Dostupni linkovi

Tripoli tvrdi da je spreman na promene, Gadafi ostaje


Pobunjenici u okršaju sa pro-vladinim snagama u blizini grada Brega, 04. april 2011.
Pobunjenici u okršaju sa pro-vladinim snagama u blizini grada Brega, 04. april 2011.
Libijska vlada saopštila je u utorak da je otvorena za "svaku" političku reformu, ali da Moamer Gadafi mora da ostane na vlasti kako bi se izbegao novi Irak ili Somalija.

Portparol libijske vlade Musa Ibrahim rekao je da je Gadafi "ujedinjujuća ličnost" i insistirao ne na tome da su meta državnih snaga bili naoružani pobunjenici, a ne civili.

Pobunjenici ispaljuju rakete ka pro-vladinim snagama u toku borbe u blizini istočnog grada Brega
"Mi možemo da imamo bilo koji politički sistem, sprovedemo bilo koje promene - ustav, izbore, bilo šta, ali samo vođa mora to da vodi dalje. To je naš stav", rekao je Musa sinć, odgovarajući na pitanje šta je suština libijskih pregovora sa zapadnim zemljama, prenela je britanska agencija Rojters.

"Zbog čega vi treba da odlučite šta je Libijcima činiti? Zašto oni (zapadne zemlje) ne kažu: Libijski narod treba da odluči da li libijski vođa treba da ostane ili ode, kao i da narod odluči o tome da li će imati drugačiji politički sistem ili ne. Niko ne može da dođe u Libiju i kaže - vi treba da se rešite svog vođe, ili vašeg sistema ili vašeg režima", rekao je Musa.

Prema pojedinim izveštajima, libijski lider se pojavio u javnosti u Tripoliju.

Skoro dva meseca od početka pobune protiv Gadafijevog režima, Libija je podijeljena između pobunjeničkih snaga na istoku i lojalista vlade u Tripoliju na zapadu zemlje.

Gadafijev sin Saif al Islam rekao je da se on i njegov otac ne osećaju izdanim prebegom šefa diplomatije Muse Kuse, koji je u London stigao tokom protekle sedmice.

Prema njegovim rečima, Kusa je otišao u Veliku Britaniju iz zdravstvenih razloga jer je star čovek i potrebno mu je lečenje.

Borbe se i dalje nastavljaju na istoku Libije, gde pobunjenici pokušavaju da vrate kontrolu nad teritorijama izgubljenim u proteklih nekoliko dana, dok su koalicioni avioni gađali vojna vozila za koja se vjeruje da pripadaju Gadafijevim snagama.

Amerika prekinula učešće u vazdušnoj kampanji

Američka vojska potpuno je povukla svoje borbene avione iz međunarodne vazdušne kampanje u Libiji, saopštili su zvaničnici u Vašingtonu.

Sjedinjene Američke Države planirale su da obustave svoje učešće u borbenim akcijama u Libiji i lansiranje raketa dugog dometa "Tomahavk" tokom prošlog vikenda, ali su prihvatili zahtev NATO da nastave sa učešćem u vazdušnim udarima u narednih 48 sati, sve do sinoć u 22 sata po srednjeevropskom vremu, prenela je agencija AFP.

"Američki borbeni letovi završeni su u 22.00 sata. NATO preuzima komandovanje američkim avionima u pripravnosti", izjavio je portparol Pentagona kapetan Darin Džejms.

Kriza u arapskom svijetu






Analize, komentare, intervjue, fotografije i videa o međunarodnoj akciji protiv Libije, kao i o situaciji u Egiptu i drugim arapskim zemljama nakon protesta i promjena, možete naći ovde.
XS
SM
MD
LG