Dostupni linkovi

Ubijen odbornik iz Severne Mitrovice, oštre osude


Ubijen odbornik iz Severne Mitrovice
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:00:40 0:00

Ubijen odbornik iz Severne Mitrovice

Odbornik u Skupštini opštine Severna Mitrovica Dimitrije Janićijević ubijen je u toku noći ispred svoje kuće u severnom delu Mitrovice, potvrdio je u izjavi za RSE regionalni komandir policije na severu Kosova Nenad Đurić.

Janićijević (35), koji je bio i kandidat za gradonačelnika opštine Severna Mitrovica na prethodnim lokalnim izborima na listi Samostalne liberalne stranke i otac troje dece, ubijen je nešto iza ponoći hicima iz automatskog oružja.

Direktor Zdravstvenog centra u severnoj Mitrovici dr. Milan Ivanović potvrdio je da je Janićijević, bez znakova života, dovezen u bolnicu 42 minuta iza ponoći i da je imao višestruke povrede - više od deset rana nanetih vatrenim oružjem u predelu grudi i stomaka.
Dvorište kuće ubijenog Dimitrija Janićijevića
Dvorište kuće ubijenog Dimitrija Janićijevića

"Pokušali smo reanimaciju, koja je trajala više od pola sata, ali bez uspeha i njegova smrt je zvanično konstatovana u 01.13 sati", naveo je direktor Zdravstvenog centra u severnoj Mitrovici.

Zamenik regionalnog direktora Policije Kosova Besim Hoti izjavio je da istragu povodom vode zajedno kosovska i Euleks policija.

"Prema preliminarnim rezultatima istrage verujemo da je žrtva upucana iz pištolja kalibra 9 mm. Telo je jutros prebačeno na Institut za sudsku medicine u Prištini radi obdukcije", kazao je Hoti.

Slučaj je okarakterisan kao teško ubistvo, rekao je Hoti, navodeći da je policija informaciju o ubistvu dobila 30 minuta posle ponoći i odmah izašla na lice mesta. On je naglasio da će Kosovska policija i specijalna jedinica Euleksa voditi zajedno istragu povodom ovog slučaja i da je istraga u preliminarnoj fazi prikupljanja dokaza i uzimanja izjava.

Kada je u pitanju motiv, ništa ne isključujemo, rekao je Hoti i naveo da se slučaj može povezati sa nekim događajima iz prošlosti, pošto je ranije registrovano nekoliko napada na Janićijevića.

Zamenik regionalnog direktora kosovske policije je podsetio da su nepoznate osobe nekoliko puta pucale na Janićijevićev lokal u severnoj Mitrovici, da mu je ispred lokala bačena i bomba, a da je ispod njegovog automobila bio postavljen eksploziv.

Privremeni organ Severne Mitrovice osudio je ubistvo odbornika u lokalnoj skupštini Dimitrija Janićijevića i zatražio hitnu reakciju međunarodnih misija kako bi bili pronađeni počinioci.

Na vanrednoj sednici Privremenog organa opštine Severna Mitrovica odlučeno je da dan sahrane ubijenog Dimitrija Janićijevića bude dan žalosti u ovom delu grada, navodi se u saopštenju.

Jahjaga: Kukavički čin, Žbogar: Što pre rešiti slučaj

Predsednica Kosova Atifete Jahjaga oštro je osudila ubistvo navodeći da je u pitanju kukavički čin koji ima za cilj destabilizaciju Kosova i ulivanje straha među građane.

Vozilo Kosovske policije blizu mesta zločina
Vozilo Kosovske policije blizu mesta zločina
Jahjaga je ubistvo karakterisala kao "pokušaj zaustavljanja nastojanja institucija Republike Kosovo i njenih građana za uspostavljanje reda i zakona, normalizovanje i stabilizaciju stanja u svakom delu teritorije zemlje."

Ona zahteva da se preduzmu sve mere da se rasvetle okolnosti i motivi čina, kao i da se izvršioci privedu pred lice pravde.

I Vlada Kosova osudila je ubistvo Janićijevića, navodeći da je ovaj čin težak i kukavički akt predstavlja direktan napad na volju građana Severne Mitrovice i na uspostavljanje vladavine reda i zakona i legitimnih institucija u tom delu Kosova.

“Vlada zahteva od odgovornih organa da poduzmu sve mere kako bi se počionioci ovog ubistva izveli pred lice pravde i dobili zaslužnu kaznu”, stoji u vladinom saopštenju.

Vest o ubistvu Janićijevića je potresna, napisao je prethodno kosovski premijer Hashim Thaci na svom Facebook profilu.

"Ni jedan motiv ne može da obrazloži oduzimanje života jednog građanina", naveo je premijer, dodajući da istražni organi trebaju što pre da rasvetle ovaj slučaj.

Prrmijer Srbije Ivica Dačić najoštrije je osudio ubistvo i ponudio pomoć Srbije EULEX-u i KFOR-u u istrazi.

"Svaki oblik destabilizacije prilika i nasilja preti da naruši mir i bezbednost građana", rekao je premijer Srbije.

Visoka predstavnica EU Ketrin Ešton saopšitla je kako očekuje brzu istragu o ubistvu, te da će krivci biti pronađeni i kažnjeni.

Šef kancelarije Evropske unije na Kosovu i specijalni predstavnik EU, Samuel Žbogar, u četvrtak je u Briselu povodom Strukturnog dijaloga o vladavini prava, bio šokiran vestima o ubistvu Janićijevića.

"Kad god je život izgubljen, mi osećamo sažaljenje. Ali u situaciji tako složenoj kao što je sada na severu Kosova, u trenutku kada se formiraju legitimne i demokratske institucije, takvo ubistvo treba osuditi i celi slučaj što pre rešiti. Pozivamo na potpunu istragu, koristeći sve raspoložive snage kosovske policije. Obavešten sam da je pomoć Euleksa već obezbeđena kao što je to slučaj svaki put kada je vladavina prava bila u opasnosti na Kosovu"
, saopštio je Žbogar.

On je naglasio i da je "bilo kakva upotrebe nasilja kao pokušaj zaustavljanja zaustavljanja političkih promena ili suočavanja sa složenom socijalnom situacijom potpuno neprihvatljiva".

Šef Misije OEBS-a na Kosovu, ambasador Jean-Claude Sćlumberger naveo je da je šokiran vešću o ubistvu i oštro osudio taj čin.

„Politički predstavnici na severu Kosova bili su predmet brojnih napada i zastrašivanja tokom predizbornog perioda, ali nijedan nije imao ovako teške posledice. Apsolutno je neprihvatljivo da se u ovom danu i veku izabrani predstavnici napadaju na ovakav način. Janićijević je trebalo da predstavlja interese svojih birača, nešto što treba poštovati u svakom demokratskom društvu.“

Ubistvo je najoštrije osudila i Samostalna liberalna stranka (SLS)

"Pozivamo nadležne organe da u najkraćem roku pronađu i kazne počinioce ovog kukavičkog čina", navodi se u saopštenju.

Šefica Administrativne kancelarije Vlade Kosova u severnoj Mitrovici Adrijana Hodžić ocenila je da je ubistvo Janićijevića napad na mir i budućnost građana severne Mitrovice. Hodžićeva je pozvala nadležne da hitno otkriju i kazne počinioce ovog zločina.

Kancelarija Vlade Srbije za Kosovo takođe je osudila ubistvo. Kancelarija zahteva od Euleksa i međunarodne zajednice da hitno rasvetle ovaj zločin i vinovnike privedu pravdi.

"Pronalaženje zločinaca je imperativ kako bi se građanima Kosovske Mitrovice i celog Kosova obezbedila bezbednost i sigurnost", poručili su iz Kancelarije.

U severnoj Mitrovici porasle su, ponovo, tenzije nakon što je Krstimir Pantić odbio da stupi na dužnost gradonačelnika severne Mitrovice, nakon više pokušaja formiranja lokalnih organa vlasti i nakon dva kruga glasanja u tom gradu.

Neposredno pre lokalnih izbora na Kosovu, u severnoj Mitrovici bilo je nekoliko incidenata u kojima su napadani odbornici različitih lista koje su učestvovale na izborima, za šta su Srbi optuživali jedni druge, kao i eksplozija podmetnutih bombi.
XS
SM
MD
LG