Srijeda, 04. maj/svibanj 2016, 11:50 CET

  Intervju

  Touval: Izraelsko nepriznavanje Kosova je pogrešno

  Yonatan Touval
  Yonatan Touval
  Valona Tela

  Izrael se, po pitanju Kosova, nalazi sa Rusijom, Kinom i Iranom u grupi zemalja koje se protive priznavanju nezavisnosti što je apsurdna pozicija koja počiva na povlačenju paralele između Kosova i Palestinske teritorije, kaže u razgovoru za Albanski servis Radija Slobodna Evropa Yonatan Touval, izraelski vanjskopolitički analitičar..

  Touval smatra da  bi Izrael trebalo da je na istoj strani na kojoj su i njegovi saveznici u svijetu, SAD i većina zapadne Evrope, koji su priznali nezavisnost Kosova i da je priznanje Kosova pravi test za Izrael i njegovu poziciju u svijetu, viđenje sebe i svoje budućnosti.
   
  RSE: Gospodine Touval, Kosovo je priznalo preko 90 zemalja do sada, uključujući SAD i većinu zemalja članica EU. Zašto je Izrael odabrao drugi pravac, tojest zašto još uvijek nije priznao Kosovo?

  Touval: Pa, zvanično Izrael bi rado priznao Kosovo, ali tek onoga trenutka kad između Kosova i Srbije bude postignut dogovor. Izraelski zvaničnici su zauzeli taj stav jer ne bi željeli da članovi međunarodne zajednice priznaju Palestinu prije nego Izrael postigne potpun i iscrpan dogovor; to je razlog iz kojeg ne žele priznati Kosovo prije nego Priština postigne dogovor sa Beogradom. To je zvanična pozicija i moram da kažem da me zbunjuje jer, iako Jerusalem tvrdi da je principijelna, ova pozicija je patološka, oprostite na izrazu. Patološka je u kliničkom smislu, jer otkriva ekstremnu formu nacionalnog straha i službena pozicija pokazuje izvor anksioznosti Izraela – a to je neriješen konflikt sa Palestinom. Kao što znate, postoji paralela ili poređenje srbijansko-kosovskog konflikta sa jedne strane i izraelsko-palestinskog sa druge. Iz nekog razloga, Srbija i Izrael se moraju suočiti sa činjenicom da ih očekuje sličan izazov u vidu male etničke manjine koja ostvaruje nacionalna i teritorijalna potraživanja na njihovoj istorijskoj teritoriji.  U slučaju Srbije to je Kosovo, a u slučaju Izraela to su Judeja i Samarija, kao i sveti grad Jerusalem. Svi smo čuli izraz „Kosovo je srbijanski Jeruzalem“ i moram reći da Izrael to može shvatiti kao „Palestina je izraelsko Kosovo“ i ako bi Izrael priznao Kosovo, to bi bilo kao da je priznao Palestinu. To je, naravno, apsurdno. Svo to poređenje Izraela i Srbije je apsurdno, ali kako sam rekao, proizilazi iz duboko ukorijenjene anksioznosti, a teško je boriti se protiv toga.
   
  RSE: Mnogi smatraju da se slučajevi Palestine i Kosova ne mogu porediti. Kosovska deklaracija o nezavisnosti ima podršku Međunarodnog suda pravde. Šta mislite o tom pitanju?

  Touval: Činjenica da je Kosovo dobilo podršku Međunarodnog suda pravde samo pogoršava situaciju, jer je i Palestina dobila podršku mnogih međunarodnih tribunala, uključujući i podršku Međunarodnog krivičnog suda, i to je razlog iz kojeg se trenutna izraelska vlada uporno bori protiv priznavanja palestinske nezavisnosti pred Ujedinjenim narodima kasnije ovog mjeseca.

  RSE: Srbija smatra Izrael svojim bitnim saveznikom. Koliko je taj odnos kriv za ovaj problem?

  Touval: To jeste opravdan zaključak. Kako i sami vjerovatno znate, srbijanski ministar vanjskih poslova Jovan Mrkić je prošle sedmice posjetio Izrael. Tako da možemo zaključiti da odnosi Srbije i Izraela igraju ulogu u poziciji Izraela prema Kosovu. Nažalost, to je još jedna greška Jeruzalema. Prvenstveno, siguran sam da bi izraelsko-srbijanski odnosi preživjeli priznavanje Kosova od strane Izraela. Ustvari, tako nešto bi moglo poslati konstruktivan signal Beogradu da njegovi saveznici, saveznici Srbije, očekuju od njih da rade na postizanju dogovora sa Prištinom. S druge strane, čak i sa gledišta diplomatskog stava uzimanja i davanja, ovaj stav je dokazano pogrešan; odluka Izraela da uskrati priznanje Kosovu objašnjava šta Izrael očekuje od svojih prijatelja kada je u pitanju odnos prema Palestini, ali to u slučaju Srbije samo potvrđuje pogrešnost tog stava. Srbija je prošle godine glasala za priznavanje Palestine kao članice UNESCO-a uprkos željama Izraela. Beograd je također naveo da se neće protiviti rezoluciji o priznanju palestinske državnosti u UN-u. Znači, sve je ovo sasvim pogrešno.

  RSE: U svojoj publikaciji ste naveli da ako Izrael prizna Kosovo, to neće negativno utjecati na njegove strateške interese, već ih čak može unaprijediti. Kakvu bi korist Izrael mogao očekivati u tom slučaju?

  Touval: Time sam mislio reći da priznanje Kosova od strane Izraela, iz razloga koje smo upravo pominjali, za zemlju ne predstavlja samo mali bilateralni, diplomatski problem između Jerusalema i Prištine, to je nešto mnogo dublje – i povezano se sa samom pozicijom Izraela prema Palestincima, regionu i svijetu. Znate, sama činjenica da se Izrael po pitanju Kosova nalazi u istom rangu sa Kinom, Rusijom i Iranom, zemljama koje se protive priznanju kosovske nezavisnosti, je dosta uznemiravajuća sa strateškog gledišta, da ne spominjemo moralno. Izrael bi trebalo da je na istoj strani na kojoj su i njegovi saveznici u svijetu – SAD i većina zapadne Evrope, koji su priznali nezavisnost Kosova. Znači, priznanje Kosova nije samo mali bilateralni i diplomatski problem za Kosovo, već pravi test za Izrael i njegovu poziciju u svijetu, viđenje sebe i svoje budućnosti. Kako ja to vidim, priznavanje Kosova bi bio čin diplomatske zrelosti, što bi značilo i konstruktivniju politiku traženja trajnog mirovnog sporazuma sa Palestincima i regionalnog diplomatskog dogovora između Izraela i njegovih Arapskih susjeda, kao i dugoročni položaj Izreaela u svijetu.

  RSE: OK, razgovarajmo sada o situaciji unutar Kosova. Kosovo je pokrenulo pregovore sa Srbijom na visokom nivou da bi došlo do normalizacije tog odnosa. Izrael ima dugogodišnje iskustvo u mirovnim pregovorima. Da li vjerujete da će u slučaju Kosova i Srbije dijalog pobijediti?

  Touval: Nisam stručnjak za pitanja Balkana, ali se nadam da dijalog hoće prevladati. Ono što bi Izraelu i Palestini značajno pomoglo a nemaju jeste uloga Evropske unije i činjenica da je Evropska komisija donijela odluku da Srbiji ne odredi datum za početak pristupnih pregovora jer napredak u razgovorima među Beograda i Prištine nije ostvaren – to je veoma pozitivno i ohrabrujuće jer zaista želite osigurati podršku EU i njihove napore da održe vezu između Beograda i njegovih napora da se pridruži EU.
   
  Prevela: D.F.
  Ovaj forum je zaključen
  Sortiranje komentara
  Komentari
       
  Ime: Miroslav Đukić Grad: Izrael
  28.11.2012 15:21
  Ja ne pretendujem da sam "analitičar", ali tvrdim da je rukovodstvo Izraela u ovom slučaju potpuno u pravu i da na ovaj način principijelno brani međunarodno pravo, a time i svoje vitalne nacionalne interese.
  Odgovor

  Ime: Milivoje Radaković
  28.11.2012 22:56
  Država koja decenijama drži pola teritorije koju kontroliše u statusu "okupirane teritorije" da bi mogla da zaobiđe primenu redovnog civilnog pravosuđa, i koja svoje stanovnike ograđuje betonskim zidinama u geta, je baš našla da na Kosovu "principijelno brani međunarodno pravo".
  Bravo, Đukiću, Jeremiću!
  Odgovor

  Ime: Miroslav Đukić Grad: Pravo po Mustafi
  29.11.2012 09:24
  Meni je tek treća, štura verzija komentara prošla, u prošla dva komentara sam bio opširniji. Tema Zapadne obale je priča za sebe i ne može se ovako usput elaborirati.
  U međunarodnoj zajednici postoje i bizarniji i teži slučajevi gaženja ljudskih prava od ovog, pa tim državama niko ne uskrati pravo da zauzmu stav o bilo kom slučaju. Ako Kataru Bahreinu
  i Saudijskoj Arabiji, kao šampionima ljudskih prava niko nije uskratio pravo na stav, ne vidim da to neko može uskratiti Izraelu.
  Odgovor

  Ime: Milivoje Radaković
  29.11.2012 19:56
  Šta god da mislim o ovome što ste napisali, ne vidim kako to objašnjava Vašu tvrdnju da Izrael "principijelno brani međunarodno pravo"?
  A, kad smo kod poređenja, Katar i S.A. jesu srednjevekovne tiranije, ali nisu nacisti.
  Odgovor

  Ime: neanonimni
  28.11.2012 22:28
  Koje medjunarodno pravo? Negirati pravo jednog naroda na drzavu a istovremeno ocekivati isto pravo za svoj je bez ikakve zdrave logike. Kako oni brane i stvaraju nacionalni interes pitaj stanovnistvo Gaze.

  Ime: Slavisa Petrovic Grad: Petrov
  26.11.2012 12:19
  Uskoro mozemo ocekivati da RSE nadju nekog Rusa..koji ce tvrditi da je za Rusiju najbolje da prizna Kosovo ..a onda za njim neki Kinez Grk..itd

  Ime: tito Grad: BiH
  25.11.2012 19:09
  Ma šta nam kažeš?! Izrael samo što nije priznao Kosovo sa zvjezdicom ali naravno, MALO SUTRA. Ništa smješnije nisam pročitao od nekog analitičara.

  Ime: ilir Grad: zagreb
  24.11.2012 19:16
  Bas me zanima kako to da Alo (i ini) koji nezavisnost Kosova vide kao "drugu albansku drzavu" ne reagiraju na nezavisnot Cipra - "druge grcke drzave" (kako bi vjerojatno rekli cipriotski turci)
  Odgovor

  Ime: Anto
  25.11.2012 11:14
  Kosova je i bice Srbija! Sve najbolje Ilire!
  Odgovor

  Ime: Anonimni posjetilac
  25.11.2012 14:52
  MALO MORGEN Anto.
  Odgovor

  Ime: Anto
  26.11.2012 06:47
  Morgen, sutra, danas - UVEK!

  Ime: Globalista
  24.11.2012 19:08
  Izrael...(formiran na Palestinskom podrucju 1948 god) bila bi bezznacajna i nevazna drzava da nema iza sebe mocnog "ujka sama" -USA. Da li nekog Izrael priznaje... ili ne, potpuno je nebitno, jer ova drzava nema nikakvog posebnog znacaja u regionu i svijetu. Njoj snagu (novac,oruzje i diplomatiju) daje USA. Da nije toga bio bi na nivou Zapadne obale ili Gaze. Stao mis (Izrael) pored slona (USA) i zamislio da je veliki.
  Odgovor

  Ime: Miki Grad: Beograd
  28.11.2012 21:38
  Sta znaci Palestinsko podrucje? Balkansko podrucje, Evropsko... Naseljavanje Palestine je pocelo pod Turskom vlascu, nastavljeno pod Engleskom (1948). Relativno skladan zivot 2 naroda trajao do dolaska Al Huseina na mesto Jerusalimskog muftije, koji je zapoceo otvorene sukobe. Posle na ovom "podrucju" formirao Handzar diviziju.
  Beznacajna drzava je te 48 bez podrske USA uspela da se odbrani od arapske ofanzive - paze NE Palestinske.
  Samo nisu imali ovu kolicinu kukavica i izdajnika medju sobom.
  Svaka im cast
  Odgovor

  Ime: Milivoje Radaković
  30.11.2012 17:35
  Da, ali su te davne 48-me imali podršku SSSR-a koji je obučio izraelske jurišne jedinice, jer se drug generalisimus nadao da će imati kontrolu nad Izraelom. Naravno, kao i sve druge Kobine nade, i ova se izjalovila...
  Odgovor

  Ime: pesimist Grad: pes
  26.11.2012 00:14
  Pa iza Kosova stoji USA .... nista nebi bilo drugacije sa njima da nije Amera.

  Ime: Rodoljub Grad: Srbija
  24.11.2012 15:44
  Hvala izraelskoj vladi na doslednoj politici nepriznavanja. Jevrejska drzava izuzetno dobro zna sa kime ima posla i komentari ovog nazovi "analiticara" sigurno ne menjaju njihovu politiku.
  Odgovor

  Ime: muriqi Grad: regensburg
  24.11.2012 23:08
  i bez izraela ucicemo i ujd.nacija do sada su priznale 96 drzava a do aprila priznace i jos 5 drzava ,,,,,,,,avi sanjajte dalje
  Odgovor

  Ime: Ilija Grad: srb
  28.11.2012 22:09
  Za clanstvo u UN potrebna je preporuka SB-a ..a za to je potrebna saglasnot svih 5 velikih sila...a vi to nemate niti cete imati....tako da vi o tome mzete sanjati ..
  Odgovor

  Ime: Miki Grad: Beograd
  28.11.2012 21:40
  I proci ce opet mozda i 500 godina, pa ce se promeniti geopoliticka slika sveta...
  Odgovor

  Ime: Milivoje Radaković
  28.11.2012 23:00
  A za 5 milijardi godina, kada Sunce postane crveni-džin, geo-politička slika sveta će do te mere da se promeni, da će Velika Srbija biti globalna sila!
  Odgovor

  Ime: Nik Grad: Bg
  25.11.2012 10:32
  Koga briga kolko vas drzava priznaje..jer i stim mozete samo da sanjate prijem u UN
  Odgovor

  Ime: odogovor na tvoje pitanje
  29.11.2012 19:46
  momentalno 96! Zasto pitas jelse bojis da cemo uci u UN.
  Pa nemoj da se brines. I te 4 Drzave cemo nekako da nadjemo! Aj Ziv Bio Komsija
  Odgovor

  Ime: Anonimni posjetilac
  25.11.2012 21:32
  Kosovo moze cak i sa ruskom obstrukcijom da udje u UN kao promatrac i tako ce i biti. S tim dolazi clanstvo u brojnim svjetskim tijelima i organizacijama, a Srbije moze da pukne od muke i lijepo da istupi iz svih tih organizacija na celu sa UN-om ako joj se to ne svidja.
  Odgovor

  Ime: ilija Grad: bg
  26.11.2012 12:17
  Tako je i najbolje...Iovako ste samo posmatraci sa strane ...dok su glavni igraci ipak zemlje Kvinte ..vas iovako niko nista ne pita
  Odgovor

  Ime: citaj bolje istoriju
  24.11.2012 18:21
  Jedini narod koji je u periodu od 1940-1945 Jevreje krio i njima laznim dokumentima izdavao. Bio je Albanski narod!!! Za raziku od Srbije koja ih je izdala!!! Citaj istoriju pre nego zto Vredjas Jedan Narod!!!!
  Odgovor

  Ime: Aleksandar
  26.11.2012 11:34
  Verovatno mislis na Bali Kombetar i SS Skenderbeg?
  Oni su se bas dokazali u skrivanju Jevreja i Srba, evo ni dan danas ne mozemo da pronadjemo tela koja su oni sakrili dva metra pod zemljom.
  Odgovor

  Ime: Ja tebi ponavljam
  27.11.2012 17:47
  Citaj ISTORIJU ili brate u Internetu postavis pitanje a on TEBI ODGOVORI!!! NE PITATJ RTS nego INTERNET !!!
  A ti meni ziv bio pa da sledeceg tvog PAMETNOG I NE NACINALISTICKOG KOMENTAR
  Pozdrav
  Odgovor

  Ime: Anonimni posjetilac
  27.11.2012 07:37
  Aco U Shkoder Imas Groblje Srpskih i Crnogorskih dobrovoljaca koji su krenuli iz Cetinja 12.000 a vracali se 17 vojnika pola njih ranjeni i medju nji i Kadic Pera. I Veshovic.
  Tako su krenuli cesto a vracali su se ko zalutala Ceta.
  Ako mislis za civile Gosp. Milivoje Radakovic najbolje ti odgovarao.
  Znam aco da ti pece ali treba da naviknes post millosevicevo vreme.
  Meni je zao ako si ti taj osmi Srbin koji gladuje ( svaki osmi srbin spava gladan )
  Odgovor

  Ime: Milivoje Radaković
  26.11.2012 17:22
  Pogledajte u Batajnici, Petrovom Selu i jezeru Perućac.

  Ime: Alo Grad: RS
  24.11.2012 15:11
  Ponovo RSE na zadatki promovisanja veliko-albanskog nacionalizma...izgleda oba sagovornika imaju cudnu zaboravnost da albanska drzava na Balkanu vec postoji ..a ona se zove Albanija..razlika je naravno ocigledna izmedju ova dva slucaja..jer se Palestinci bore za svoju jednu drzavu dok bi Albanci hteli 2 pa i vise drzava citaj Veliku Albaniju
  Odgovor

  Ime: Begu-Grad:Bremen
  24.11.2012 22:00
  Serbija htela veliku serbiju, od toga postala r serbska(genocidska tforevina)to znaci da nismo mi Albanci ti koji su poceli praviti neku drugu Derzavu,Serbija je ta koja pravijo ne autonomiju nego ddirekno u Repupliku tako zvana R Serbska u derzavi Bosnu i Hercegovinu, Kosovski Albanci barem oni su imali autonomiju sfe dok neukinise Sloba,
  a sada pa normalno da mismo vec imali autonomiju, direkno smo isli u Nezavisnost Repuplike Kosova mislim da Kosovski Albanci to u potpunosti ludski teritorjalni kako hocete zasluzili.
  Odgovor

  Ime: Milivoje Radaković
  24.11.2012 19:24
  Ma, jašta. Evo i ti Arapi, imaju 20 država, a sad bi još i Palestinu!
  Vi stvarno umete da nađete ko će da Vas podrži - sve sam naci šljam.
  Novi serijal RSE
  Vaš JavaScript je isključen ili imate staru verziju Adobe Flash Player-a. Preuzmite posljednju verziju Flash Player-a.
  "Perspektiva": Druga epizoda – Podgoricai
  X
  01.05.2016
  RSE u saradnji sa NED emituje TV serijal o omladini i najosjetljivijim društvenim temama na Balkanu. U novom ciklusu Serijala razgovaramo sa mladima Podgorice. Voditelj je Marčelo. Producent je Mebius film iz Sarajeva.