Dostupni linkovi

Zagreb uložio protest, policija nudi zaštitu hrvatskim navijačima


Automobili oštećeni u napadu
Automobili oštećeni u napadu
Službeni Zagreb uložio je protest Beogradu zbog napada na hrvatske navijače u Novom Sadu i Rumi koji bodre hrvatsku reprezentaciju na Evropskom prvenstvu u rukometu. Srpska policija je do sada uhapsila 12 nasilnika, a direktor policije se izvinio hrvatskim navijačima i obećao im 24 časovnu zaštitu policije. Zbog ovog incidenta ogorčena je i hrvatska zajednica u Vojvodini.

Hrvatska je izborila polufinale Evropskog prvenstva u rukometu, a hrvatski navijači
napadnuti su na povratku kući sa utakmice iz Novog Sada.



U napadu posle utakmice hrvatske i francuske reprezentacije u Novom Sadu lakše povrede zadobila su tri hrvatska državljana. Novosadska policija saopštila je da je oštećeno 15 vozila. Srpska policija do sada je privela 12 osoba zbog sumnje da su učestvovali u napadima na navijače, izjavio je direktor policije Milorad Veljović koji se izvinio navijačima zbog napada.

"Svi navijači koji budu ulazili na graničnim prelazima slobodno neka se jave, neka sačekaju, biće propraćeni do odredišta gde žele da odu. Znači, preduzećemo maksimalne mere da se osećaju kao da su u Hrvatskoj", poručio je Veljović.



Hrvatsko ministarstvo spoljnih i evropskih poslova izrazilo je protest ambasadoru Srbije u Zagrebu Stanimiru Vukićeviću povodom napada na vozila hrvatskih navijača u Novom Sadu i Rumi. Hrvatska je zatražila pojačan angažman službi bezbednosti u Srbiji tokom rukometnih susreta na kojima se očekuje i povećano prisustvo hrvatskih navijača.

Ambasador Vukićević izrazio je žaljenje zbog incidenata i izvestio hrvatsku stranu kako su nadležne službe Srbije dosad uhapsila šest napadača na hrvatske navijače.

HNV: Brutalno, organizovano nasilje

Ministar nauke, obrazovanja i sporta Hrvatske Željko Jovanović rekao je da ga je vest o napadu na hrvatske navijače rastužila.
Željko Jovanović, hrvatski ministar: Jedino što mogu je da poželim našim navijačima je brzi oporavak i da osudim huliganski ispad navijača iz Srbije.

"Moram reći da me je rastužila ta vest. Jedino što mogu je da poželim našim navijačima je brzi oporavak i da osudim huliganski ispad navijača iz Srbije, čime bacaju, zapravo, jednu veliku ljagu i na organizatore ovog Evropskog prvenstva, koji su se potrudili da organzuju na najvišem nivou ovu manifestaciju. Nadam se da će snage MUP-a Srbije što pre otkriti sve počinitelje i da će nastavak Evropskog prvenstva proći u sportskom duhu, a verujem i da navijači Srbije i svi mi u Hrvatskoj sa velikim iščekivanjem čekamo završetak ovog prvenstva i svi želimo da u finalu budu Srbija i Hrvatska. Nadam se da će to finale biti promocija rukometa i da ćemo se mi iz Hrvatske veseliti osvajanju Evropskog prvenstva", kazao je Jovanović.

Predsednik Skupštine grada Novog Sada Aleksandar Jovanović osudio je napad na državljane Hrvatske.

"Novi Sad je oduvek bio dobar domaćin, ali i dom svima. Zato događaj u utorak, kada je grupa huligana i vandala, iz zasede i tokom noći, napala navijače Hrvatske koji su u Novom Sadu bodrili svoju reprezentaciju, predstavlja najgori i najsramniji čin", saopštio je Jovanović.

Koalicija nevladinih organizacija Građanska Vojvodina protestovala je međutim, što policija nije obezbedila sigurnost hrvatskim navijačima, "nego ih je prepustila u ruke huligana i kriminalaca", nadomak Novog Sada i Rume.

Oglasilo se i Hrvatsko nacionalno veće iz Subotice koje traži hitno procesuiranje napadača. Darko Sarić Lukendić, predsednik izvršnog odbora Hrvatskog nacionalnog veća kaže da su sa velikom zabrinutošću primili ovu vest.

"U pitanju je očigledno organizovano, brutalno nasilje spram građana Republike Hrvatske koje se desilo u Novom Sadu nakon utakmice. Zahtevamo od državnih tela brzu reakciju i otkrivanje i procesuiranje počinilaca ovog zločina. Ja bih to nazvao zločinom. Takođe, ukazujemo da ovaj napad na hrvatske navijače nije pojedinačan slučaj, već je posledica, s jedne strane, konstantnog anti-hrvatskog raspoloženja u Srbiji u čemu postoje i brojni pokazatelji, a sa druge strane narastajućeg desnog ekstremizma čemu smo svedoci u poslednjih gotovo godinu dana", naveo je on.

Kako su mesto u polufinalu osigurale Hrvatska i Srbija može se desiti da se upravo ove dve reprezentacije bore za ulazak u finale.

MUP: Uhapšeni organizatori napada

MUP: Uhapšeni organizatori napada

Policija je u sredu uveče na području Novog Sada i Beograda uhapsila 12 pripadnika navijačkih grupa osumnjičenih za organizovanje napada na navijače hrvatske rukometne reprezentacije.

Osumnjičeni su pripadnici navijačkih grupa i kod nekolicine policija je pronašla vatreno i hladno oružje.
XS
SM
MD
LG