Dostupni linkovi

U susret kosovskim izborima: Sa kim polemiše Dačić?


Ivica Dačić
Ivica Dačić
Premijer Srbije Ivica Dačić u četvrtak je poslao vrlo oštru poruku da Srbi neće izaći na ozbore ako na glasačkim listićima bude logo države Kosova. Neupućeni su na osnovu te izjave razumeli da odluka o izgledu listića za izbore 4. novembra postoji i da je to isprovociralo predsednika Vlade koji je neposredno pre ove izjave, poručio lokalnim Srbima da će biti smenjeni sa funkcija koje finansira država Srbija, ako ne poštuju odluke Beograda.

Oštra poruka premijera Srbije Ivice Dačića da Srbi neće učestvovati na lokalnim izborima na Kosovu ukoliko na listićima bude logo države Kosovo, odnosno ukoliko ne budu statusno neutralni, iznenadila je zvaničnike u Briselu, jer još niti postoji odluka u Prištini kako će izgledati glasački listić a niti dogovor u Briselu. Dopisnik RSE iz Brisela Rikard Džozviak prenosi:

„Glasački listić će biti jedna od glavnih tema susreta dva premijera, Kosova i Srbije narednog utorka. Dačićev stav je začudio zvaničnike EU. Oni žele da nađu rešenje, i ono što EU želi da izbegne su dve različite vrste oznaka na glasačkim listićima. Ono što sam ja saznao je da postoje dve varijante. Jedna je da listići budu bez ikakvog pečata, ni Kosova ni Srbije. Druga manje moguća solucija je da bude pečat EU odmah pored kosovskog pečata. To su opcije o kojima će se diskutovati u utorak.“

Dakle, izgled izbornog listića će se tek dogovarati. Sa kim onda polemiše Ivica Dačić, šaljući takvu poruku? To se pitaju ne samo u Briselu, već i u Prištini. Jer, Centralna izborna komisija Kosova nije donela nikakvu odluku koja bi isprovocirala premijera Srbije.

Zoran Lučić iz Cesida kaže, poređenja radi, kako je to regulisano u Srbiji. Na glasačkim listićima postoji identifikacija države samo na pečatu kojim se listići overavaju, a kosovski zakon takođe ne propisuje obavezu da na njima bude bilo kakav logo države Kosova:

“Nigde u njihovom zakonu ne stoji da glasački listić ima bilo kakvu oznaku republike Kosovo, ili države Kosovo, ili pokrajine Kosovo ili bilo čega...Insignija se nigde ne pominje. Bilo bi logično da se napravi politički dogovor. Ali ono što piše u zakonu je savršeno jasno", kaže Lučić.

Borko Stefanović, bivši šef pregovaračkog tima, šef poslaničke grupe opozicione Demokratske stranke, komentariše za naš program kako treba da izgleda glasački listić:

“On treba da izgleda onako kako su se dve delegacije ili dva šefa delegacije do,govorili da izgleda. Ako su se o tome dogovarali, a ako nisu, to je zaista veliki propust”, kaže Stefanović i dodaje da bi trebalo da na listiću stoji naznaka da su to izbori za lokalne organe, uz izbegavanja statusnih odrednica.

Stefanović kaže da su Dačićeve izjave povodom lokalnih itzbora kontradiktorne. Čas preti lokalnim Srbima ako ne učestvuju, čas poručuje Prištini da Srbi neće izaći ako....

”To su izjave koje služe da se dopadnu svima. On se nada da će prevladati razum i da će biti uklonjena statusna obeležja što će omogućiti da veći broj Srba izađe na novembarske izbore", kaže Stefanović.

Ovih dana u medijima i u Srbiji i na Kosovu pisano je i demantovano da se vrši pritisak na članove Izborne komisije Kosova kako bi glasački listići bili bez ikakvih državnih oznaka. Ono što je jedino sigurno, to je da će odluka pasti za pregovaračkim stolom u Briselu.

Teško je za pretpostaviti da će se učešće Srba na lokalnim izborima na kojima treba da legalizuju Srpsku zajednicu na Kosovu, konačno spotaći o pečat, odnosno logo. Sigurni smo da premijera mnogo više boli glava zbog upornog odbijanja sadašnjih vladinih plaćenika na severu Kosova koji u sprovođenju Briselskog sporazuma ne vide svoj interes.
XS
SM
MD
LG