Dostupni linkovi

UN pozvale da se ispita Gadafijeva smrt


(Kraj Moamera Gadafija)

Biljana Jovićević

Udovica libijskog lidera Moamera Gadafija pozvala je UN da istraže okolnosti smrti njenog supruga, koji je ubijen pošto su ga u četvrtak živog uhvatili borci Prelaznog nacionalnog savjeta, prenijela je u petak uveče televizija Arai.

"Pozivamo UN da istraže okolnosti smrti mudžahida Moamera Gadafija", rekla je Safija Gadafi, čiju izjavu prenosi televizija bliska bivšem režimu i čije je sjedište u Siriji.

"Ponosna sam na hrabrost mog supruga borca i mojih sinova koji su se šest mjeseci suočavali s agresijom 40 zemalja i njihovih agenata i koji će dobiti mjesto među mučenicima", rekla je Safija Gadafi.

U Ženevi, Visoki komesarijat UN za ljudska prava takođe je zatražio pokretanje istrage o okolnostima smrti Gadafija.

Prema posljednjim informacijama Rojtersa, Gadafijev medijski najeksponiraniji sin Saif al Islam sa svojim konvojem bježi prema Nigeru.

NATO u petak odlučuje na koji će način prekinuti vojnu akciju u Libiji.

Nakon što su svijet obišle mučne scene u kojima libijski pobunjenici razvlače mrtvo tijelo ubijenog pukovnika Moemera Gadafija, Kancelarija za ljudska prava Ujedinjenih nacija pozvala je na istragu o smrti donedavnog libijskog vođe.

Portparol visokog komesara za ljudska prava UN rekao je da su amaterski snimci koji pokazuju Gadafija koji je prvo živ, a potom mrtav "veoma uznemiravajući".

"Iako je juče objavljena informacija o smrti Gadafija, još nisu jasne okolnosti. Ocjenjujemo da je neophodna istraga", izjavio je portparol Rupert Kolvil, komentarišući brojne video snimke objavljivane u medijima.

Ocijenio je da su dva video snimka na kojima je prikazana smrt Gadafija vrlo zabrinjavajuća. Pozivima za istragu pridružila se i Rusija.

Istovremeno, BBC javlja da borci odbijaju da predaju Gadafijevo tijelo Prelaznom vijeću.

Vijeće je pod pritiskom i hoće da izvrše autopsiju usred kontroverzi koje se tiču Gadafijeve smrti.

Sudeći prema zvaničniku iz privremene Vlade Libije, sahrana Muamera Gadafija najvjerovatnije će biti odložena jer je potrebno da se utvrdi konačna lokacija.

Mediji spekulišu da Libijske vlasti planiraju da svrgnutog lidera sahrane na tajnom mjestu zbog straha od njegovih pristalica.

Prvi diktator ubijen tokom "arapskog proljeća"

Rojters je objavio da se konvoj u kojem se nalazi medijski najeksponiraniji Gadafijev sin Saif Al Islam, za kojeg se u četvrtak uveče čak tvrdilo da je mrtav, kreće ka Nigeru gdje pokušava da pobjegne.

Abdul Madžid Mlegta iz Prijelaznog vijeća rekao je Rojtersu da borci traže konvoj i da je cio region pod opsadom.

Vijest o Gadafijevoj smrti izazvala je talas veselja širom zemlje, dok se na desetine, a ponegdje i na stotine hiljada ljudi, okupljalo na trgovima gdje se pucalo iz lakog i teškog oružja sve do kasno u noć.

U toj pucnjavi povrijeđeno je najmanje 63 ljudi, javila je libijska televizija Al-Ahrar, mada se strahuje da ima i mrtvih.

Libija: Tijelo Gadafija prebačeno u Misuratu
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:08 0:00
Direktan link
(Libija: Tijelo Gadafija prebačeno u Misuratu)

Vojni savjet Tripolija u petak je pozvao "sve građane da prestanu da pucaju u vazduh, bez obzira na tip oružja i bez obzira na povod".

Prelazni nacionalni savjet najavio je da će u petak ili u subotu zvanično objaviti da je čitava Libija oslobođena, čime su nakon osam mjeseci okončani krvavi sukobi u kojima je poginulo 30.000 ljudi.

Države članice NATO-a sastaju se u petak popodne kako bi razgovarale o modalitetu prestanka vojne akcije u Libiji, dan nakon pada grada Sirta i smrti svrgnutog libijskog lidera Moamera Gadafija.

​Prethodno je francuski ministar vanjskih poslova Alen Žipe izjavio da Francuska smatra da je vojna akcija NATO u Libiji završena nakon smrti Moamera Gadafija.

"Mislim da možemo reći da je vojna akcija okončana pošto je libijska terotirija pod kontrolom Nacionalnog prelaznog savjeta i da su akcije NATO privedene kraju", izjavio je Žipe.

On je dodao da u petak akcija mora biti okončana, jer je cilj ostvaren, odnosno da je podrška snagama Nacionalnog prijelaznog savjeta u oslobađanju teritorije završena.

(Muammar Qaddafi od šezdesetih do 2011.)

Šezdesetdevetogodišnji bivši libijski lider u četvrtak je uhvaćen u blizini rodnog grada Sirta, 360 kilometara istocno do Tripolija, i nedugo nakon hapšenja je ubijen.

Gadafi je prvi arapski lider koji je ubijen od početka "arapskog proljeća", protesta protiv autoritarnih režima u Tunisu, Egiptu, Libiji, Siriji, Jemenu i Bahreinu.

Svi svjetski zavničnici pozdravili su Gadafijev kraj koji po njima označavai novu eru i početak demokratizacije Libije.

Moamer Gadafi: Ekscentrični diktator












Muamer Gadafi: Ekscentrični diktator

Biljana Jovićević

Moamer Gadafi (69) bio je više od 41 godine neprikosnoveni vladar, izdržao je višegodišnju međunarodnu izolaciju, ali ne i narodnu pobunu.

Završio je pravo i vojnu akademiju, a kraće vrijeme školovao se i u Mostaru, u okviru programa razmjene studenata.

Mada je oštro osuđivao korupciju koja bi dovela do toga da ograničen broj Libijaca stekne ogromno bogatstvo, Gadafi i njegova porodica, kako se vjeruje, stekli su ogromno bogatstvo zahvaljujući činjenici da Libija ima najveće rezerve nafte u cijeloj Africi.

Zalagao se za jedinstvo arapskih zemalja, a na njegovo insistiranje osnovana je Afrička unija, koja je proglašena nasljednicom Organizacije afričkog jedinstva.

Ogromno naftno bogatstvo Libije godinama je koristio za finansiranje ekstremističih pokreta i njihovih lidera. Polovinom 1980-ih međunarodna zajednica ga je smatrala glavnim finansijerom međunarodnog terorizma.

Od kraja devedesetih, Gadafi je počeo da radi na poboljšanju odnosa sa Zapadom, a još prije napada na SAD 2001. založio se za borbu protiv Al Kaide.

U međunarodnim krugovima bio je poznat i po svojoj ekscentričosti - imao je tjelohraniteljke iz Etiopije i bolničarke iz Ukrajine, po svom beduinskom stilu oblačenja, kao i zbog toga što je na putovanja u inostranstvo nosio svoj šator u kome je boravio i kamile čije mlijeko je svakodnevno pio.

Više možete pročitati u Gadafijevoj biografiji.
XS
SM
MD
LG