Dostupni linkovi

U RS odlazi Vlada, novi sastav nepoznat


Zgrada Vlade RS u Banjaluci
Zgrada Vlade RS u Banjaluci
Nakon razgovora predsjednika RS Milorada Dodika sa premijerom Aleksandrom Džombićem, sve je jasno. Aktuelna Vlada odlazi jer će premijer u srijedu podnijeti ostavku. Izbor nove vlade RS očekuje se najkasnije za deset dana. Sastav nove vlade još se drži u tajnosti.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik potvrdio je u ponedeljak uveče da je od premijera Aleksandra Džombića zatražio da podnese ostavku.

„Pošto se radi o ostavci Vlade, nema potrebe da se ide na raspravu na Parlament, tako da imamo stvorene uslove da što prije možemo da uđemo dalje u konsultacije oko sastava same vlade“, rekao je on.

Kako ostavka premijera, shodno Ustavu RS, povlači i ostavku cjelokupne Vlade predsjednik Dodik pojasnio je da bi se izbor nove vlade trebao završiti u roku od sedam do deset dana.

O proceduri koja će uslijediti nakon ostavke Vlade predsjednik Narodne skupštine RS Igor Radojičić je rekao:

„U tom slučaju Narodna skupština konstatuje ostavku, predsjednik Republike ima rok, ja mislim, od deset dana da da mandat novom mandataru, koji u momentu kada je spreman traži od Narodne skupštine da sazove posebnu sjednicu na kojoj se bira posebno predsjednik Vlade i sastav Vlade.“

Premijer će, kako je najavljeno, podnijeti ostavku u srijedu nakon sjednice Vlade.

Predsjednk Republike Srpske kazao je da će u novoj Vladi ostati dio ministara iz Džombićevog kabineta iz redova SNSD-a, te da u Vladi ostaju i po dva ministra iz DNS-a i Socijalističke partije (koalicionih partnera SNSD-a na nivou RS), ali i Davor Čordaš, aktuelni ministar za izbjeglice, kao član HDZ BiH.

Za sada jedino je ministar zdravlja Ranko Škrbić potvrdio da on odlazi sa ove funkcije.

Opozicija na izbor nove Vlade RS gleda kao na „čisto kozmetički potez koji neće dovesti do suštinskih promjena u Republici Srpskoj“.

„Ne očekujemo ništa novo da će donijeti novi sastav Vlade, rekonstrukcija Vlade ili kako to već oni nazivaju. Prema tome, očekujemo samo da će Republici Srpskoj i građanima RS-a, i sa starom i sa novom Vladom, i sa onom prethodnom vladom biti samo gore i gore“, kazao je funkcioner PDP-a Zoran Đerić.

Ministar rada i boračko-invalidske zaštite RS i predsjednik Socijalističke partije Petar Đokić, najavio je da će se u utorak održati i sastanak koalicionih partnera.
XS
SM
MD
LG