Dostupni linkovi

U Sandžaku počela nastava na bosanskom jeziku


Nastava na bosanskom jeziku
Nastava na bosanskom jeziku
Nastava na bosanskom jeziku u ponedeljak je počela u Novom Pazaru, Sjenici Tutinu, ali u ne u Prijepolju i Priboju.

Predsednik Bošnjačkog nacionalnog vijeća u tehničkom mandatu Esad Džudvić za RSE je potvrdio da je nastava na bosanskom jeziku počela, ali ne onako kako je planirano. Nastava je počela sa određenim manjkavostima, jer ima ljudi koji se trude, kako je naglasio da blokiraju nastavu na bosanskom, ali oni tako čine krivično delo.

Nastavni kadar je obezbeđen, a većina udžbenika na bosanskom jeziku biće do kraja septembra isporučena školama.

molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:00:23 0:00
Direktan link

Predsednik Aktiva direktora osnovnih škola u Novom Pazaru Nusret Zuković kaže da su škole spremne za uvođenje nastave, ali da očekuju od Ministarstva prosvete da narednih dana reši određene nedostatke u pravilnicima.

Dobili smo tri udžbenika na bosanskom jeziku koje ćemo podeliti besplatno učenicima prvog razreda. Nadamo se da neće biti većih problema u nastavi, a da će ministarstvo rešiti neke nedostatke u pravilnicima.

Kemal Bajrović predsednik Aktiva osnovnih škola u Tutinu gde je većinsko bošnjačko stanovništvo ističe da je istorjski dan za Bošnjake. Nastava u 8 osnovnih i dve srednje škole počela je na vreme, ali u ponedeljak sa jednom promenom - nastava je na bosanskom jeziku.

U srednjim školama u Priboju i Prijepolju prema sprovedenim anketama nema interesovanja za odvijanje nastave na bosanskom jeziku. Načelnik školske uprave za Zlatiborski okrug Blažo Čubrilo podseća da će se tek nakon anketiranja roditelja pouzdano znati, kako i koliko odeljenja će formirati u kojima će se nastava odvijati na bosanskom u osnovnim školama u ove dve opštine.

U Novom Pazaru, Tutinu i Sjenici u ponedeljak se u školama održavaju svečanosti povodom uvođenja kompletne nastave na bosanskom.
XS
SM
MD
LG