srpski s mukom

  Pančić: Gužva na listiću

  Šta god da nas čeka, bolje je da dođe što pre. Posle ove nedelje, kao ni posle prethodnih izborih nedelja u prethodnih četvrt veka, niko u Srbiji neće imati izgovor da nije imao mogućnosti da bira i da se pita, piše u kolumni Teofil Pančić
  Dalje/More
  Novi serijal RSE
  Vaš JavaScript je isključen ili imate staru verziju Adobe Flash Player-a. Preuzmite posljednju verziju Flash Player-a.
  "Perspektiva": Prva epizoda – Podgoricai
  || 0:00:00
  ...  
   
  X
  24.04.2016
  RSE u saradnji sa NED emituje TV serijal o omladini i najosjetljivijim društvenim temama na Balkanu. U novom ciklusu Serijala razgovaramo sa mladima Podgorice. Voditelj je Marčelo. Producent je Mebius film iz Sarajeva.

  Tradicionalne industrije se vraćaju na berze

  Pozicije visokotehnološkog sektora na berzama donekle slabe, a vraćaju se tradicionalne, modernizovane ili redizajnirane industrije.

  Zapadni Balkan na listi "sigurnih zemalja"

  Evropski parlament je započeo proceduru stvaranje zajedničke, evropske liste "sigurnih" zemlja svoga susjedstva, gdje bi se trebalo naći 7 država – cijeli region Zapadnog Balkana i Turska.

  Analitičari: Isti kurs, veće prepreke

  Iako izbori u Srbiji još nisu završeni i ne zna se sastav budućeg parlamenta, neka pitanja su pokrenuta i pre formiranja nove Vlade - pre svega hoće li spoljna politika zemlje ostati na istom kursu, uprkos promenama na političkoj sceni Srbije.