Dostupni linkovi

Opasnost još nije prošla, Beograd spreman za očekivani talas


Srbija, Krupanj, 130 kilometara od Beograda
Srbija, Krupanj, 130 kilometara od Beograda
Nasipi na Savi kod Šapca se kontrolišu i dodatno ojačavaju. U šidskim selima nastavljena je preventivna evakuacija. Beograd je spreman za očekivani talas, saopštili su gradski zvaničnici. Stanje u poplavljenim područjima je stabilno, kažu nadležni, ali da opasnost još nije prošla. U Srbiji je od danas trodnevna žalost zbog žrtava poplava.

Sava kod Šabca blago opada a nasipi se i dalje utvrđuju. Jutros je saopšteno da je Sava tokom protekla 24 časa opala za 10 centimetara, pa je nivo 619 santimetara.

Učinjeno je sve što je u ljudskoj moći, ali problem predstavljaju prirodni zakoni, izjavio je načelnik Generalštaba Vojske Srbije Ljubiša Diković.

„I upravo su nam najveća opasnost baš ti prirodni zakoni. Borba je velika, šanse su 50:50, može doći do proboja nasipa u gornjem delu toka reke Save. Mi smo spremni da reagujemo i u tim uslovima“, rekao je Diković.

Krizni štab u Šapcu je oko podneva pozvao volontere kako bi se u Drenovcu na najkritčnijim mestima dodatno ojačao nasip.

U Moroviću i susednom Višnjićevu u šidskoj opštini u sredu će biti završena druga faza preventivne evakuacije ugroženih kategorija stanovništva. Komandant Pokrajinskog štaba za vanredne situacije Goran Ješić rekao je da je neophodno izdržati još pet dana dok vodostaj Save ne padne na nivo ispod granice vanredne odbrane.

Na desnoj obali Dunava, u zoni Petrovaradina, Sremske Kamenice i Sremskih Karlovaca uvedene su mere redovne odbrane od poplava, saopštilo je Javno vodoprivredno preduzeće “Vode Vojvodine”, precizirajući da je jutros vodostaj te reke kod Novog Sada bio 446 centimetara. Mere redovne odbrane sprovode se na Dunavu i u sektorima Kovina, Pančeva i Bele Crkve a dužina odbrambene linije je oko 84 kilometra, navedeno je u saopštenju.

U Obrenovcu, gradu koji je najteže pogođen poplavama, nivo vode ne opada, ali je situacija u tom gradu stabilna, izjavio je ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović. On kaže da je termoelektrana "Nikola Tesla", koja je opasana nasipom džakova, potpuno bezbedna.

“Nismo imali promenu nivoa vodostaja, nema novih urgožavanja, TENT A i B su bezbedni, podignuti su visoki nasipi, ne očekujem da će tu biti bilo kakvog popuštanja, tako da možemo da kažemo da je u najvećoj meri situacija pod kontrolom”, rekao je Stefanović.

Pomoć iz celog sveta

Nakon posete Obrenovcu komesarka EU Kristalina Georgijeva postavila je tvit "Obrenovac, gde je pustoš posle poplava apsolutno strašna". Ona je predala generatore, pokretne jedinice za rasvetu terena sa dizel generatorom i opremu za rasvetu, tuševe za vanrednu situaciju i grejače za vodu, koje donira Euleks.

“Ponosna sam što mi iz EU stojimo uz vas u ovim teškim trenucima i što veoma pragmatično pomažemo pružajući upravo onu vrstu pomoći koja je potrebna. Ovi generatori obezbediće struju za hiljadu domaćinstava. Ovo je trenutak u kome moramo da damo sve od sebe. Mi smo već pružili pomoć u vidu prehrambenih prozivoda i drugih neophodnih namirnica”, rekla je Georgijeva.

Sa nasipa kod Umke i Ostružnice gradonačelnik Beograda Siniša Mali poručio je da je prestonica spremna da se brani od poplavnih talasa Save i Dunava. Po informacijama o očekivanom talasu ovih reka gradonačelnk kaže da su bedemi oko Beograda apsolutno dovoljni da izdrže taj nalet vode.

„Prema poslednjim podacima vodostaj Dunava je 602 i planira se da će rasti do petka, do kraja nedelje na 678, dakle dodatnih 80 centimetara. A vodostaj Save kod Beograda je 563 i planira se da će rasti još dodatnih 60 centimetara do kraja nedelje. Vrh talasa dolazi kasnije nego što smo planirali, tako da se za Savu vrh talasa očekuje do kraja nedelje, a za Dunav se danas očekuje da će taj talas proći Bezdan, od Bezdana do Novog Sada putuje tri dana, od Novog Sada do Beograda putuje dodatna tri dana. Dakle, imamo dovoljno vremena da reagujemo i da ojačamo bedeme oko Dunava u slučaju da utvrdimo da će taj talas biti viši nego što smo očekivali“, rekao je Mali.

U međuvremenu se nastala šteta samo nazire. Samo u donjem toku reke Gruže, koja se uliva u Zapadnu Moravu, poplavljeno je skoro 500 hektara najplodnijih njiva. Meštani sela Balosava, Guberevac i Vitkovac u donjem toku reke Gruže kažu da im je voda odnela celokupnu letinu.

„Sve je uništeno, sve živo što je pored reke, i sa leve i sa desne strane, sve je odnešeno i poplavljeno“, rekli su nam neki od meštana.

Odlukom Vlade Srbije u sredu, četvrtak i petak u Srbiji su dani žalosti zbog stradanja građana u poplavama.

Do srede je u evakuisano oko 31.873 lica sa ugroženih područja, poplavljeno je 2.260 objekata, a ugrožena su 1.763 objekta.

Domaćim spasiocima na terenu pomažu i timovi Rusije, Slovenije, Bugarske, Češke, Nemačke, Austrije, Francuske, Mađarske, Makedonije, Crne Gore, Danske, Nemačke, Slovenije i Rumunije sa opremom za spasavanje ugroženih poplavama i ispumpavanje vode pumpama velikog i srednjeg kapaciteta.
XS
SM
MD
LG