Nedjelja, 01. maj/svibanj 2016, 13:48 CET

  Bosna i Hercegovina

  U RS odlazi Vlada, novi sastav nepoznat

  Zgrada Vlade RS u Banjaluci
  Zgrada Vlade RS u Banjaluci
  Nakon razgovora predsjednika RS Milorada Dodika sa premijerom Aleksandrom Džombićem, sve je jasno. Aktuelna Vlada odlazi jer će premijer u srijedu podnijeti ostavku. Izbor nove vlade RS očekuje se najkasnije za deset dana. Sastav nove vlade još se drži u tajnosti.

  Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik potvrdio je u ponedeljak uveče da je od premijera Aleksandra Džombića zatražio da podnese ostavku.

  „Pošto se radi o ostavci Vlade, nema potrebe da se ide na raspravu na Parlament, tako da imamo stvorene uslove da što prije možemo da uđemo dalje u konsultacije oko sastava same vlade“, rekao je on.

  Kako ostavka premijera, shodno Ustavu RS, povlači i ostavku cjelokupne Vlade predsjednik Dodik pojasnio je da bi se izbor nove vlade trebao završiti u roku od sedam do deset dana.

  O proceduri koja će uslijediti nakon ostavke Vlade predsjednik Narodne skupštine RS Igor Radojičić je rekao:

  „U tom slučaju Narodna skupština konstatuje ostavku, predsjednik Republike ima rok, ja mislim, od deset dana da da mandat novom mandataru, koji u momentu kada je spreman traži od Narodne skupštine da sazove posebnu sjednicu na kojoj se bira posebno predsjednik Vlade i sastav Vlade.“

  Premijer će, kako je najavljeno, podnijeti ostavku u srijedu nakon sjednice Vlade.

  Predsjednk Republike Srpske kazao je da će u novoj Vladi ostati dio ministara iz Džombićevog kabineta iz redova SNSD-a, te da u Vladi ostaju i po dva ministra iz DNS-a i Socijalističke partije (koalicionih partnera SNSD-a na nivou RS), ali i Davor Čordaš, aktuelni ministar za izbjeglice, kao član HDZ BiH.

  Za sada jedino je ministar zdravlja Ranko Škrbić potvrdio da on odlazi sa ove funkcije.

  Opozicija na izbor nove Vlade RS gleda kao na „čisto kozmetički potez koji neće dovesti do suštinskih promjena u Republici Srpskoj“.

  „Ne očekujemo ništa novo da će donijeti novi sastav Vlade, rekonstrukcija Vlade ili kako to već oni nazivaju. Prema tome, očekujemo samo da će Republici Srpskoj i građanima RS-a, i sa starom i sa novom Vladom, i sa onom prethodnom vladom biti samo gore i gore“, kazao je funkcioner PDP-a Zoran Đerić.

  Ministar rada i boračko-invalidske zaštite RS i predsjednik Socijalističke partije Petar Đokić, najavio je da će se u utorak održati i sastanak koalicionih partnera.

  Erduan Katana

  rfebl+blic.net

  U periodu od 1997. do 2000. godine radio za više bosanskohercegovačkih i inostranih medija. Od 2000. godine radi u dopisnišvu RSE u Banja Luci.

  Ovaj forum je zaključen
  Sortiranje komentara
  Komentari
       
  Ime: Realista
  26.02.2013 21:07
  Pola zgradurine koja sebe naziva "vladom srpskog entiteta" zvrji prazna.Zalosno je da su u nju ulozeni milioni eura kada je njen efekat -velika nula. Vec postoji vlada Bosne i Hercegovine i neka srpski entitet prebaci sve nadleznosti na nju. Zgradurinu neka izdaju zito-prometu koja moze u nju drzati psenicu i kukuruz umjesto silosa. Oni koji navodno nesto rade u ovoj zgradurini (tkz ministri i sl) mogu naci neka korisnija zanimanja umjesto sto spavaju u ovoj zgradi po citav dan.
  Odgovor

  Ime: mihajlo
  01.03.2013 04:27
  sto ce nam vlada kad ne radi za narod.....

  Ime: Mile Grad: BL-DNS
  26.02.2013 21:02
  a sad da vas upitam zasto je genocidna republika srpska REPUBLIKA kad tamo nema nista sto je i sto znaci republika....50% naroda i stanovnistva od te tvorevine je ubijano, raseljeno,silovano..od 1992 do 1995 ..i sad neko to naziva republika...pa onda je europa i amerika i svjet mogli 1945 da ostave i da je nacisticka njemacaka da nam budei ostane ....smao je zovu republika i ostave i nacisticku partiju u njemackoj da vlada ali to se nije desili i nikada se nije ni moglo desiti....jer ovde na balkanu a narocito u BiH imamo status "nepomjeranja" na pred (nista nejede napred ni politika ni ekonomija ,sve vise naroda gladuje) vec odkad postoji genocidna srpska...i nece ga ni biti dok se ne raspusti genocidna tvorevina srpska i partije sto su napravile genocid

  Ime: rajkoSDS-ovac Grad: RS
  26.02.2013 20:48
  ovde opozicija mora izaci i reci svim gradjanima da je ovo samo SNSD i dodikov čisto kozmetički potez koji neće dovesti do nikakvih promjena u Republici Srpsko...nego ce samo ostaviti ove iste da rade sto su do sad radili.....Nista donro za narod samo za svoje dzep i tajkune
  građanima RS-a, i sa starom i sa novom Vladom, i sa onom prethodnom vladom biti ce samo gore i gore...sve dok se ne podnesu ostavke od sviju...od presednika pa do zadnjeg ministra ...i opozicija treba da trazi od entitetski do drzavni organa da krene u investigacije sa korupcijom koja se otvoreno radi vec zadnjih 9 godina....
  Novi serijal RSE
  Vaš JavaScript je isključen ili imate staru verziju Adobe Flash Player-a. Preuzmite posljednju verziju Flash Player-a.
  "Perspektiva": Druga epizoda – Podgoricai
  X
  01.05.2016
  RSE u saradnji sa NED emituje TV serijal o omladini i najosjetljivijim društvenim temama na Balkanu. U novom ciklusu Serijala razgovaramo sa mladima Podgorice. Voditelj je Marčelo. Producent je Mebius film iz Sarajeva.