Dostupni linkovi

Ulica za Tustu u Novom Sadu


Brnako Črnac Tusta
Brnako Črnac Tusta
Nedavno preminuli pevač grupe „KUD Idijoti“, Branko Črnac Tusta, simbolično je dobio ulicu u Novom Sadu. Tabla sa njegovim imenom pojavila se za vikend na zgradi Studentskog kulturnog centra u ovom gradu.

Tabla sa imenom preminulog legendarnog pevača grupe „KUD Idijoti“, Branka Črnca Tuste, postavljena je na zgradu koncertnog prostora Studentskog kulturnog centra u Novom Sadu. Inicijatorka ove akcije bila je novosadska umetnica Milica Denković.

“Prvi koncert koji je održan u Kineskoj četvrti, mislim da je bio festival „To be punk” 2009., oni su u okviru ovog koncerta nastupali zajedno sa još nekim bendovima, i posle toga je Studentski kulturni centar dobio prostor u toj četvrti. Ovaj kvart počinje da živi kao muzički kvart i mislim da je Tusta zaslužio da dobije tu jedan prolaz”, smatra Denković.

Iako ova akcija nije zvanična inicijativa, saradnik Studentskog kulturnog centra Nemanja Vuković kaže da će ova institucija u narednom periodu razmotriti kako može da je podrži.

“Ovo još nije formalna inicijativa. Mi nismo razmatrali pokretanje inicijative da se ovaj prolaz nosi ime 'Tustin prolaz', ali svakako da ćemo u narednom periodu razmotriti u okviru Studentskog kulturnog centra ovo pitanje, i da vidimo šta možemo da učinimo. Mi smatramo da je ovo lep čin gest i omaž Tusti. Jako lepa i zanimljiva inicijativa u Kineskoj četvrti”, kaže Vuković.

Frontmen grupe „Obojeni program“ Branislav Babić Kebra, kaže za Radio Slobodna Evropa da bi ozvaničenjem ove akcije, Novi Sad pokazao svoju zrelost.

“Ova inicijativa je bitna zato što je Tusta kao čovek, njegova grupa, kao jedan kulturološki model iz bivše Jugoslavije uprkos svemu je opstao. Druga je stvar da je u tim ratovima kulturološki modeli u svim bivšim republikama te Jugoslavije izgulibi su na značaju. Sve ostalo je dobilo na značaju sva suprotnost bilo čemu što je kulturno postalo je bitno i onda je jako teško dobiti podršku javnog mnjenja onom što je normalno. O ovome moramo razgovarati. Umesto da postoji jedan opšti kulturološki konsenzus. To na ovim prostorima ne postoji, postoji samo ona kultura koja je elitištička to jest samo ona koju podržava država. Sve ostalo je onima koji treba da donesu odluku nebitno. I onda morate pokrenuti razne akcije da biste isterali nešto normalno. Trebamo biti otvoreni i prihvatiti sve te nacionalne različitosti koji u sebe sadrže pravi kvalitet. To bi za Novi Sad verovatno predstavljalo veličinu, da pokaže kako neke generacije sve ovo razumeju”, smatra Babić.

Branko Črnac Tusta preminuo je sredinom oktobra.
XS
SM
MD
LG