Srijeda, 04. maj/svibanj 2016, 01:58 CET

  Srbija

  U Srbiji suzdržane reakcije na pobedu Baraka Obame

  Barack Obama
  Barack Obama
  Pobeda Baraka Obame na predsedničkim izborima u SAD izazvala mlake reakcije u Srbiji. Pravu sliku o tome pokazuje upadljivo odsustvo najviših državnih funkcionera na postizbornom doručku koji je organizovala ambasada SAD ali i nezainteresovanost građana koji su pre svega usredsređeni na to kako da prežive do sledeće plate. 

  Odsustvo vidljivijeg interesovanja građana, državnog vrha ali i medija gde su vesti o pobedi demokratskog kandidata Baraka Obame ubrzo potisnule informacije o krizi vlade i novim korupcionaškim aferama, atmosfera su u kojoj se u Srbiji dočekuju rezultati predsedničkih izbora u najmoćnijoj zemlji sveta.

  Tome u prilog svedoči činjenica da se na postizbornom doručku, koji je priredio američki ambasador u Srbiji Majkl Kirbi nisu pojavili predsednik Tomislav Nikolić, premijer Ivica Dačić, niti bilo ko od uticajnijih ministara. Istovremeno, Dačić je našao vremena da u Beogradu razgovara sa zamenikom kineskog ministra trgovine.

  Tokom prijema, kome je uz ostale zvanice, prisustvovalo svega nekoliko državnih funkcionera, ambasador Kirbi je izbore ocenio kao primer demokratskog procesa, koji može biti dobar putokaz za Srbiju.

  "Prijateljima iz Srbije savetujem da uče iz načina na koji su tekli američki izbori. Da razmotre našu demokratičnost i rezultate do kojih smo došli. Siguran sam da ćete u svojim izbornim kampanjama razmišljati kome ćete se obraćati. Videli ste primer sofisticirane kampanje u Sjedinjenim Državama koji možete da koristite u pronalaženju pristupa u sopstvenim kampanjama", rekao je ambasador Kirbi.

  Nekog veće interesovanja za ishod izbora nije pokazala ni većina građana Srbije. U situaciji kada se, prema poslednjim istraživanjima povećava broj ljudi koji najveću opasnost osećaju od SAD-a, dok se Rusija doživljava kao najiskreniji prijatelj, građani sa kojima smo razgovarali su uvereni da Obamina pobeda neće bitno uticati na odnose dve zemlje. Pojedini do skoro nisu znali ni ko su bili kandidati:  Izborni proces u najmoćnijoj zemlji sveta za sobom uvek vuče i pretpostavke o eventualnim promenama u njenoj spoljnopolitičkoj orijentaciji. Zbog toga su i ovog puta Evropa i svet sa velikom pažnjom pratili epilog ovogodišnjih izbora.

  Međutim, kako objašnjava urednik spoljnopolitičke rubrike „Politike“ Boško Jakšić, davno je prošlo vreme kada se u SAD-u kurs njene spoljne politike i ciljeva menjao zbog promena u državnom vrhu.

  "Ne vidim neku veliku promenu koja bi se ticala ko god da je u Beloj kući naspram Evrope, a naročito američke spoljne politike naspram regiona i Srbije. Kao što znamo američka politika prema regionu je uspostavljena davno, mnogo pre Obame i Džordža Buša, još u vremenima Klintona. Tako da tu nema nikakvih promena i ne treba očekivati promene. Mislim da je to navijanje srpske javnosti ili političkog establišmenta i naklonost ka Obami je potpuno emotivno pitanje bez ikakve racionalne podloge", ocenjuje Jakšić.

  Dok, tokom najvećeg dela dana u kom američkom predsedniku Baraku Obami širom sveta stižu čestitke na reizboru, to još nije učinio niko od zvaničnika Srbije.

  Nasuprot tome, prvi potpredsednik Vlade Aleksandar Vučić, već je novom ruskom ministru odbrane Seregeju Šojguu uputio čestitku zbog stupanja na dužnost.

  Milan Nešić

  NesicM+rferl.org

  Reporter i novinar beogradskog biroa Radija Slobodna Evropa od septembra 2012. Pre toga pet godina proveo na Radiju B92.

  Ovaj forum je zaključen
  Sortiranje komentara
  Komentari
       
  Ime: jeruzalem Grad: Silberek
  08.11.2012 20:22
  Blic Online | Nikolić čestitao Obami
  www.blic.rs
  Nikolić čestitao Obami Predsednik Srbije Tomislav Nikolić danas je čestitao predsedniku Sjedinjenih Američkih Država pobedu na izborima uz želje za dalji prosperitet SAD pod njegovim vođstvom

  Ime: A jel moze i rucak? Grad: Srbija
  07.11.2012 19:06
  Pa realno gledano ni Amerika ne tretira Srbiju bog zna kako, manje vise ucenjuje, trazi, pritiska, i na sve druge nacine nastoji da smanji i jos vise ponizi. Zato ne razumem zasto ova vasa zalopojka. Sta bi to po vama Srbija trebala da uradi? Da klekne na kolena i moli amerikance za "oprostaj" sto smo im se suprostavili kada su nam napali i okupirali zemlju. Nikad a i ni tada. Bravo za nase zvanicnike, sto se mene tice stavite americkog ambasadora na listu cekanja.

  Ime: Šumadinac Grad: Šumadija
  07.11.2012 18:54
  Zato i ne treba da čudi da se i u Šumadiji sve češće može čuti želja o razilaženju sa ovom i ovakvom Srbijom. Šumadija je specifičan region u Srbiji prema kome država ima krajnje nekorektan odnos. Mislim da bi trebalo da kroz političko organizovanje u parlamentu tražiti ono čuveno više od autonomije manje od nezavisnosti, sa mogućnošću referenduma.
  Šumadija ne želi da bude ruska gubernija, već hoće da ima najtešnje veze sa naprednim svetom. Rusi su jednom samo prošli našom zemljom, i za sobom su ostavili samo grobove. Uostalom, možemo videti kakvo mišljenje o tome imaju Bugari, Rumuni, Poljaci i ostali koji su pedeset godina trpeli rusku čizmu.
  Odgovor

  Ime: Milivoje Radaković
  08.11.2012 21:54
  Isto važi i za Pomoravlje. Mi smo u ovoj "Velikoj Srbiji" potpuno obespravljeni. Nismo čak ni "građani drugog reda" jer nam brđani "iz kruga 2-ke" osporavaju da smo uopšte građani.
  Odgovor

  Ime: Anonimni posjetilac
  07.11.2012 23:52
  Problem je u tome sto u sumadije ne zivi oni koji su srusili jugoslaviju tako da vasa podmukla propaganda koji sa Srbijom nemate nista davno propala
  Odgovor

  Ime: NB
  07.11.2012 23:48
  Slazem se, ali uprkos tome smatram da Srbija MORA postati ruska gubernija, kako bi definitivno, poput Ceha, Poljaka, etc. naucili sta je "rusko bratstvo" i "ruskaja ljubof". Tek tada ce se Srbi otrezniti, a to sto Vi licno ispravno razmisljate nije nikakav pozitivan indikator.

  Uprkos svemu, Vama svako dobro.

  Poslušajte: Program za Srbiju

  Galerija

  Fotogalerija Karikature Predraga Koraksića Coraxa

  Jedan od najprepoznatljivijih karikaturista u Srbiji Predrag Koraksić Corax stalni je saradnik Radija Slobodna Evropa i jednom sedmično objavljujemo njegov komentar političkog života Srbije bez reči.

  Srpski s mukom

  Pančić: Gužva na listiću

  Šta god da nas čeka, bolje je da dođe što pre. Posle ove nedelje, kao ni posle prethodnih izborih nedelja u prethodnih četvrt veka, niko u Srbiji neće imati izgovor da nije imao mogućnosti da bira i da se pita, piše u kolumni Teofil Pančić
  Dalje/More
  Novi serijal RSE
  Vaš JavaScript je isključen ili imate staru verziju Adobe Flash Player-a. Preuzmite posljednju verziju Flash Player-a.
  "Perspektiva": Druga epizoda – Podgoricai
  X
  01.05.2016
  RSE u saradnji sa NED emituje TV serijal o omladini i najosjetljivijim društvenim temama na Balkanu. U novom ciklusu Serijala razgovaramo sa mladima Podgorice. Voditelj je Marčelo. Producent je Mebius film iz Sarajeva.

  IREX-ov Indeks održivosti medija: Samocenzura, pristrasnost...

  Srbija sa indeksom 1,71 ima najnižu ocenu od kada je 2001. američka nevladina organizacija počela da objavljuje ovaj izveštaj, 0,09 nižu nego prošle godine. BiH i Makedonija u istoj grupi sa Srbijom, a Hrvatska, Kosovo, Crna Gora i Albanija u grupi iznad - "skoro održivih" zemalja...

  Kosovo primljeno u UEFA

  Bez obzira na to što nisu usvojene izmene UEFA statuta koji predviđa da članice te organizacije mogu biti samo članice UN-a, Kosovo je primljeno u ovu organizaciju kao 55. punopravna članica

  CG deo evropskog sistema pravosudne saradnje

  Sporazum o saradnji Crne Gore i Evropske jedinice za pravosudnu saradnju EUROJUST potpisan je danas u Briselu, čime je Crna Gora postala sastavni dio evropskog sistema pravosudne saradnje u borbi protiv teških oblika prekograničnog kriminala.