Dostupni linkovi

Tuzlanski radnici odustali preći granicu, u nedjelju konačna odluka


Tuzlanski radnici: U nedjelju možda preći granicu
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:00:43 0:00

Radnici u Orašju dočekat će još jednu noć, RSE/Video: Maja Nikolić, 27.12.2014.

Reporterka RSE sa lica mjesta javlja da su radnici propalih tuzlanskih preduzeća "Aide", "Dite", "Konjuha" i Livnice čelika odlučili ostati još jednu noć u Orašju gdje će prenoćiti u Omladinskom centru i u Osnovnoj školi "Orašje".

Kako su najavili, oni će u nedjelju ujutro u 9.00 sati krenuti prema graničnom prelazu Orašje.

Istovremeno, na vanrednoj sjednici Vlada Tuzlanskog kantona (TK) u subotu je donijela Odluku o odobravanju sredstava sa pozicije "Tekuća rezerva" u iznosu od 220.000 maraka Ministarstvu za rad, socijalnu politiku i povratak zbog povećanog broja korisnika jednokratnih novčanih pomoći.

Da bi se centrima za socijalni rad sa područja Tuzlanskog kantona omogućilo odobravanje jednokratnih novčanih pomoći radnicima firmi koje žele napustiti BiH bilo je neophodno donijeti Odluku o izmjenama i dopunama Programa raspodjele sredstava privremenih, jednokratnih i drugih novčanih pomoći za 2014. godinu, na koju je Vlada TK dala saglasnost, saopćeno je iz kantonalne vlade.

Vlada je također dala saglasnost na Odluku o izmjenama i dopunama Programa raspodjele sredstava za materijalno zbrinjavanje osoba u stanju socijalne potrebe za 2014. godinu Ministarstva za rad, socijalnu politiku i povratak Tuzlanskog kantona.

Putem ovog ministarstva i Centara za socijalni rad sa područja Tuzlanskog kantona bit će isplaćena jednokratna socijalna novčana pomoć u iznosu od 220 KM po radniku.

"Riječ je o maksimalnom iznosu koji je dozvoljen po važećim propisima. Ostatak iznosa do 400 KM, koliki je bio zahtjev radnika, bit će obezbijeđen putem trgovačkog lanca 'Bingo' gdje će svaki od radnika moći kupiti namirnice u iznosu od 180 maraka", saopćeno je iz Vlade Tuzlanskog kantona.

Neophodna pomoć

Inače, razlog zašto su radnici u subotu odlučili da odustanu od prelaska ovog graničnog prelaza i uđu u Hrvatsku jer se još uvijek nadaju da bi Vlada i Skupština Tuzlanskog kantona mogli donijeti povoljne rezultate za njih, odnosno isplatiti im jednokratnu materijalnu pomoć.

Radnicima je u subotu rečeno da ne mogu dobiti socijalnu pomoć od 400 maraka nego do 220 maraka i to preko općinskih službi za socijalni rad.

Tuzlanski radnici ovakvim najavama nisu zadovoljni i, kako tvrde, to nije rješenje. Pozvali su Predsjedništvo Bosne i Hercegovine i sve razine vlasti u BiH da se uključe u rješavanje ovog problema.

"Moja obitelj je kod kuće i gladna je, i zbog toga sam došao tu. Duguju mi 50 plata. U državi džabe radim deset godina a nemam nikakvog interesa. Neko iskorištava i moja leđa i moju porodicu. Zato sam došao da prekršim zakon koji su oni pravili. Nije im dobar zakon i neka ga mijenjaju", kaže za RSE Zikrija Đulović, radnik Livnice čelika.

Ranije su u subotu radnici dali ultimatum Vladi i Skupštini Tuzlanskog kantona da do 14.00 riješe njihove probleme, odnosno da im uplate jednokratnu pomoć u iznosu od 400 maraka.

U suprotnom, kako su upozorili, njih 120 će krenuti prema granici. Od 120 radnika samo 23 njih imaju dokumente. Granična policija ih je upozorila da, ukoliko pokušaju preći granicu, slijede prekršajne prijave i sankcije.

(RSE/Fotogalerija: Maja Nikolić, 27.12.2014.)


Mujo Gavranović iz sindikata Konjuha za RSE je ranije rekao da su radnike Vlada ponovo iznevjerila.

"Oni su otišli da obavljaju svoje vjerske obaveze, a nas ostavili da do ponedjeljka čekamo uplatu. Mi to ne možemo prihvatiti i krenuli smo ka granici", javio je Gavranović.

Premijer kantona u ostavci Bahrija Umihanić prethodno je naveo kako je dogovoreno da se tokom dana donesu "odluke koje će vjerovatno ići ka tome da se radnicima ove četiri firme koje se nalaze u Ormanici omogući isplata 150 eura, što je neoporezivi dio i tražimo mogućnost da se 50 eura isplati u porodičnim paketima".

Kako bi se transakcija novca "legalizirala" prijedlog je bio da se on uplati na račun Crvenog križa, jer zakonski nije moguće pomoć radnicima uplatiti novac preko sindikalnih računa, što su tražili.

Sedam radnika tuzlanske tvornice obuće "Aida" nije prihvatilo ponudu. Jedan od njih je i Hasan Užičanin, koji smatra da jednokratna pomoć nije rješenje.

"Nije problem prihvatiti pomoć, ali kako ćemo živjeti od januara. Mi tražimo posao. Da kad se vratimo u Tuzlu živimo i radimo", navodi Užičanin.

Gavranović je kazao da se više oni ne mogu zaustaviti osim "ako Skupština podnese ostavku i svoje mandate vrate nazad građanima".

"Samo nas tako mogu vratiti i onda ne moraju ništa ni da nam uplaćuju", kategoričan je Gavranović.

XS
SM
MD
LG